Reclamele la jocuri de noroc – da sau ba?


Autor: Anduța

jocuriAți prins vremurile alea în care oriunde te uitai vedeai reclame la țigări? Eu le-am prins. Le vedeam pe stradă, în magazine, la evenimente, dar mai ales la televizor. Dacă țin bine minte, cred că nici la toaletele publice nu scăpam de ele.  Acum, reclamele la țigări sunt interzise cu desăvârșire și, eu una, cred cu convingere că ăsta e un lucru tare bun.

În zilele noastre, putem vedea peste tot reclame la jocuri de noroc: la TV, în online, pe stradă. La orice pas, dăm nas în nas și cu locantele în care poți să te “joci”. Inclusiv în jurul școlilor.

Cu ceva luni în urmă, Declic a lansat o petiție prin care li se cere legiuitorilor să interzică reclamele la jocuri de noroc și pariuri sportive. Argumentul principal: protejarea tinerilor, care sunt cei mai expuși riscului de a căpăta adicții extrem de nocive.

În campanie s-a implicat și vloggerul Mircea Bravo. Vă las aici clipul pe care el l-a produs recent, împreună cu echipa sa.

M. Bravo este unul dintre creatorii de conținut cu mulți fani și care a luat decizia să nu colaboreze în munca sa cu industria despre care vorbim. În plus, a vrut să facă mai mult decât a spune “nu” banilor din astfel de colaborări. A vrut să și militeze pentru o lege care să interzică reclamele.

De partea cealaltă, Micutzu, un stand-up-er foarte apreciat, a postat pe Facebook un clip în care Mircea Bravo făcea reclamă la o bere. Cu mesajul “Păi și cu dependența de alcool ce ne facem? Sau asta e ok, merge o reclamă, alcoolul nu distruge vieți, Mircea Bravo 💪 ”

Pentru că lumea i-a cam sărit în cap lui Micutzu, omul a dat explicații suplimentare: cum că și alcoolismul e o problemă, la fel ca dependența de jocuri de noroc. Și că ar trebui tratată egal “de cei care pretind că au coloană vertebrală”. Cu alte cuvinte, îl acuză voalat pe Bravo că  n-ar avea coloană vertebrală când militează pentru interzicerea reclamelor la jocuri de noroc, pentru că nu o face și pentru interzicerea reclamelor la alcool. “Deci dacă suntem niște războinici ai dreptății, să fim până la capăt 🙂 ”  mai spune Micutzu.

Mircea Bravo i-a răspuns în comentarii: “Salut. Cred că toți creatorii de conținut au păcatele lor. Și eu inclusiv. Dar mi se pare o capcană ca nimeni să nu sesizeze neregulile pentru că au ceva păcate. Așa toată lumea ar trebui să tacă și jocurile de noroc ar avea de câștigat. Aseară am băut o bere și momentan nu văd o problemă în a face reclamă la bere (poate în viitor mă călugăresc și îmi schimb părerea). Cred că există consum ocazional de bere, dar nu cred în consum ocazional de păcănele.”

Mai departe de discuțiile de pe internet, avem discuțiile din Parlament, acolo unde se coc legile. După lansarea petiției și multă vâlvă iscată în spațiul public pe subiect, s-a inițiat o lege care prevedea interzicerea completă în audiovizual a reclamelor la jocuri de noroc și pariuri. Ulterior, după niște telefoane bine direcționate din partea unor oameni puternici din industrie, 16 parlamentari și-au retras semnăturile de pe proiectul de lege. Iar alții  încearcă acum “îndulcirea” legii. De exemplu: publicitatea la TV să fie permisă după ora 23:00 și bannerele de pe stradă să fie de maximum 30 mp.

În fine, povestea continuă, discuțiile și dezbaterile încă nu s-au încheiat.

Dar eu am o întrebare întrebătoare pentru voi: ce părere aveți despre o lege care să interzică total reclamele la jocuri de noroc și pariuri sportive în audiovizual? Ca la țigări, cum ar veni.

“Da”, “ba”, “stai să mai vorbim”, “nu știu”?

Foto: Pexels

42 Comments

  1. VictorR

    Din nefericire precedentul s-a creat la campionatul mondial de fotbal din nov-dec 2022 când vedeam aceste reclame la orice oră, pe postul național!!! Așa că lupta va fi grea. Bănuiesc că sunt o groază de bani la mijloc. Dar da, sunt anti chestia asta. Voi distribui articolul de azi și clipul clujeanului.

    6
    Reply
    1. Gicu

      Precedentul de care zici tu e mult mai vechi. Avem o fostă ligă care acum se numește Superligă (oare de ce?). Nu e meci la care să nu apară de zeci de ori reclame la pariuri. Părerea mea este că ar trebui interzise total. Nu vor dispărea pariorii dar cel puțin va dispărea „picătura chinezească”.

      6
    2. Anduța

      Dap, e o industrie foarte puternică, e vorba de mulți bani la mijloc și, din păcate, de foarte mulți politicieni ușor de influențat/manevrat/”motivat”/speriat.

      4
  2. BaGheRa

    De pariat am făcut-o și în vremea în care eram tânăr. Am păstrat toate biletele necâștigătoare și la un moment dat am făcut un calcul. Jucam ceva echivalentul a 2 lei pe bilet si cred că puneam echivalentul a trei bilete pe săptămână! Totalizasem undeva la vreo 1200 de lei!
    Am zis că voi continua să joc până când voi câstiga banii înapoi. Cred că în vreo 2 luni de la această decizie mi-am recuperat banii înapoi din vreo 3 câstiguri! Cred ca aveam vreo 22 de ani la vremea respectivă când am luat decizia să mă opresc.
    Ulterior am mai jucat de maxim 3 ori într-o gașcă mare unde fiecare a pus 5 lei și chiar am câștigat. Una peste alta sunt pe plus destul de binișor.
    Dar cred ca sunt vreo 8 ani de când nu am mai jucat la pariuri.
    Părerea mea – industria pariurilor este mult mai adâncă decât credem noi. Deși sunt împotriva reclamelor și cred că ar trebui interzise, industria aceasta generează mai mulți bani decât ne putem imagina. Și cel mai tare sincer pe mine mă doare când aud povești despre oameni care trântesc anumite meciuri pentru pariuri.

    5
    Reply
  3. BaGheRa

    Cât despre lupta dintre cei doi… cred că de fapt războiul pornit de Micuțu’ face parte probabil dintr-un scandal mai vechi pricinuit probabil de războiul Mirciulică vs Team Building care în opinia mea sunt două filme mediocre și motivul pentru care unul a avut mai mult succes decât celalalt a fost promovarea pe care i-au făcut-o filmului Team Building precum și faza controversată cu Rapidul.

    4
    Reply
    1. Anduța

      Acu’ eu nu cred că e vorba de vreun război între cei doi. Mă gândesc că Micutzu o fi primit reproșuri că a lucrat cu cei din industrie și, în loc să zică, „da, boss, am lucrat, că e perfect legal s-o fac și am de pus o pâine pe masă” s-a luat de coloana vertebrală a lui Bravo. Mie mi se pare o meschinărie, nu un război.

      7
  4. @Mirela

    Clar sunt împotriva acestor reclame! Aș semna petiția pentru oprirea lor!
    O zi bună!

    6
    Reply
    1. Anduța

      Mirela, petiția se poate semna accesând primul link din articol.

      5
  5. Ionuț

    Tragedia în acest moment este că industria jocurilor de noroc sponsorizeaza mult prea multe lucruri în țara asta, în special sportul. De ce e așa? Habar n-am, dar nu este ok. Echipe întregi, cluburi (chiar și cele așa-zise „departamentale” gen CSM București sau CSA Steaua, ca să dau exemple) trăiesc cu bani din păcănele. Evident, nu mă refer doar la fotbal, ci la sport în general. Sunt competiții sponsorizate de păcănele, și nu ca sponsori oarecare, ci ca sponsori principali. Cupa României Betano. Sună misto, nu? Drepturile alea de televizare sunt atât de mari și permit sportului muribund de la noi să trăiască încă tot datorită păcănelelor. Vedem competiții diverse la tv pe bani de nimic (abonament la cablu și atât), spre deosebire de pay-per-view-urile scumpe de afară, tot datorită păcănelelor.
    E bine așa? Nu, nu e bine. E al dracu’ de greșit. Ungurii au MVM Dome și Audi Arena, niște săli de sport incredibile, nemții au Allianz Arena, bulgarii au Huvepharma Arena, iar noi avem Superbet Giulești. Superbet, da? De ce sportul nu atrage sponsori mari ca înainte sau ca prin alte părți, ci doar milionari de carton, interlopi, bani de la consilii locale și păcănele? Asta trebuie reglat, aici trebuie umblat.
    Citeam ieri pe undeva că și prin cinematografie se fac filme cu bani din păcănele. La un moment dat văzusem și pe afișele unor concerte niște bet-uri.
    Deci, cu sport și cultură sponsorizate de păcănele, nu sunt sigur că interzicerea reclamelor e o idee bună, până nu se umblă cumva undeva la vreo lege, la vreo taxă (nu știu, nu mă pricep) astfel încât mari firme să înceapă și să sponsorizeze masiv înlocuind pariurile și păcănelele.
    Oricum, mi se pare ineficientă această măsură din start atât timp cât la orice parter de bloc găsești minim o casă de pariuri și două trei săli de păcănele. De acolo trebuie început. Mutate, închise, restrânse, făcute anumite zone în oraș pentru ele, astfel încât să nu-ți sară în ochi „Jackpot-urile” și câștigurile imense de câte ori mergi să cumperi o pâine sau te întorci de la școală. Eu am la parterul blocului 6 săli de păcănele și două case de pariuri.
    Ca să răspund la întrebare….stai să mai vedem.

    8
    Reply
    1. Anduța

      Da, clar ar trebui făcut ceva și pe reglementarea spațiilor de „joc”. Momentan știu că s-a inițiat și o lege care să interzică sălile de joc la mai puțin de 300 de m de școli.

      4
    2. Ionuț

      Da, aia cu 300 de m e tot din categoria să ne facem că facem ceva, dar nu cine știe ce, fix ca și asta cu reclamele, să fie date după ora 23, cu excepția competițiilor sportive, când pot fi date în pauzele meciurilor. Adică tot timpul, în plm, fiindcă tot timpul e câte un meci de ceva pe un canal de sport. Aia cu 300 de m e și imbecilă rău fiindcă, se știe, orice elev din România locuiește fix la 299 de m de școală, deci e practic imposibil să treacă pe lângă pariuri sau păcănele în drum spre casă. Iar când iese afară cu prietenii să bea o bere și să fumeze fără să-l vadă mă-sa o face fix lângă școală.
      Nu. Casele de pariuri și păcănelele trebuie să dispară din mijlocul orașelor, din orașele mici, din comune (mutate doar în jurul reședințelor de județ), să fie în locuri special amenajate în afara orașelor, unde e mai ușor să verifici un buletin de minor, unde e mai greu să ajungi dacă n-ai mașina, permis, sau bani de taxi/transport în comun. Și majoritatea n-au fiindcă sunt ori săraci disperați, ori copii și adolescenți care fumează la poștă și trag de un suc două ore. Așa limitezi fenomenul, așa îl controlezi. In Haga am văzut un singur cazinou, mare, e adevărat, aproape de plajă. Atât. În Budapesta există doar la hoteluri d-alea de fițe unde nu oricine are acces, nu pe stradă. La noi e distracția preferată în orice cătun uitat de Dumnezeu.
      300m?!? Da… Dacă măsor acum, cele 6 săli de păcănele de la parterul blocului meu sunt fix la 300 m depărtare de orice școală din zonă, dar, în același timp, pe cel mai aglomerat bulevard din București și într-unul dintre cele mai aglomerate cartiere din București. Ăia 300 de metri sunt frecție.

      1
      4
    3. Anduța

      La legea pentru interzicerea reclamelor, proiectul inițial prevedea interzicerea completă, la orice oră, în orice context, a reclamelor la TV și în orice audiovizual. Și pe stradă. Ce-o să iasă la final, dacă or să treacă amendamentele cu excepții sau nu, rămâne de văzut.
      Da, asta cu cei 300 mi se pare și mie mult prea puțin.

      2
  6. Laura G.

    Cine are microbul ăsta, e prins și greu de lăsat.
    Ideea stopării reclamelor astea mi se pare excelentă în special pentru generațiile de tineri și de copii care vin din urmă.
    La țigări, campania a avut succes.

    4
    Reply
    1. Anduța

      Și mie mi se pare la fel. Mai ales că, dacă ar exista voință politică majoritară și proiectul ar trece în forma inițială, măsura se poate aplica imediat.

      3
    2. Laura G.

      @Anduța,
      Ar trebui băgat ION la înaintare 🙂

      2
      2
    3. Anduța

      Clar. @noisuntemion Ciucă&Co, românii frumoși din România frumoasă vor interzicerea completă a reclamelor la jocuri de noroc și pariuri sportive! Pe cealaltă parte oamenii din industrie @noisuntemion Ciucă@Co românii frumoși din România frumoasă nu vor interzicerea completă a reclamelor la jocuri de noroc și pariuri sportive!
      Gata, eu i-am scris lui ION! 😀 Sper ca raportul să iasă favorabil primei categorii!

      2
      1
    4. Solandi

      I-am scris și eu lui ION și am înclinat balanța pentru prima categorie.

      2
  7. singlemom

    teoretic, sunt impotriva reclamelor la jocuri de noroc de orice natura. Practic, nu le bag in seama, nici nu le observ. Fac caz doar cand imi pare vreun articol de presa cu multimilion prize castigat la loto prin diverse tari. As vrea sa castig si eu dar sunt constienta ca tre sa joc mai intai :))

    2
    2
    Reply
    1. Laura G.

      @singlemom,
      Pe canalele tv de sport, mai ales la diverse competiții, reclamele astea apar cam la 5-10 min. De-ți vine să spargi tv-ul, apoi să-i bați pe toți din casă și să închei apoteotic cu tăiatul venelor pe lung.

      1
      1
    2. singlemom

      @Laura,
      acum am inteles de ce nu le vad: nu am canale tv de vreo 8 ani. N-am idee ce mai e pe la tv. Nici in tara, nici loco. Se traieste foarte bine fara 😀

      2
      1
    3. Anduța

      Singlemom, ce-ai face cu multimilioanele? De euro/dolari, da? Eu știu ce-aș face doar cu un milion. 😀

      2
    4. singlemom

      @anduta,
      adevarul e ca d-aia n-am jucat pana acum: nu reusesc sa hotarasc ce sa fac cu multimilioanele 😐

      2
    5. BaGheRa

      @singlemom, am un exemplu de un amic care a câștigat la nu știu ce tombolă vreo 50 de mii de dolari pe vremurile în care asta însemna ~ vreo 6 apartamente în Ploiești.
      Și cumpărat o mașină țeapănă, s-a înconjurat de prieteni și după vreo 6 luni nu mai avea nici un ban. A vândut mașina după vreo alte 3 luni nu mai avea nimic.

      3
  8. Paco

    Am aflat din surse de încredere că Juniorul efectuează vizite destul de regulate pe la sălile de păcănele…
    Ring, ring sunat pe maică-sa: ,,Servus fosta iubire a ochilor mei. Știai că fructul pasiunii noastre o dă pe 777?
    Poftim???????
    Ok.Te pup…,,
    Ring, ring sunat fructul pasiunii. Răspunde :
    – Ce face tata meu, spaima Spaniei, Mondialul Intergalactic?
    – Dacă mai aflu o dată că ai dat un leu pe păcănele sau pariuri, îți jur că o să rămâi pe viață cu un handicap locomotor. Am fost destul de explicit? Te pup și te iubesc,,.
    Îmi este astfel, cu toată sinceritatea de care dispun în acest moment, absolut indiferent la ce se face reclamă.
    Unui caracter puternic nu îi dictează tentațiile din jurul lui, ci tăria de a le face față. Dacă nu poate singur, ajutor se găsește.
    Iar un un caracter puternic nu îl construiești într-o lume imaginară, unde totul e roz și minunat.

    5
    4
    Reply
    1. Anduța

      Paco, m-aș bucura foarte tare să se găsească ajutor pentru toți cei afectați de dependențe. Și să devină apoi imuni la reclame și la vederea peste tot în jurul lor a tentațiilor.

      2
    2. BaGheRa

      @Anduța, dependența de ceva, poți pune orice acolo în locul ceva-ului, doar tu n-o poți învinge. Sunt de acord cu @Paco aici, un caracter puternic știe să se țină departe de tentații, nimeni nu te forțează să te duci la casino. Ai copii acasă și tu te duci și spargi banii în casino-uri?
      Și chiar dacă cedează, este conștient că are o problemă pe care nu o poate controla și caută ajutor!

      2
    3. Paco

      Anduța, o dependență se soluționează doar prin propria voință. Chiar dacă ,,nu poți, te ajutăm și dacă nu vrei te obligăm,,.
      Înțelegi foarte bine la ce mă refer. Am fost și eu dependent de diverse și astăzi muncesc tot între aceleași diverse. Doar că nu mai sunt tentat de diverse.
      Nu că am devenit imun, doar că mi-am dat un fel de ,,reconfigurare traseu,,.
      Ajutor găsești, e nevoie doar să îl ceri. Sau cel puțin să admiți că ai nevoie de ajutor.
      (La sfârșitul acestei luni o să plec în Austria să ,,am grijă,, de un om foarte drag mie, actual internat într-o clinică de dezintoxicare ).

      4
    4. Anduța

      Baghera, Paco, asta cu soluționarea adicțiilor mie mi se pare o altă discuție. Eu, personal, nu-s convinsă că vindecarea unei adicții ține doar de voință și de tărie de caracter și din astea. Sau, altfel spus, cred că cei care se vindecă prin conștientizare și voință sunt excepții. Sunt în zona în care cred că adicția de jocuri de noroc, de exemplu, este o boală extrem de gravă. A cărei vindecare necesită și voință, și specialiști, tratament, timp, bani, ajutor constant din partea celor din jur, în special din partea celor apropiați. Norocoși cei care au parte de așa ceva. Pe de altă parte, într-o societate sănătoasă, cred că și cei din jur, mai îndepărtați, pot să pună umărul pentru a ușura situația. Interzicerea reclamelor la jocuri de noroc și pariuri sportive este cel mai simplu, rapid și necesar lucru pe care societatea (cu parlamentarii în frunte) îl poate face pentru cetățenii vulnerabili la adicțiile din zona gamblingului.

      3
  9. Adrian Bolocan

    N-ar fi rău deloc, că s-au înmulțit precum ciupercile după ploaie. Cu cât mai multe reglementări, cu atât mai bine. Văd ocazional la țară, când mai ies la crâșmă să verific starea națiunii, cum cele 3 aparate de păcănele reușesc să captiveze toată lumea din bar, încât n-ai cu cine schimba o vorbă, o discuție despre fotbal, politică sau ceva… Joacă 2-3, iar restul sunt spectatori.

    Cât despre replica lui Micutzu, sigur există ceva „râcă” între ei, mai ales că a început și Mircea să facă filme, așa că e concurență. Argumentul lui nu prea ține. Nu putem ignora o problemă doar pentru că mai există și altele. Dimpotrivă! Hai să căutăm soluții pentru toate, sau măcar să le luăm pe rând.

    5
    Reply
    1. Anduța

      Adrian, sau putem ignora problema, nu-i niciun bai. Dar nici nu-i arătăm cu degetul pe cei care nu ignoră, pe motiv că „what about alte probleme”.

      4
  10. singlemom

    @paco,
    ai metode de convingere foarte eficiente :)))))

    PS: sper ca sunteti inteligenti din nou, ca iar m-am aruncat in jos.

    3
    Reply
  11. Paco

    Cu dimensiunea ampatamentului între umeri și pregătirea tehnică, conving relativ ușor.
    În general vreau să învețe din greșelile mele.
    Că îi pică mâine în curte o cratiță zburătoare cu două exemplare feminine extraterestre în curte și nu reușește să găsească locul de unde să primească trei de DA ,,mergi mai departe,, e strict treaba lui.

    4
    Reply
  12. BaGheRa

    Lanseaz o întrebare:
    Ce ați face cu un 1 milion de dolari/euro pe care l-ați câștiga la tombola la care v-ați înscris după ce v-ați înlocuit mașina de spălat?

    Reply
    1. VictorR

      1. Mi-aș lua cea mai trăznet … mașină de spălat! 😀
      2. Cu ce-mi rămâne…mai văd eu, mai cuget la asta!
      E greu de răspuns. Teoretic puțini câștigă și – probabil – și mai puțini se țin de planurile (visurile) avute anterior. Ești ca un copil la bâlci, ajuns acolo cu un bunic iubitor: vrei și acadele, vrei și floricele de porumb, vrei și-n călușei….

      2
    2. Anduța

      Îl pun la bancă pentru un an de zile. Să mă gândesc in tihnă ce e cel mai bine să fac cu el.😁

      4
    3. Laura G.

      @BaGheRa,
      De-aș trăi io până-i termin….

      2
      2
    4. BaGheRa

      @Victore, îți mai iei o mașină, condiția ca să câștigi a fost că deja ți-ai cumpărat una… pentru care ai primit un voucher și datorită acestui fapt ai câștigat premiul cel mare 1 milion de lei.
      Tocmai de asta am întrebat pentru că eu cred că mulți se vor comporta ca un copil scăpat la Disneyland în fabrica de făcut bomboane 🙈.
      @Anduță, mamă dar econoamă mai ești, îi pui la bancă și trăiești din dobânzi să înțeleg! De lucrat mai lucrezi? Grecii sunt așa mai strânși la pungă sau mai cheltuitori?
      @Laura, se presupune că te bucuri de ei totuși 🙋🏻‍♂️.

      2
      1
    5. Paco

      Dintr-un milion fac patru
      Fiindcă unu e băiatu,
      Si din patru io fac zece
      Si nimenea nu mă-ntrece
      Na, acu să te văd ce părere ai.

      3
      1
    6. Laura G.

      @Paco,
      Bine că te-ai oprit cu poezeaua. Dacă ai fi continuat, făceai la bani de ne umpleai pe toți de bucurii 🙂

    7. HM

      Copy Paste mode ON
      Bula castiga la loto un milion de euro la care prietenul sau, Bulica, il intreaba:
      – Si ce-ai sa faci cu ei?
      – Imi achit datoriile, raspunde acesta .
      – Si cu restul?
      – Restul sa mai astepte!

      Cu dedicație pentru BaGheRa lansatoru’ 😉🤪

      6
    8. Paco

      @Laura G, m-am oprit că nu vreau să îi stric Anduței vibe-ul.
      ( Mi-am amintit de versuri pentru că legenda spune că am plecat din Arad eu la volan împreună cu niște parteneri de distracție, acompaniați de aceste versuri pline de vervă și am ajuns undeva la periferia Budapestei.)
      Amănunte nu prea am, la vremea respectivă nu eram nici inteligenți și nici relaxați.

      4
  13. Vera

    Urasc industria pacanelelor mai mult decat pe cea a alcoolului. E o chestie de perceptie personala, avand in familie un jucator si zero alcoolici. N-am nicio problema cu Vegas, Reno, cazinouri de lux, dar dughenele astea care impanzesc orasul si sunt la indemana tuturor sunt mai daunatoare ca o invazie de gandaci. Rasarise una fix langa blocul meu, ce vedeam si auzeam zilnic… dezgust maxim, yuck!
    I was today years old cand am aflat ca nu mai exista reclame la tigari. Nu ma mai uit la tv de cativa ani, iar fetele se uita foarte putin cantitativ, dar reclamele la pacanele le-am remarcat. Cred ca au batut reclamele de la farmacii/medicamente sau, oricum, e foarte stransa lupta.
    Speaking of, numai mie mi se par daunatoare reclamele la medicamente/vitamine/suplimente etc.? Zilele trecute am mentionat o vizita la farmacie si picea insista sa-i cumpar Bilomag forte „ca am inceput sa uit, mami!”.
    Si, vai, cu ce duiosie imi amintesc de ele cum canta si danseaza : „Sano hepatic colesterol, sano hepatic colesterol”…

    3
    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.