Misterul mustăţilor


Autor: Solandi

mustati pisica misterVă mai amintiţi de cei 5 pisoi foarte mici, pe care i-am găsit aruncaţi la marginea oraşului? Au trecut două luni de atunci, sunt bine, sănătoşi. N-au mai mers la fermă (motive mixte, obiective și subiective), sunt încă la noi acasă şi nu dau semne că ar pleca curând. Ba chiar le amenajăm de zor şi balconul, cu plasă de sârmă şi chestii de căţărat. Ca să nu se plictisească şi să poată admira, de la geam, peisajul anost de oraş, dar plin de mişcare şi luminiţe seara, lucruri destul de interesante pentru o pisică, presupun.

Toate bune şi frumoase, până acum vreo câteva săptămâni, când mi se păreau puţin schimbaţi la înfăţişare şi nu era doar datorită faptului că au crescut şi nu mai sunt bucălaţi şi rotunzi ca un ghem. Li s-au lungit botul, urechile, mustă… Stai aşa!, unde le sunt mustăţile?

În locul unde ar trebui să se lăfăie câte 12 fire lungi și groase, de o parte şi alta a botului de felină care se respectă, sunt doar nişte cioturi mici, de zici că un bărbier nebun şi-a încercat foarfecele în ele. Unuia dintre ei i-a rămas o singură mustaţă lungă în stânga, vestigiu al făloşeniei de altă dată.

Surpriza cea mai mare, însă, abia acum venea: unul dintre ei are mustăţile intacte, lungi şi elegante, să le facă în ciuda celorlalţi.

Şi uite aşa, enigma s-a adâncit şi mai tare şi am început să facem presupuneri, care mai de care mai năstrușnice, pe măsura gradului de ciudăţenie al situaţiei.

Sunt oare margini ascuţite  sau suprafeţe abrazive prin camera în care stau mare parte din timp, de care ei îşi freacă botul şi îşi tund mustăţile? Măgăreaţa a căzut iniţial pe un dispozitiv cumpărat de la farmacie, al cărui rol este de ascuţit gheruţe, nu de maltratat mustăţi. Însă, pipăind lemnul subţire pe care este montată o placă acoperită cu fel de sfoară aspră, ni s-a părut că ar putea fi inculpatul cu pricina. Aşa că, out cu el din cameră (nevinovat).

Apoi, zilele treceau şi mustăţile, în loc să dea semne de revenire, mai rău dispăreau. Până în momentul în care unii dintre ei nu mai aveau deloc mustăţi, iar în acel loc era doar blana pufoasă de pe corp.

Ne-am alarmat şi mai tare, că doar mustățile sunt foarte importante pentru o pisică. Fără ele, de exemplu, se pot păcăli că încap într-un loc îngust şi să rămână blocate, lungimea lor semnalizându-le dacă corpul lor se poate strecura pe undeva sau nu. Plus percepţia obiectelor din jur. Cu alte cuvinte, aveam nişte pisoi semi-lipsiţi de apărare şi nu reușeam să găsim motivul. Noroc că mai au întregi vibrisele de pe suprafața superioară a sprâncenelor.

L-am întrebat și pe chatGPT, el spunea că mustăţile sunt fragile şi că, la pisoi, e posibil să se rupă în timp ce ei se joacă. Dar nu era cazul aici, s-ar fi rupt câteva aleator, nu toate și nici la fel de scurte, de parcă erau retezate cu o mașină de tuns.

Ultima presupunere a fost că cel de-al 5-lea pisoi, cel cu mustăţi intacte, le roade/mănâncă/jumuleşte mustăţile celorlalţi.😀 Puţin probabil, însă, să le scurteze el cu aşa precizie încât să fie tăiate egal, de parcă ar avea o ruletă: măsoară şi apoi haţ!, mușcă la milimetru pentru a nu strica simetria sluţeniei.

În final, am acoperit toate colţurile mobilelor cu autocolant, fiind foarte posibil ca în ele să îşi reteze mustăţile în momentul în care se strecoară prin spatele lor. De câteva zile parcă încep să le răsară mustăţi fine şi subţiri în jurul botului, dar nu la toţi. Pisicuţa albă încă pare o ducesă care şi-a epilat mustăţile şi chiar are şi gesturi foarte elevate şi simandicoase, ca o domniţă de epocă.

Aşa că, misterul mustăţilor continuă, nu este complet elucidat.

La fel cum, nici cel al mustăţilor pe care le-au purtat şi le poartă chiar reprezentaţii masculini ai speciei umane nu este pe deplin explicat sau argumentat.

Aşa că, a doua mea întrebare ar fi: de ce poartă bărbaţii mustaţă?Pentru simplul fapt că acele fire de păr cresc datorită hormonilor? Din considerente de estetică şi frumuseţe? Sau doar pentru că este la modă? Iar dacă moda se schimbă şi mustaţa cade în dizgraţie, cât uşor pot ei renunţa la ea?

Și întrebările pot continua. Complex subiect mustaţa asta! Voi ce parere aveți?

Foto: Solandi

31 Comments

 1. Mona

  Bărbații poartă mustață pentru că sunt precauți și își păstrează rezerve de mâncare în ea. Gustările mici și dese, cheia marilor succese!!!

  6
  Reply
  1. Solandi

   Gustările astea mici şi dese, garantează cumva şi o siluetă slim?
   Sau sunt în plus, ca la hârciogi?

   4
 2. VictorR

  M-am născut cu mustață! Precum copilul cel mic al familiei Adams. 🙂
  Mare bătaie de cap cu pisicile alea, zău.

  3
  5
  Reply
  1. Anduța

   Victor, tu semeni un pic la chip cu socrul meu. Omul are mustață de când îl știu, inclusiv din poze de când avea 20 de ani. La un moment dat, când erau copiii lui mici, și-a ras-o. Au început ăia mici să plângă, că nu-l mai recunoșteau. :))

   4
   2
  2. Solandi

   Victore, dar cu mustața nu e bătaie de cap? 🙂

   4
  3. Solandi

   Anduţa, la noi a fost invers. Când eram mici, tata pleca 6-9 luni pe ocean (lucra la pescuitul oceanic tulcea). Şi, o dată s-a întors cu barbă şi mustaţă şi a venit aşa la ţară unde eram eu şi sora mea. Am plâns, am fugit de el şi ne-am ascuns sub masă.

   Iar varianta inversă ni s-a întâmplat acum cu pisoii: un timp soţul nu se bărbierise, era adicălea bărbos și mustăcios. Apoi, când s-a ras, au fugit de el pisoii speriaţi care încotro.

   7
   3
  4. Anduta

   Solandi, pe vremea când soțul lucra in Irak, vine el acasă după 2 luni, noi la aeroport. Când a ieșit pe porțile alea, s-a întunecat locul. Negru, bronzat, cu fața plină de păr negru, părul din cap, tot negru, nefiresc de lung pentru el. Copiii l-au recunoscut abia când a vorbit, eu am făcut niște ochi mari (cică) de-i venea să o ia înapoi și să caute un barber shop prin aeroport. Acu’ nu era că-i stătea rău sau ceva, dar na, surpriza. 😅 Oricum, după faza asta, își făcea “service”-ul înainte să vină uacasă. Găsise un băiat, irakian, care-l tundea și, bonus, îl și bărbierea…cu ața.😂

   7
 3. Anduța

  Or fi musăți „de lapte”? :)) La bărbați merg pe „estetică și frumusețe”. Bine, eu personal prefer mustața însoțită și de barbă. Da’ nu lungi, ci de maximum 1 cm și frumos îngrijite. Și, bine, fără „goluri”. Am înțeles că sunt bărbați cărora nu le crește mustața sau barba uniform. Bieții de ei, sunt osândiți la bărbierit zilnic. 😀

  3
  Reply
  1. Solandi

   M-am gândit și eu la ,,mustăți de pisoi”, dar nu. Că nu cad și cresc altele în loc. Ci sunt tăiate, nu picate.
   Bine, nici nu există mustăţi de lapte, că am căutat. 🤦‍♀️

   4
 4. Laura G.

  @Solandi,
  Poate se găsesc extensii de mustăți pisicești ☺️

  5
  Reply
  1. Solandi

   Ar fi o idee, da. Le cumpăr colorate.
   Și așa, pe cei doi pisoi gri îi deosebesc greu, Ziceam că îi fac unuia un semn cu marker albastru pe ureche. Momentan nu mai e nevoie, că unul dintre ei e cel cu mustăţi intacte, deci acum îi pot deosebi. 😁

   1
   5
 5. BaGheRa

  Mustăți nu mi-am lăsat niciodată. Când eram mai mic mă purtam cu o țăcălie în barbă – nu lungă din aia gen rocker, ci rasă la vreo 2 săptămâni așa cu mașina pe numărul 1. Aveam impresia că îmi stă bine până când mi-a zis o gagică că nu e ok. Și dusă a fost!
  De vreo 10 ani mă port cu un smoc de păr sub buza de jos. Când mă plictisesc de el îl mai dau jos… dar pe urmă crește iar.
  Sunt unii bărbați cărora le stă bine cu mustață, spre exemplu am un văr pe care nu mi l-aș imagina fără mustață, dar în rest no way.
  Eu cred că pisoii tăi @Solandi au învățat tainele foarfecei și unul dintre ei vrea să se facă designer!
  PS. Prima oară am citit „miNIsterul” mustăților… 😁

  6
  Reply
  1. Solandi

   Să știi că nu ai fost prea departe de adevăr cu miNIsterul mustăților. Ghici cam cine sunt şefii acum în casă? 😁

   5
 6. BaGheRa

  Din ciclul hai sa ne râdem:

  Doi purici se întâlnesc pe plajă. Unul tremură de frig rău de tot.
  – Ce-i cu tine mă …de tremuri în halul ăsta?
  – Acum am sosit şi am călătorit pe mustaţa unui motociclist cu 200 km/oră ca să ajung aici. Am crezut că voi îngheţa pe drum.
  – Vezi, dacă eşti prost? Eu dacă vreau să călătoresc, în primul rând aleg avionul pentru că este cel mai rapid. Pentru asta, merg la aeroport, intru în toaleta de femei, mă bag în chiloţii unei dame şi de aici încolo…confort total. Mă întind comod pe blăniţă la căldurică şi de obicei trag un pui de somn până la destinaţie. Fă şi tu la fel data viitoare.
  Trec două luni şi cei doi se întâlnesc din nou tot pe plajă şi unul din ei din nou tremură de frig.
  – Ce-i cu tine din nou? Văd că nu m-ai ascultat.
  – Ba dimpotrivă am făcut exact cum m-ai sfătuit. Am mers la aeroport, am intrat în toaleta de femei, m-am băgat în chiloţii unei blonde trăsnet, m-am întins pe blăniţă la căldurică şi imediat am adormit.
  – Şi atunci ?
  – Unde crezi că eram când m-am trezit? Tot pe mustaţa unui motociclist.

  5
  2
  1
  1
  Reply
 7. singlemom

  imi displac exemplarele masculine cu mustata/barba. Mi se pare foarte neigienica, presupunand ca nu si-o spala tot la 2 ore. Transpiratie, faramituri, saliva, bleah. Cat despre pisoi, macar le cresc altele. Ideal ar fi, totusi, sa nu si le mai decupeze 🙂

  3
  Reply
  1. Solandi

   Sunt perspective, da. De când e aproape gata balconul şi şi-au extins arealul acolo. Abia aştept să îi văd super-mustăcioşi. 😸

   5
  2. VictorR

   Măi, doar de plăcerea discuției și nu la modul ”certăreț”: eu îmi tund săptămânal mustața. Deasupra buzei de sus. Altfel devine inconfortabilă. Albesc, firele albe de păr sunt mai țepoase. Se zburlesc în toate părțile și arată ca naiba, înțeapă… Asta ca estetic și comoditate. Ca igienic: sigur că o spăl. Nu la 2 ore (uneori poate chiar n-aș putea că n-am apă – ca idee). Dar o spăl când mă spăl pe față. Acum vara povestea atsa e deasă: e cald, lucrez în praf așadar trebuie s-o fac. De ceilalți nu știu, nu mă pronunț.

   7
   1
 8. Paco

  Din cele mai vechi timpuri, pilozitatea facială la bărbați ( egal mustață sau barbă, mai puțin ,,vrăbiuța,, aia formată din niște floace sub buza inferioară și care e absolut penală )
  a fost considerată o chestie legată de masculinitate/bărbăție. Și filmele îmi întăresc convingerea. Regi, luptători, recuperatori, smardoi, mai toți poartă barbă.
  Mai are și o conotație religioasă, dar nu intrăm în chestiuni sfinte.
  În prezent, în cadrul domeniilor de activitate cu specific ,, special ,, barba , sau mai corect spus dispariția ei ajută la schimbarea rapidă a fizionomiei.
  Asta la bărbați. La femei nu știu, nu am fost niciodată amator de circ.
  Strict despre mustață nu știu foarte multe, eu am considerat mereu că e un fel de frână la muci.

  7
  4
  Reply
  1. BaGheRa

   @Paco, am râs cu gura până la urechi cu vrăbiile tale și frâna de mână trasă 😂… absolut delicios.

   4
 9. Vera

  Când spui mustață, mă gândesc la Tom Selleck. 💙
  Am căutat oleacă pe net, nu găsesc nimic legat de tăieri misterioase de mustăți la chisici.

  Cred că mustața/barba sunt la fel ca o conversație: depind de context. Cine o poartă, cum încadrează față, cât de îngrijită e și cum o poartă, per total. Am văzut mustăcioși/bărboși ridicoli și alții ravisanți.
  Personal, lupt din răsputeri să nu am nici una nici alta, penseta și ceara sunt prietenele mele. 🤭

  4
  1
  3
  Reply
 10. Blanche

  Soțul meu are și mustață și barbă! 😁 Mi se pare că îi stă extraordinar de bine. În cei 11 ani de când suntem împreună l-am rugat de vreo două ori să se radă. Prima oară de curiozitate, a doua oară mă lovise amnezia. Arăta ca un adolescent de 17 ani. Până nu i-au crescut la loc barba și mustața nu ne-am afișat împreună. 😅 Culmea e că până la el nu îmi plăceau decât tipii rași. 😁

  5
  Reply
  1. Paco

   Nu pot din motive care țin de design să mă rad*.
   Am fața cam bușită și am făcut varicelă undeva pe la treizeci și ceva de ani .
   A făcut Juniorul și mama a pierdut folderul cu excelul bolilor mele.
   ,, Mama, eu am avut varicelă când am fost copil ?
   Da’ bravo, tu ai avut toate bolile, ești semizeu ,,.
   Evident că NU am avut varicelă în copilărie, am făcut-o la o vârstă înaintată, fața mea pare o bucată de drum național după ploaie, recent reabilitată din bani europeni. Adică plină de găuri.
   Am avut o tentativă să îmi las mustață, m-am berberit acasă ( nu folosesc lamă, doar electric) și m-am dus semeț la Doamna să o întorc cu cracii în sus.
   ,, Bă….Du-te dracu’ și scapă de nevăstuica aia de sub nas, că îți ascund toate actele și ajungi boschetar în Spania ,,.
   Ultima oară când am fost la tuns și frezat, și după ce mi-am dat și barba jos, a zis domnișoara hair stilist că arăt cu 48 de ani mai tânăr.
   Cum am exact această vârstă, presupun că arătam ca un spermatozoid.
   Am pus * la ras că are tata o vorbă.
   Da’ e mai gen obraz gros, poate după ce adorm minorii.

   5
   2
  2. Blanche

   Paco, eu tocmai ce bag minorii la somn. Așa că aștept gluma. 😁
   Și domnul meu a făcut varicelă la 36 de ani, dar a fost invers, el a făcut primul și la fix două săptămâni și copiii. Eu făcusem la 25 de ani, cadou de la nepoții de care aveam grijă aproape zilnic. Noi am rămas doar cu vreo două semne mici pe față, restul sunt răspândite pe corp.

   1
   1
  3. Vera

   Aha aha @Paco și @Blanche – vă folosesc exemplele pentru a le arăta copiilor mei de ce e bine că au făcut acum varicelă. Le zic cu vorbele mele că señor Paquito le zice cu bulină. 🤭

   3
  4. Blanche

   Vera, să treacă cu bine peste! 🤗 Ai mei au făcut în vara lui 2019, ne-am dus la socri, deși nu ne agreăm reciproc, ca să mai iasă prin curte la umbră. Față de nepoții mei care au avut câteva bube răzlețe, copiii mei au avut zeci. Fii-mea care avea doar șase ani atunci (dar era era o divă, fără rochiță nu ieșea din casă) m-a întrebat plângând dacă o să mai fie vreodată frumoasă. Avea bubă lângă bubă pe față, scalp, spate, păsă… Amândoi au avut febră prelungită, cât pe ce să ne internăm, au primit aciclovir de la Infecțioase… Horror a fost! Soacră-mea să nu îi spăl că se răspândesc bubele. Le făceam baie și de două ori pe zi (fiind vară transpirau și îi mâncau și mai rău bubițele) și îi ungeam cu un gel răcoritor pe bază de aloe vera pentru că pasta aia mentolată nu o suportau.

   1
   2
  5. Vera

   @Blanche Ale mele au terminat acum o lună. Au plâns amândouă de supărare, dar le-am explicat că e un lucru bun. Mica a trecut prin boală ca gâsca prin apă, dar soră-sa s-a distrat cu febră și cu potop de bube. Până și pediatrul când a văzut-o după 2 săpt a zis “oho, ai făcut ceva” 🤣
   Acum mai au câteva umbre pe piele, în special pe torace, dar sigur trec în timp. Sunt foarte mândre de ele că au făcut-o, pe principiul “mulți viteji s-arată după…” 🤭

   1
   2
 11. BaGheRa

  Sa prezicem scorul și câștigătorul din seara asta. Deși favorita hârtiei este Man City aș vrea să bată Interul.
  Man City – Inter scor?

  1
  Reply
  1. Mona

   @BaGheRa,
   Adică cum merge darul? 😂

   1
 12. Cristina

  S-ar părea că-și puii de pisică își mai rod mustățile între ei si ca ar fi semn de stress, plictiseala,toaletaj excesiv.
  Pisicile pierd între 1 si 3 mustăți pe an, in mod normal.
  Pisicile au „mustăți carpiene”: e vorba de parul de pe dosul lăbuțelor din fața, care le ajuta la percepția spațiului si la vânătoare.
  Sursa informatiilor: blog.omlet.fr

  3
  Reply
 13. HM

  De ce ? De ce ? Uite că eu port barbă și mustață din considerente să zicem medicale. Am câteva alunițe pe față și masacrarea lor a la long cu operațiunea bărbierit a fost strict contraindicată de către dermatolog. Simpatic era tata când în adolescența mea fragedă îmi apăruseră primele tuleie. Îmi recomanda la mișto să pun miere deasupra și kkt dedesubt (ori invers) ca să crească mustața mai deasă și mai repede 🤣🤣

  3
  Reply
  1. Paco

   Fără @HM practic nu exist. El e un fel de catalizator pentru partea întunecată a creierului meu.
   La * cu vorba lu’ tata e că doar rahații se rad, noi bărbații ne bărbierim…. ( Trece calul, aduni cu lopata etc. Vă rog să mă scuzați, așa a fost zicerea ) .

   2

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.