ION e deja acuzat de furt


Autor: Laura G.

ionNici nu s-a tăiat bine cordonul ombilical la nașterea micului și (încă) nevinovatului ION (inteligența artificială a guvernului), că deja pruncul e acuzat de furt. Și nu de orice fel, ci din ăla intelectual. Acum, pe bune, fiind el de o deosebită inteligență  n-o să fure altceva decât chestii intelectuale – nu-l văd furând motorină, legume din piață sau leușteanul băbuței din colț.

– Cine îl acuză pe ION de furt?

– Primăria comunei Ciugud (jud. Alba) susține că în videoclipul lui ION a fost folosită, fără acord, o imagine dintr-un clip aparținând primăriei. Nu contează imaginea, nici scopul nobil al promovării AI a guvernului, ci faptul că au fost încălcate niște norme legislative fix de către guvern.

Ok, toate astea se vor regla la un moment dat, dar până atunci toată admirația mea se îndreaptă către Primăria Ciugud și, implicit, către angajații ei. De ce? Pentru excelenta postare afișată pe Facebook. Un text impecabil (scris corect, decent și simpatic) cu un conținut care ar trebui afișat în toate instituțiile statului, cu litere de-o șchioapă. Un decalog care chiar ne-ar duce pe culmi înalte, dacă ar fi urmat.

Postarea este aici, iar pentru cei care nu au cont FB sau n-au timp/răbdare să citească integral textul, redau ultimul paragraf, un P.S. absolut minunat!

P.S. Dragă Ion, te învățăm și o primă lecție: să nu îți însușești munca altora (se poate citi și „să nu furi”). Aruncând o privire peste filmul tău de prezentare, am descoperit că una dintre imaginile folosite ne aparține. Fetița din imaginea de la minutul 0:27 (a se vedea fotografia) a fost eleva noastră, iar imaginea este preluată, fără să ne ceri aprobarea, dintr-un film mai vechi al școlii noastre. Așa că, dragă Ion, înainte de toate, îți recomandăm să înveți bine legislația românească și Regulamentul GDPR, astfel încât să nu fii acuzat că îți însușești pe nedrept munca altora. Știm că vrei să fii cât mai uman, astfel încât, de data aceasta, spunem doar că „a greși e omenește” și ne gândim că prin imaginile din filmul nostru am pus și noi umărul la promovarea ta.

Nu știu cine a scris această postare (merită citită integral!), dar știu că a demonstrat multă inteligență și un umor fin. Felicitări!

Foto: Facebook

17 Comments

 1. Marius M

  Aplicația aia e un fas, daca era ceva de capul ei era pe la vreo companie mare, nu la guvern. Să fim serioși.

  2
  1
  Reply
  1. Laura G.

   Da, toată lumea știe asta. Dar ne ține ocupați să avem ce discuta și să nu fim atenți la incompetența guvernanților, nu?

   3
 2. Adrian Bolocan

  Ok, ne-am convins, Ion este român.

  5
  Reply
 3. singlemom

  In afara de Ion, care e cum e, am tot citit despre primaria Ciugud care se pare ca e o „anomalie” in peisajul romanesc, adica oamenii de acolo au facut o gramada de chestii faine pt localitate. Bravo lor!
  cat despre Ion, ce te asteptai? Cum e turcu asa-i pistolul. De la guvern vine, asa se comporta.

  3
  Reply
  1. Laura G.

   Faza faină e că Primăria continuă să posteze pe pagina de FB. Cică îl iartă 😅

   2
   1
   1
 4. HM

  Ceee ? Ion al nostru a făcut așa ceva ? Nu pot să cred …

  Cățeluș cu părul creț,
  Fură Ion un clipuleț
  Și se jură că nu fură
  Asta da învățătură !!!
  Digitală e eroarea
  Da’i greșită programarea 🤪

  6
  Reply
 5. Mona

  Despre cei de la Ciugud știu de ceva vreme, a fost difuzat la un moment dat un reportaj realizat acolo și primarul a explicat cum s-a concentrat pe atragerea fondurilor europene. Comuna aia e SF, de la infrastructură, dotări, utilități până la comunicare și atitudine. Sper ca postarea lor să atragă atenția pentru că decalogul ăla chiar definește un angrenaj funcțional, cu toate rotițele implicate în proces. Ion, uite, chiar ai un profesor de elită!

  5
  Reply
 6. Solandi

  Acum, să fim drepţi. Nu bietul ION a furat, ci cei care i-au făcut videoul de prezentare. Deşi, la rândul lor, ei spun că ar fi luat acea secvenţă de la televiziunea română.

  Mie îmi place AI-ul ăsta, dar deja mă îngrozesc de ce-i vor auzi urechile digitale. Am citit câteva mesaje transmise de români pe pagina lui şi, vă spun, nu are deloc viaţă uşoară bietul ION. O grămadă de conspiraţii şi aiureli îi parvin. Eu sunt curioasă mai ales cum vor arăta rapoartele şi concluziile lui şi ce năzbâtii vom auzi din gura lui în parlament. Bine, în funcţie de filtrele şi de limitările care i se vor implementa, e posibil să nu se întâmple asta. Însă AI-urile sunt imprevizibile, au oricum biasuri sau prejudecăți care sunt greu de echilibrat. Depind de algoritmii folosiţi, de modul în care sunt proiectați sau evaluați algoritmii sau din contextul social și cultural în care sunt aplicați. E complicat deci, așa că eu chiar sunt curioasă, în sensul bun al cuvântului, de rezultate.

  5
  Reply
 7. BaGheRa

  Băi nu știu la voi cum a fost, dar la mine, prima oară, când au auzit urechile numele de Ion, eu m-am gândit că l-au reactivat ăștia pe nea Nelu 🤣

  2
  4
  Reply
 8. Elena P

  „Știm că vrei să fii cât mai uman, astfel încât, de data aceasta, spunem doar că „a greși e omenește”.”

  Corect era: știm că vrei să fii cât mai român, astfel încât, de data aceasta spunem doar că „ești 100% român”.

  Bravo, Ioane!

  3
  Reply
 9. Ionuț

  Mie mi se pare că începem să pierdem tot mai mult timp cu AI-urile astea. Nu noi aici, câțiva cetățeni care ne hăhăim, ci noi ca populație pe planetă. Au apărut tot felul de chat-uri, gepete-uri, tot felul de IONI, Bingi și alte asemenea, ceea ce, în teorie, e minunat, iată! tehnologia modernă și de vârf, mințile luminate, progresul, alea alea, ne ducem cu pași mari spre un viitor mirific, doar că….
  Tot ce citesc pe peste tot e că ION fură (mă rog, nu ION, ăia care l-au făcut), că Bing sau nu știu care înjură, că nu știu care nu știu ce face, că ăsta a fost creat să ne ia slujbele, că pe celălalt abia așteaptă românii să-l înjure…
  Fără supărare, se pare că ne cam tâmpim ca specie dacă una din distracțiile principale în acest moment este să discuți cu niște… chestii virtuale, softuri, AI, ce naiba or fi.
  Încă nu știu nimic despre acest ION, la ce folosește și de ce, în schimb știu deja că nu știu ce primărie din nu știu ce cătun l-a tras de urechi (pe ION, da?, pe AI-ul, fiindcă și ăia la primăria aia au deosebit de multă minte) fiindcă nu știu ce a furat. Da, știu, am văzut, postările primăriei sunt glumețe, ha ha ha, hi hi hi, ce ne mai distrăm cu ION, dar aș fi preferat ceva de genul: bă, cine l-a făcut pe ION? Cutare? Ia zi mă, nea Cutare, tu cu drepturile de autor, cu filmările și pozele furate de la alții, cu astea, te știi? Aaa, nu prea? Păi, de ce? Fiindcă ești clientelă USL?
  Nu vrei să reglăm treaba, eventual penal?
  Dar evident că în Ro ei l-au iertat pe ION, că așa e creștinește. 😁

  2
  4
  1
  Reply
  1. Laura G.

   @Ionuț,
   Da, asta cu dreptul de autor încă e sensibilă și mulți încalcă legea fără să știe. Zicea @Solandi că ar fi luat-o (secvența) de la TV. Dar TV avea drept de difuzare și atât.
   Dacă acum iei o melodie de la tv, n-ai voie s-o folosești.

   1
  2. Solandi

   Da, e tulbure situația. Răspunsul lui ,,Noi suntem Ion” sună așa:

   Oameni dragi de la Primăria comunei Ciugud, eu, ION (încă) nu fac video-uri. Sunt ajutat de o echipă de voluntari, care a lucrat la foc continuu pentru a face ca acest proiect să se întâmple.
   Echipa ION apreciază inovația și a fost inspirată de reportajul TVR despre școala voastră. Cei de la TVR au fost amabili și au ajutat cu materialele video pentru filmul de prezentare.

   Pare că cei de la TVR au comis-o.

   2
 10. Paco

  Gata, repede și ăia,, și-a însușit,,.
  Era pe jos, ION a luat-o și se pregătea să o ducă înapoi.
  El caută locația Ciugud, dar îi ieșea tot Ciu Good.. Deci unde să duci portofelul ?
  ( A studiat engleză cel mai probabil cu Petre Daea, el e mai pe păsărească așa, cu perpelițe, comonraili, codozbaturi, deltaplani, din-astea ).

  8
  Reply
 11. Jack

  Ion a furat. Nu faceți ca Ion.
  Total de acord cu ce s-a scris mai sus, prea mult timp acordat AI-ului, din ce în ce mai puțin timp acordat celor de lângă noi.

  6
  Reply
 12. Marius M

  Lasă că ma apuc eu si fac o intelijenta din asta artificiala din sârme si piulițe, ii pun țâțe si o botez Eufrosina apoi o cedez guvernului. Sa vezi cănd o zice generalul izmeana : Buna ziua, Eufrosina ! si ea raspunde suav: du-te’n …mea, Niculaie, ce bine o sa se inteleaga.

  4
  1
  Reply
  1. Paco

   Aproximativ în ce marjă de prețuri te învârți la pus țâțe?
   Am un coleg de muncă cu strângerea filetului pe partea inversă și îmi tot face diverse propuneri.
   I-am zis că eu dacă nu desfac un sutien, nu pot presta la capacitatea maximă dată de producător.
   Cu ambalaj gen cupă A cred că suntem mulțumiți.
   Mulțumesc anticipat.

   8

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.