Dincolo de iarnă, Isabel Allende

dincolo-de-iarnaDe mult timp n-am mai citit o carte semnată de Isabel Allende și Dincolo de iarnă mi-a reamintit cât de fain scrie talentata scriitoare chiliană. Un roman ușor, cu mai puțină încărcătură de mister sau dramă, însă la fel de amuzant ca stil și la fel de captivant ca lectură.

Am spus ”mai puțin”, dar asta nu înseamnă că în Dincolo de iarnă nu avem aventuri, enigme, conflicte și iubire. Allende ne plimbă prin Guatemala, Brazilia, Chile, adunându-și personajele în New York unde trăiesc aventura unei crime ascunse.

Lucia și Richard sunt profesori și colegi la universitate, sunt amici și vecini, iar în secret sunt îndrăgostiți unul de altul fără a ști ce simte și gândește celălalt. Fiecare se simte timid și un pic încurcat, mai ales că după șase decenii de viață trăită fiecare a trecut prin vârtejuri tumultuoase. Asta nu-i împiedică să-și unească forțele pentru a o ajuta pe tânăra Evelyn să scape dintr-o situație dificilă în care a intrat fără nicio vină.

Impregnat de lirismul caracteristic lui Isabel Allende și ingenios construit, romanul de față pune în discuție într-un mod magistral ce înseamnă a respecta, a ocroti și a iubi.”  (Publishers Weekly)

În partea întunecată a acțiunii avem o familie dificilă, la care lucrează Evelyn, și în care domnesc violența, disprețul, umilința celor slabi de către cei puternici și viciați. Familia Leroy trăiește pe un butoi cu pulbere ce va exploda la sfârșitul iernii când se va descoperi cadavrul bine ascuns de protagoniștii acestei aventuri.

Dincolo de iarnă mi-a plăcut mult, așa cum mi-au plăcut toate romanele lui Isabel Allende. Dar ceea ce m-a surprins a fost finalul. Lucia decide că e de preferat o justiție naturală în locul unei justiții legale care ar putea aduce celor implicați mai mult rău decât bine. Ea este cea isteață, energică și bună, iar Richard o urmează docil. Pentru că o iubește, dar și pentru că dreptatea e de partea ei.

Un roman ușor și plăcut la lecturâ, cu multe mesaje de viață, și, mai ales, un roman pasional cum atât de bine se pricepe să scrie Isabel Allende.

Această poveste de iarnă are ceva care poate topi orice inimă înghețată”  (Kirkus Reviews)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.