Istoria albinelor, Maja Lunde


Istoria albinelorAm citit romanul Istoria albinelor și mi-a plăcut. M-a surprins și m-a speriat, m-a contrariat și m-a pus pe gânduri. La final am răsfoit câteva impresii despre această carte exprimate de către unii cititori în mediul online. Astea m-au speriat mai tare decât mesajul cărții și m-a dezamăgit lipsa de înțelegere a mesajului.

Istoria albinelor nu este despre albine, nici despre familii, nici despre vreo acțiune palpitantă cu happy end. Este o carte despre viață. Despre viața noastră, despre viața pe pământ, despre supraviețuire și despre viitor. O carte superbă care trage un semnal de alarmă pe care-l simți ca pe un pumn în stomac.

Trei povești, trei familii, în trei perioade de timp diferite, la distanță de aproape un secol una de alta. Asta e interesant pentru că ne oferă imaginea evoluției creșterii domestice a albinelor, uriașul efort făcut de crescători pentru a le întreține și mai ales, rolul vital pe care îl au albinele în existența vieții pe pământ. Pare de necrezut, dar fără ele putem fi aproape morți.

Niciun mesaj de protejarea mediului auzit în ultimii ani nu m-a convins așa cum m-a convins romanul Istoria albinelor. Brutal spus, e cam așa: fără albine nu există polenizarea plantelor, fără polenizare nu există fructe și legume, iar fără ele nu mai există hrană, nici pentru toate animalele din lanțul trofic, nici pentru oameni. Așa încât, fără albine avem șanse maxime să dispărem încet dar sigur, ca specie.

Mai blând spus, Maja Lunde ne poartă prin lumea crescătorilor de albine, ca afacere de familie, prin Anglia lui William în 1852, apoi în America lui George în 2007, pentru a ajunge la Tao, în China anului 2098 când omenirea e decimată de foame și alte lipsuri. Fiecare din aceste trei familii trăiește o dramă personală și toate au legătură cu existența (sau lipsa) albinelor.

Dincolo de mesajul esențial al cărții, autoarea împletește cu măiestrie trăsăturile epocii cu relațiile de familie, legăturile profunde și subtile dintre părinți și copii, sacrificiul și dăruirea cu dorința de a merge mai departe, de a evolua, de a trăi.

Istoria albinelor este un roman interesant, deloc superficial cum ar sugera unii, un roman aparent blând, dar care te pune pe gânduri și-ți oferă o perspectivă horror a lumii noastre în viitor.

2 Comments

 1. Adrian Lazar

  As vrea sa o citesc si eu. Mi-o puteti imprumuta?

  Reply
  1. LG (Post author)

   Adrian,
   Cu drag ți-aș fi împrumutat-o, dar la rândul meu am primit-o cu împrumut de la un bun prieten și am returnat-o.
   În format .pdf încearcă aici: http://s9.ro/15jd

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.