Călăul dragostei, Irving Yalom

Călăul dragosteiYalom devine în acest roman personaj principal, iar Călăul dragostei este o relatare dramatică a modului în care „personajul” Dr. Yalom trăiește întâlniri dramatice cu personaje care prezintă profunde tulburări.

În cartea sa Călăul dragostei, Irvin Yalom, psihoterapeut cu mai multe decenii de experiență, împărtășește zece povești ale unor persoane pe care le-a consiliat într-un cadru profesional. Fiecare dintre aceste povești se învârte în jurul diferitelor probleme personale: de la un bărbat al cărui cancer l-a lăsat fără bucuria de a face sex, până la o femeie care se învinovățește pentru moartea fiicei. Yalom leagă toți acești pacienți unici, fiecare dintre ei oglindind o temă majoră referitoare la modul în care trebuie să acceptăm și să ne gestionăm frica de moarte, în care trebuie să ne asumăm responsabilități și să găsim sensul vieții în noi înșine pentru a putea evolua.

Chiar dacă toate acestea sună ca niște veritabile clișee, Yalom le prezintă în moduri fascinante, complexe și nepretențioase. Pacienții săi sunt atent analizați printr-o lentilă intuitivă și tratați cu multă înțelegere și deschidere, folosind tehnici terapeutice personalizate.

De-a lungul celor zece povești, autorul se dezvăluie cititorului cu toate prejudecățile sale și eforturile făcute pentru a trece peste ele, așa încât pacienții să ajungă la un echilibru mult dorit. Antipatia față de o pacientă supraponderală, plictiseala față de un alt pacient cam insipid, iritarea provocată de obișnuințele bizare ale altui pacient – toate aceste situații, prezentate cu onestitate și curaj, fac din Yalom un psihoterapeut competent și un scriitor amuzant.

Esența romanului Călăul dragostei ne arată că terapeuții, chiar și cei experimentați, rămân încă umani. Toți progresăm și învățăm împreună, chiar și într-o relație terapeut-pacient. O carte fascinantă care mă face să îmi doresc să citesc tot mai mult din scrierile lui Yalom.

Dintre cele zece cazuri prezentate, unul mi s-a părut fascinant prin concluzia aflată la final: ”Două zâmbete”. N-am să povestesc tot cazul – e interesant de citit, așa cum e interesant de citit tot ce scrie Yalom. Doar am să rezum spunând că o pacientă destul de dificil de tratat a acceptat o oră de terapie în prezența și cu ajutorul unui specialist în hipnoză, Mike. Terapia s-a desfășurat conform planului, iar, la final, s-a decis ca peste o săptămână, toți cei trei implicați (pacienta, Mike și Yalom) să se întâlnească pentru a-și prezenta în scris, fiecare, imaginea și impresiile lăsate de terapia cu hipnoză. Surpriză! Cu toate că fiecare dintre ei a fost martorul aceleiași scene, în același timp și spațiu, fiecare a avut o altă impresie despre experiența lor comună, fiecare a tras alte concluzii și a trăit momente complet diferite față de ceilalți doi. Un experiment interesant care ne pune pe gânduri și care ne duce la întrebarea: cât de veridice sunt mărturiile expuse în justiție, în funcție de care se dau verdicte?

Călăul dragostei – un roman ce merită citit, o lectură care îmbogățește și relaxează.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.