Pacienta tăcută, Alex Michaelides

Pacienta tăcutăPentru un scriitor debutant cum e Alex Michaelides, romanul Pacienta tăcută este extraordinar de bun. De altfel, chiar dacă n-ar fi un roman de debut, tot excepțional l-aș considera, însă, probabil, surpriza n-ar fi atât de mare.

Thrillerul Pacienta tăcută o are în miezul acțiunii pe Alicia, o pictoriță frumoasă, talentată, cu o viață aparent perfectă și o căsătorie minunată alături de un soț atent și iubitor. Până când soțul moare împușcat în propria casă. Din acel moment Alicia intră într-o lume a tăcerii. Iar noi, cititorii, intrăm în lumea psihiatriei, laborios descrisă de autor.

Theo Faber este un tânăr și ambițios psihiatru, nou venit în vechiul și obositul sanatoriu psihiatric unde Alicia tace de 6 ani, bănuită că și-ar fi ucis soțul, șocată și îndurerată de moartea lui, pierdută în labirintul amintirilor pe care uneori și le așterne într-un jurnal bine ascuns. Ei bine, după ce am citit și ultima pagină a romanului, am ajuns la concluzia că jurnalul Aliciei, despre existența căruia puțini știu, este elementul cel mai important al întregii povești. Jurnalul dezvăluie cine, când și de ce a comis crima pentru care Alicia este condamnată. Pentru că oricât de profundă ar fi tăcerea, niciun secret nu rămâne definitiv ascuns.

Cel care are ochi de văzut și urechi de auzit se poate convinge că nici un muritor nu-i în stare să păstreze un secret. Dacă buzele îi sunt mute, pălăvrăgește cu vârfurile degetelor; trădarea se prelinge din el prin fiecare por.

Toată acțiunea e încărcată de mister, asezonată cu șicane ale altor psihiatri, cu situații bizare și eforturi uriașe ale lui Theo Faber de a o determina pe Alicia să își spună drama. Dacă nu verbal, măcar în scris sau în pictură. Vrea cu adevărat Theo Faber s-o vindece pe Alicia de tăcerea și drama ei, sau e mânat de alte interese? Are el doar o ambiție profesională, sau drama lui personală e cea care îi determină demersul?

Pacienta tăcută este un thriller psihologic inteligent, uluitor, plin de mister și suspans, cu o intrigă complicată, care reușește să te captiveze de la prima până la ultima pagină, pentru ca lovitura de teatru din final să te lase mască. Un roman alert, care alternează detectivismul cu lumea psihiatriei, o formidabilă poveste, excelent mânuită de autor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.