Dacă eşti client fidel al agenţiilor de turism, aceste rânduri nu-ţi folosesc la nimic.
Ele, rândurile ce urmează, se adresează celor care îşi organizează singuri concediile, fie din dorinţa de a deţine controlul asupra etapelor ce-i aşteaptă, fie pentru a plăti un preţ mai mic, sau ambele.
În afara motivelor de mai sus, îmi organizez singură concediile din plăcere şi curiozitate.
După organizarea primei vacanţe, totul merge şnur. Ai deja experienţă, iar această experienţă îţi ţipă clar în ureche: “ce-i în mână, nu-i minciună!”. Altfel spus, tu decizi când pleci şi te întorci, tu alegi hotelul la care vei sta – după necesităţi, gusturi, mofturi, tu fixezi bugetul şi ştii la ce să te aştepţi – nu agenţia de turism care-ţi prezintă doar ce deţine în portofoliu.
Din experienţa mea vă împărtăşesc cele 5 etape pentru organizarea unui concediu relaxant, cu un buget decent, fără nervi, fără surprize neplăcute, fără intermediari şi condiţionări.
Pasul 1: Alege din timp destinaţia de vacanţă şi perioada cât va dura. Poţi decide şi cu 1-2 săptămâni înainte, dar în acest caz e posibil să găseşti totul la un preţ ceva mai mare (biletele de avion, cazarea). Hotelurile cu condiţii excelente şi preţuri convenabile sunt primele care se epuizează. Rămân disponibile cele foarte mari (sute de camere) şi cele cu preţuri piperate. Valabil şi pentru vile, pensiuni, bungalow-ri, apartamente particulare. Multe dintre acestea care oferă condiţii foarte bune au deja clienţi fideli care îşi rezervă din timp camerele. Personal, mi-am organizat concediile şi cu 5-6 luni înainte.
Pasul 2: Dacă este necesar să călătoreşti cu avionul, rezervă-ţi din timp biletele. De fapt, după ce ai stabilit destinaţia, acesta e primul lucru de făcut şi abia după ce ai transportul asigurat, faci rezervarea cazării. Azi există o multitudine de destinaţii minunate spre care putem zbura cu low-cost, fără escale. Esenţial este să-ţi rezervi biletele din timp. Totodată, rezervarea biletelor îţi defineşte clar perioada concediului – vei şti când pleci şi când vii, aşa încât cererea de concediu poate fi făcută devreme, fără discuţii enervante la serviciu. În afara site-urilor companiilor low-cost (wizz air, blue air, ryanair) vă recomand momondo.com – un centralizator al tuturor curselor aeriene, cu preţurile mai multor companii sau agenţii de tickering.
Pasul 3: Rezervarea cazării e cea mai palpitantă, pasul ăsta îmi place cel mai mult. Iată cum fac eu: Dacă plec în staţiunea/oraşul X, caut cazare acolo pe booking.com. Pentru că acest site oferă multe detalii despre locaţie, amplasament, facilităţi, multe fotografii din interior şi exterior. În funcţie de bugetul de cazare, din multitudinea de oferte aleg hotelul cu facilităţile pe care le doresc. Eu vreau cu piscină, cât mai aproape de plajă, curat şi cu evaluări cât mai bune. După ce am ales hotelul plec de pe booking.com şi caut acel hotel pe alte site-uri (sigur mai apare pe cel puţin 5-6-8 site-uri de profil). Este foarte posibil ca să găsesc acelaşi hotel şi aceleaşi condiţii la un preţ considerabil mai mic faţă de booking.com. Din diverse motive comerciale, dar cinstite (cer plata în avans integral, acordă vreun discount ca să se vândă mai repede, sau au diverse înţelegeri contractuale cu hotelul respectiv). Făcând acest research, am găsit cazare excelentă cu 25-35 euro/camera/noapte în staţiuni de vis.
Pasul 4: Deja ai biletele de avion şi cazarea asigurate. A rămas un mic amănunt care să-ţi confere confort în călătoria ta: Transferul de la aeroport la hotel şi retur (la plecare). Este important ca odată aterizat, să nu fii dezorientat cum şi cu ce ajungi la hotel. Nici să stai la mâna taximetriştilor – niciodată nu ştii cât te costă şi pe unde te umblă…Există hoteluri care asigura acest transfer. Unele gratis (preţul e în costul camerei), altele cu un cost suplimentar. Dar nu sunt multe, aşa încât poţi apela cu încredere la site-urile specializate. Unul din ele este shuttle.com, dar sunt o sumedenie. Cu preţuri uşor diferite între ele, +/- 2-3 euro/sens/persoană. Se pot face rezervări oricând, dacă ai biletele de avion, pentru că îţi solicită programul exact de zbor. Cu shuttle-ul este comod, curat, relaxant şi pe drum poţi deja admira împrejurimile până ajunge în faţa hotelului tău.
Desigur, poţi închiria autoturism de la aeroport, însă preţul este mai mare şi nu se merită dacă pe timpul vacanţei nu umbli cu maşina.
Pasul 5: Fă-ţi bagajul cu cap! Mai întâi, ai grijă ce recipiente îţi iei – parfum, spray, şampon, apă etc. Pentru că la zborul cu low-cost nu ţi se permit recipiente mai mari de 100ml/bucată. La fel, bagajul să nu depăşească 10 kg – condiţiile sunt prezentate pe site-ul companiei şi e bine să le respecţi. Mai apoi, poţi renunţa la săpun, şampon, gel de dus şi la prosoapele de baie. Majoritatea unităţilor de cazare pun la dispoziţie aceste lucruri. În condiţii cât se poate de decente. Poate n-o să ai Head&Shoulders, dar 7 zile nu crapă nimeni fără…Nu-ţi lua tot şifonierul! Nimănui nu-i pasă dacă în fiecare seară ai altă rochie cu paiete sau alte platforme. În vacanţă lumea se îmbracă lejer, non-conformist, şifonat.
Deocamdată atât. Într-un articol viitor voi prezenta câteva destinaţii de vacanţă la îndemâna oricui – chiar dacă ele par pretenţioase şi costisitoare, nu-i deloc aşa! Şi alte sfaturi utile pentru o vacanţă de vis 🙂
Si eu prefer sa-mi organizez singura concediile. Recomand sa nu luati 100% de bune parerile celor care comenteaza, mai ales daca sunt englezi. Anul trecut am innebunit tot cautand un hotel in Turcia (undeva in Antalya, nu mai stiu exact statiunea) si desi hotelurile erau si de 4* aveau review-uri foarte proaste. Mi-am dat seama apoi ca majoritatea erau facute de englezi, care probabil sunt foarte pretentiosi. Intre timp am abandonat ideea cu Turcia si am mers in Italia, in Taormina dar si acolo am mers speriata de ideea ca vom avea gandaci in camera datorita unui review de-al unui fost chirias. Apartamentul s-a dovedit a fi destul de ok, in ciuda a ceea ce citisem chiar cu 1 saptamana inainte sa ajung acolo.
Deseori am intalnit review-uri exagerate – cel putin raportate la preferintele mele. Le citesc si tin cont numai de cele care fac referire la optiunile mele. De exemplu, nu ma intereseaza daca un hotel are sau nu loc de joaca ptr. copii, pentru ca nu merg cu copii in concediu. Si unele reclamatii la asta se refera. Sau daca o vila cu 3 etaje are sau nu lift(!). Altii reclamau ca in fiecare dimineata au avut la micul dejun aceleasi produse (oua, branza, ceai, lapte, suc, cafea, unt, dulceata etc.). Pai…acasa nu tot din astea mananci (daca mananci!)? Unele mofturi chiar nu merita luate in seama. De citit si selectat 🙂