Viața secretă a lui William Shakespeare este o poveste. Minunat scrisă, cu un titlu incitant ce stârnește curiozitatea, probabil minuțios documentată, dar rămâne într-o mare proporție o ficțiune. Cum poți ști azi secretele lui Shakespeare dacă nu se cunoaște prea bine nici viața lui reală? Și asta pentru că mărturiile epocii sunt fie inexistente, fie sporadice, sărace.
Chiar și așa, sunt sigură că Jude Morgan s-a documentat intens și sârguincios pentru a scrie acest roman, realizând o narațiune bogată. Morgan recreează minunat mediul elizabetan al lui Shakespeare, fiecare loc și persoană fiind relatate cu un realism aproape perfect.
Will este băiatul unui mănușar, John, cândva respectabil consilier și executor judecătoresc, ulterior acuzat de comerțul ilegal cu lână și apăsat de acest eșec. Cu speranța că fiul său cel mare îi va continua meșteșugul, tatăl e profund dezamăgit de înclinația lui Will pentru teatru, poezie – îndeletniciri frivole și nesigure. Când la 18 ani, Will o întâlnește pe Anne Hathaway și se căsătorește cu ea (fiind însărcinată), tatăl tot mai speră ca fiul să se adune ca un bun familist și să practice o meserie cinstită. Dar nu, nu se va intâmpla asta.
Will este un fiu loial, tată și soț devotat, însă când o trupă de actori poposind în Stratford își pierde un membru, el își realizează visul, devenind actor și ajungând cu ei la Londra. Will se așază în „marele loc al împărăției, plin de negustori, aglomerat”. În uriașa umbră a lui Christopher Marlowe, Will începe să scrie pentru teatre, mâzgălind prea puțin respectabil, dar popular. Mai întâi sunt colaborările cu alți scriitori de teatru, dar în scurt timp scrierea sa evoluează în geniu individual, iar comediile originale, dramele și tragediile curg rapid și ușor din pana sa. În anii ce urmează, cunoaște un succes constant, este apreciat de breaslă și de public. În plină glorie, împreună cu doi colaboratori înființează Teatrul Globe care există și azi în Londra.
Cu tot devotamentul său de familist onorabil, distanța de Stratford unde trăiesc soția și copiii lui creează tensiuni și probleme. Încercarea lui de a-i aduce la Londra este un eșec urmat de o dramă care-I va marca pe viață. Profund și constant fidel soției, umbra infidelității îl atinge în preajma Isabellei Berger – o văduvă hughenotă cam instabilă psihic. Chiar și așa, Anne va rămâne iubirea vieții lui.
Toate astea (și multe alte întâmplări interesante) le aflăm din romanul Viața secretă a lui William Shakespeare. Adevărat sau ficțiune? Cine poate ști exact? Cert este că Jude Morgan descrie magistral personajele vremii care au gravitat în jurul marelui scriitor: nesăbuitul Marlowe, arogantul Ben Jonson, pasionala Anne, frații și copiii lui, întreaga panoramă a teatrului elisabetan, aproape niciun dușman. Iubit și respectat, căutat și apreciat – așa îl cunoaștem pe Will Shakespeare ilustrat de Morgan.
O carte excelentă ca lectură și o lectură ca un tur de forță.