Sub luna de șofran, Nicole C. Vosseler


șofranÎntre Orient și Occident, sub luna de șofran, Vosseler ne încântă cu o minunată epopee de familie, de la jumătatea secolului al XIX-lea. Acest roman de aventură epică despre un capitol puțin cunoscut al istoriei coloniale britanice împletește viața reală și călătoriile exploratorului Richard Francis Burton cu povestea fictivă a tinerei Maya Greenwood.

La numai 9 ani, Maya se îndrăgostește de Richard (prieten al familiei) visând să crească și să călătorească împreună cu el. O iubire platonică și împărtășită, care va dăinui peste decenii, dar căreia i se vor împotrivi mereu timpul și spațiul.

„Apoi o fetiță nevinovată
mi-a furat sufletul și inima toată.
Și nu le are oare ea până azi?
Dar tot mândria și sărăcia
m-au făcut să mă despart de ea.
Ani grei de pribegie, cu trudă și cu chin
Au trecut până ne-am revăzut.
Dar vai, chipul ei era atât de schimbat,
Cu totul altă fată în ea am aflat.”
(Richard Francis Burton)

La 19 ani, Maya îl cunoaște pe Ralph, un tânăr ofițer șarmant și exuberant, pentru care face o pasiune fulgerătoare. Iar perspectiva plecării cu el în India colonială o determină să accepte o căsătorie cam grăbită, fără acceptul părinților. De fapt, Maya visează la libertate și la aventuri incitante în ciuda restricțiilor sociale ale vremii. Și pentru că legătura cu Richard este mult prea volatilă, Ralph pare omul potrivit cu care să exploreze alte lumi. Spre ghinionul lor, ea și Ralph nu ajung în India, ci în Arabia, într-o unitate militară uitată de lume și scăldată în caniculă și praf. Ei bine, dacă ea a vrut aventură, aici are parte de aventura vieții. O răpesc beduinii. În caravana lor, condusă de carismaticul Rashad al-Shaheen, Maya savurează, cu emoții amestecate, autenticul Orient.

„O femeie și un bărbat , departe de toate noțiunile omenești de bine și rău, dincolo de granițele trasate de om. Două suflete care se găsiseră, fără să se fi căutat. ”

Sub luna de șofran este un roman grozav, cu descrieri fascinante și detaliate atât ale Occidentului cu Oxfordul acoperit de zăpadă, cât și ale misteriosului Orient cu un Aden fragil și pustiu, cu magia și secretele deșertului și cu un Cairo intens colorat.
Maya este un personaj complex, cu un caracter avangardist, o pionieră a emancipării femeii. Departe de a fi superficială sau frivolă, Maya iubește și este iubită, lăsându-i pe cei trei R să-i schimbe și să-i îmbogățească viața.
Cel mai puțin am spus aici despre Rashad, iar el ar merita cea mai mare atenție. Pentru că el va schimba cel mai mult viața Mayei, nu doar prin răpirea ei, ci mai ales prin tot ce a urmat acestei răpiri. Citiți Sub luna de șofran și veți găsi în ea o poveste remarcabilă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.