The Americans – serial


americansCu ceva timp în urmă am citit romanul Fabrica de spioni, cu un subiect ușor șocant: după război, rușii au inițiat un program de formare a spionilor în condiții de ”laborator”. Practic, persoane bine îndoctrinate politic, din mai multe categorii sociale și de diferite vârste, erau pregătite luni, chiar ani, să aibă un comportament 100% american – alură, engleza vorbită perfect, eventual cu accente zonale sau argotice, obiceiuri, preferințe și o mare capacitate de disimulare.

Nu știu dacă a existat în realitate așa ceva, dar serialul The Americans pare o continuare a acestui roman și este mai șocant decât tot ce am citit. Este un film despre îndoctrinarea ideologică în stare să ducă la un dispreț total al vieții umane de dragul Cauzei. Pe cât de stupid, pe atât de înfricoșător.

Titlul este o alegere ironică având în vedere că majoritatea personajelor din film sunt ruși. Destoinic educați încât să spioneze ani în șir administrația americană și spălați pe creier că Marea Rusie va fi distrusă de S.U.A. dacă ei, spioni infiltrați în toate structurile, nu-și vor sacrifica viața pe  altarul patriotismului subversiv.

În centrul acțiunii este familia Jennings: părinții ruși ”plantați” în America anilor `60 și cei 2 copii născuți și crescuți în Țara Făgăduinței. Însă, pe lângă ei, vedem o întreagă armată de personaje devotate KGB-ului, cu o aparență insignifiantă, pregătite în orice moment pentru acțiuni de la cele mai banale filaje până la santaj și crimă. Și este uimitor cum aceste personaje reușesc să trăiască duplicitar nu o lună sau un an, ci zeci de ani: aparent cu job-uri și viață socială obișnuite, iar în secret cu o viață plină de operațiuni complicate, cu acte false și cu o întreagă recuzită care îi ajută să pară în fiecare zi altcineva – mașini diferite, peruci, ochelari, lentile de contact, haine și comportamente potrivite contextului în care spionează.

Dacă inițial am crezut că serialul tratează vechiul clișeu ”U.S.A.= buni vs. U.R.S.S.= răi”, ei bine, n-a fost așa. The Americans reușește să ofere o viziune corectă și aproape imparțială despre geo-politică, fracțiuni, ideologii, fără a sugera spectatorului cum să gândească sau ce să simtă. Nu demonizează și nu glorifică niciuna dintre protagonistele războiului rece, iar asta dă valoare serialului. Acțiunea se petrece în ultimii ani ai războilui rece (`83 – `89) și pentru spectatorul de azi este uimitor să vadă cum funcționa societatea fără telefoane mobile, echipamente IT, internet și alte sisteme sofisticate de urmărire, inexistente atunci și atât de banale azi.

Povestea ce se desfășoară pe parcursul a 75 de episoade (6 sezoane) este atât de intensă, captivantă, schimbătoare, lipsită de etică și morală încât e imposibil să te plictisească și dificil de anticipat ce urmează. Iar actorii joacă excelent. Ca o picanterie, actorii principali – Keri Russell și Mathew Rhys – formează un cuplu și în viața reală, au un copil împreună (pe lângă cei doi ai ei din prima căsătorie), iar pe tot parcursul filmării sezonului 4 Keri a fost însărcinată.

The Americans – un spectacol în serie minunat, ce merită vizionat. Eventual cu o centură de siguranță la inimă, pentru că deseori are tendința să sară din piept  🙂


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.