Negru de corb, Ann Cleeves

negru de corbNegru de corb este un thriller psihologic distins cu premiul Duncan Lawrie pentru cel mai bun roman polițist, scris de câștigătoarea Premiului Diamond Dagger pentru întreaga carieră. Un roman cu mult suspans, mister și intrigi mărunte provocate de prejudecățile puternice ale unor oameni ce consideră izolarea ca fiind o mare virtute.

Pe una dintre insulele Shetland din nord-estul Scoției trăiește o comunitate restrânsă, conservatoare, ostilă față de persoanele nou-sosite. Și ca o pedeapsă pentru această ostilitate nejustificată, în ajunul unui nou an este ucisă o adolescentă – motiv întemeiat pentru ca anchetatori străini de comunitate să-și facă apariția pentru a elucida cazul.

Întreaga acțiune se învârte în jurul unei legende urbane, bazându-se pe o simplă bănuială: ciudatul Magnus e vinovat de toate relele și asta nu pentru că ar fi un om rău (nimeni nu-l cunoaște ca fiind rău sau bun), ci pentru că e un ciudat. Magnus trăiește izolat, mai izolat decât restul comunității și are un singur prieten: un corb.

Anchetatorii crimei se luptă cu reticența locuitorilor, cu intrigile locale și ițele bârfitorilor speriați de nu-se-știe-ce. Tot ei descoperă în Magnus un om bun, dar chinuit de fantomele trecutului. În timp ce fantomele prezentului oferă indicii prețioase despre drama adolescentei ucise din gelozie și răzbunare. Criminalul e dezvăluit la finalul poveștii care ține cititorul într-un suspans bine dozat.

Negru de corb are o narațiune puternică și o construcție inteligentă, cu personaje creionate riguros. Iar autoarea, Ann Cleeves, este considerată noua Agatha Christie a literaturii britanice. O scriitoare prolifică și talentată, care din 1986 a scris peste 20 de romane, ultimele serii polițiste devenind ecranizări de succes. Negru de corb deschide seria ”Shetland”, ecranizată ulterior în serialul cu același nume.

Un roman polițist interesant și palpitant care va încânta cititorii iubitori ai acestui gen literar. Iar pentru ceilalți, Negru de corb poate fi un bun început  🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.