Țarinele și puterea, Vladimir Fedorovski


Autor: Laura G.

țarinele si putereaVladimir Fedorovski – diplomat rus și scriitor, cunoscător al istoriei și bun povestitor, reușește cu succes ca în numai 140 de pagini să ne plimbe aventuros prin ultimele doua secole ale puterii de la Kremlin.
Grație unei uimitoare tradiții istorice, în Rusia, influența feminina asupra vieții politice a devenit un fenomen al civilizației. Astfel, în secolul al XVIII-lea, de-a lungul a 70 de ani, au urcat pe tronul imperiului rus, succesiv, cinci împărătese, printre care și Ecaterina cea Mare – “fapt unic în istoria mondială”, susține autorul. Fie că făceau parte din familia imperiala sau nu – soții, amante, fiice sau mame – femeile au jucat un rol important – uneori malefic, alteori benefic.

Pasiune, trădare, conflicte nerezolvate, evoluții surprinzătoare – în acest tablou sunt prezente toate ingredientele marilor drame. Arhive rămase mult timp secrete și mărturii inedite, referitoare, în special, la ultimele decenii ale secolului XX, sunt dezvăluite în paginile acestei cărți.

Odată cu instalarea comunismului și, implicit, a puritanismului de fațadă, soțiile, amantale și fiicele dictatorilor au stat în umbră, dar asta nu le-a împiedicat să-și impună, subtil, influența. Raisa Gorbaciova a spart canoanele, dând de furcă aparatului de partid. Iar apropiații susțin că, de fapt, ea a inițiat Perestroika.

Țarinele și puterea – un roman interesant, concis și romanțat totodată, ca o lecție de istorie ce dezvăluie multe secrete. Mi-a plăcut mult această carte, chiar dacă la un moment dat aveam capul prea plin cu atât de multe Ecaterine și Elizabete. Pentru că, atât țarii cât și țarinele, indiferent de numele primit la naștere, odată ajunși la putere, își alegeau un nume “istoric”. Daca o Natalia se numea de-o viață așa, când urca pe tron devenea brusc o Elizabeta. Deh, obiceiuri regale greu de înțeles de noi, plebea…

Despre autor e interesant de menționat că a fost un apropiat al puterii sovietice timp de câteva decenii. Vladimir Fedorovski (născut la Moscova în 1950) a avut trei cariere profesionale succesive: diplomat sovietic timp de douăzeci de ani (a fost, printre altele, interpretul lui Brejnev), a devenit apoi un apropiat al lui Gorbaciov, fiind numit consilier diplomatic în Franța, cu misiunea de a explica Europei conceptul Perestroika (1985-1990). A doua sa carieră (politică) a durat doar un an, într-o perioadă de răscruce a căderii comunismului în Rusia. În 1991 a devenit unul din fondatorii Mișcării pentru reforme democratice din URSS, al carei purtător de cuvânt a fost în timpul puciului paleo-comunist de la Moscova, din luna august a aceluiași an. A treia sa cariera este cea de scriitor (eseist, romancier, istoric), publicând șaisprezece cărți. Printre ele, Țarinele și puterea – roman document, captivant și instructiv.

8 Comments

 1. VictorR

  1. Mulțumim de sugestie.
  2. Lăsați că nici cu Nancy Reagan nu ne e rușine ( au „domnit” în aceeași epocă întunecată, pentru cei mai tineri de pe aici).

  3
  Reply
  1. Zoe

   @Victor, sunt tare curioasa dacă își mai aduce cineva aminte despre cele doua doamne😁.

  2. Laura G.

   @Zoe,
   Care-s cele două doamne?

 2. Jack

  De pus pe listă.

  2
  1
  Reply
 3. Zoe

  @Laura,daca acum ar candida la președinția Rusiei o femeie, sunt tare curioasa dacă ar câștiga!

  Reply
  1. Laura G.

   Nu, n-ar câștiga.
   Iar acolo riști cu viața dacă votezi ”altfel” 🙂

   1
 4. Zoe

  @Laura, trist nu-i asa?
  Cele doua doamne, Nancy Regan & Raisa Gorbaciova.

  2
  Reply
  1. Laura G.

   @Zoe,
   Doar istoricii și contemporanii (așa, ca noi) 🙂

   3

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.