Și după…, Guillaume Musso

si dupăAm fost curioasă de ce cărțile lui Guillaume Musso se vând ca drojdia pe timp de pandemie și am ales acest roman, tot în urma unor recomandări de pe internet. Nici după ce l-am citit n-am înțeles succesul autorului. Nu m-a impresionat. Chiar  deloc!

Aceasta este prima carte de Guillaume Musso pe care am citit-o vreodată. Am auzit o mulțime de lucruri bune despre scrierile lui, așa că am decis să încerc. La început, am crezut că Și după… explorează ce se întâmplă cu sufletul după ce mori – iar tema asta mereu mă fascinează. Dar pe măsură ce citeam, mi-am dat seama că, de fapt, ceea ce te învață această carte este că trebuie să prețuiești fiecare moment pe care îl ai cu cei dragi pentru că nu știi niciodată când s-ar putea să se termine totul. Mai târziu am aflat că, la vârsta de 24 de ani, Guillaume Musso a suferit un accident care l-a făcut probabil să reflecteze asupra vieții și morții, iubirii și la ceea ce contează cu adevărat în viață. El și-a scris toate gândurile pe hârtie și așa a apărut romanul Și după…

O carte plictisitoare cu un subiect interesant. Interesant pentru că abordează tema anticipării morții și a revelațiilor după o moarte clinică. Plictisitoare pentru că e scrisă anost, într-un stil plat și prezintă situații neverosimile. Ce copil de 8 ani și-ar dori să urce într-un zbor transatlantic cu un bătrân pe care nu-l cunoaște? Ce mamă ar fi în regulă cu asta? Descrieri amănunțite și lipsite de relevanță, împrejurări forțate și lacrimogene.

Poate că dezamăgirea mea vine și din faptul că înaintea acestei cărți am citit niște romane remarcabile, așa încât m-am surprins gândind ”cât de prost e scrisă!”. Nu mi-a stârnit nicio emoție, doar un strop de compătimire pentru toată povestea și da, câteva lacrimi vărsate pentru timpul meu irosit citind-o.

O recomand numai pentru o navetă semi-lungă. La una lungă s-ar putea să adormi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.