Căderea uriașilor – vol. 1 din Trilogia secolului, Ken Follett

căderea uriașilorTrilogia Secolului este exact ce spune titlul. Trei romane superbe, scrise excelent de Ken Follett, care cuprind în paginile lor o frescă a civilizației umane de-a lungul secolului al XX-lea. Cele mai importante evenimente ale secolului, care au marcat mersul lumii așa cum o cunoaștem azi, sunt trăite de câteva familii din Anglia, Germania, Rusia și Statele Unite, de-a lungul a patru generații.

Primul volum al Trilogiei: Căderea uriașilor

Membrii familiilor Fitzherbert, von Ulrich, Williams și Peshkov sunt personaje fictive, însă ele interacționează cu personalități istorice reale și viețile lor sunt influențate de acestea: Lenin, Churchill, Wilson.

Căderea uriașilor aduce în prim-plan evenimentele istorice de la începutul secolului și câteva personaje care luptă pentru înfăptuirea lor. Atmosfera socio-politică a Europei începând cu anul 1911, Marele Război (primul mondial) cu bătălia de pe râul Somme, răsturnarea regimului țarist și instaurarea celui bolșevic, sunt descrise cu o mare atenție pentru detalii și o excelentă documentare a autorului, împletite cu profunde emoții ale personajelor din miezul evenimentelor.

Cine sunt ”uriașii”? Cei care au stăpânit lumea sute de ani și care păreau de neclintit, în aroganța și bogăția lor: nobilimea engleză, capete încoronate, conducători de imperii, stăpâni peste oameni și pământuri. Lumea lor apune după Primul Război Mondial, ierarhiile se răstoarnă, oamenii de rând se eliberează. Dar oare chiar este o reală eliberare sau este doar o schimbare a stăpânilor?

Odată cu ”căderea uriașilor” asistăm și la o profundă schimbare a mentalităților. Femeile luptă și înving prejudecățile care le îngrădeau libertatea, relațiile de iubire nu mai țin cont de tradițiile limitate, lumea respiră un aer nou, chiar dacă este poluat de mizeria și durerile războiului.

Menajera galeză Ethel Williams și Lord Fitzherbert au o aventură secretă din care rezultă un copil (Lloyd), englezoaica Maud Fitzberbert și neamțul Walter von Ulrich își ascund iubirea din cauza războiului dintre țările lor, Grigori Peshkov se sacrifică pentru fratele său Lev rămânând în Rusia țaristă unde va lupta pentru bolșevici. Va câștiga această luptă pentru libertate, dar în anii ce vor urma Lenin și Stalin vor instaura un regim asupritor, mai dur decât cel țarist.

Căderea uriașilor este un roman complex, în care evenimentele reale se întrepătrund cu ficțiunea, creând o dependență ce nu te lasă să lași din mână cele aproape 1000 de pagini ale primului volum.

Alături de următoarele două volume, Ken Follett ne încântă cu o adevărată epopee.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.