Da, recunosc, am întârziat vreo 10-12 ani cu vizionarea acestui serial și, implicit, cu recenzia lui – pentru majoritatea devoratorilor de seriale nu mai e deloc o noutate. Și am fost atât de subiectivă, încât singurul motiv pentru care îl ocoleam, iar și iar, era afișul, care nu-mi placea deloc! – un motiv stupid, asta e!
Pentru că serialele aparute după pandemie mi s-au părut (majoritatea) mediocre dacă nu chiar foarte proaste, am scormonit printre cele mai vechi și, disperată, m-am încumetat la Shameless – o bijuterie de film 🙂
Și acum, după ce mi-am pus cenunșă-n cap, să argumentez de ce Shameless mi se pare unul dintre cele mai bune seriale văzute de mine, notat cu 10 în lista mea de pe IMDB.
Punctual, pe rând:
– durata și intensitatea: chiar dacă serialul are 134 de episoade ce au rulat pe parcursul a 11 ani (2011-2021, fără pauză de pandemie), filmul și-a menținut ritmul fără niciun moment de respiro, fără faze slăbuțe sau replici degeaba, de umplutură.
– povestea: viața unei familii amărâte din cel mai sărac cartier al orașului Chicago. Un cartier cam cât Constanța, numit de localnici ”ghetou”, dar care, din punct de vedere arhitectural arată mai bine decât multe din orașele noastre. Familia Gallagher este 100% disfuncțională, cu un tată alcoolic și o mamă fugită de-acasă care au împreuna 6 copii, ultimul fiind un negru mititel (gene strămoșești rătăcite într-o familie de blonzi).
– scenariul: pe fondul dramei familiale și sociale, creatorii serialului au dat dovadă de o imaginație fulminantă când au scris dialogurile, replicile și acțiunea pline de picanterii și de un umor debordant. Nu există niciun episod din cele 134 care să nu te amuze și să nu te uimească. Totul, absolut totul ”transpiră” inteligență, chiar dacă uneori (poate chiar deseori) apar situații scandaloase pentru spectatori.
– personajele: pe cât de sărace, tot pe atât de simpatice, dinamice, istețe, complexe, ilustrând oamenii simpli ai Americii. Caractere inteligente dar lipsite de șanse, oameni buni dar lipsiți de educație și direcție.
– actorii: în rolul principal joacă impecabil celebrul William H. Macy, care a și regizat sezoanele 5, 9 și 10, iar toți ceilalți din rolurile principale sunt foarte tineri și talentați. Este incredibil cât de bine au reușit jocul actoricesc toți copiii din serial (cu vârstele între 2 și 19 ani). Și neobișnuit pentru un serial tv, creatorul John Wells a avut o politică foarte strictă de interzicere a scenariilor pe platourile de filmare, așa încât toți actorii își învățau replicile pe de rost pentru tot episodul care se filma.
– genericul: este de-men-ți-al! – nu știu dacă am despărțit corect în silabe (după DOOM3 sau 7), dar trebuie să accentuez cumva că nu m-am plictisit niciodată să văd același generic în toate episoadele și, mai ales, sumarul episodului precedent de fiecare dată altfel prezentat – un deliciu! Încă ceva ce scoate Shameless din banalitate: la finalul fiecărui episod, după distribuție, vedem încă o secvență inedită și haioasă. Când ești gata să treci la următorul episod, pac! Mai zice cineva ceva, cumva, de te umple de zâmbete sau de uimire. Altfel spus, cred că e singurul serial la care nu vrei să pierzi nicio secundă, pentru că în fiecare clipă se întâmplă ceva interesant.
– de știut: 1. ultimul sezon a fost scris de o româncă, creator writer Corina Maritescu. Și asta nu e ceva ocazional, Corina având un serios palmares la Hollywood în ultimii 10 ani. Și 2. se fumează mult în Shameless, din când în când apar pachete de țigări în cadru și bănuiala spectatorului pică pe Marlboro, dar nu. Pachetele doar seamănă bine și în film sunt folosite țigările fictive Morley (o poreclă a mărcii Marlboro). În realitate nu există această marcă, ea a fost folosită simbolic în mai multe filme în ultimii 70 de ani, printre care Psycho (1960) și Dosarele X (1993).
– concluzie: Shameless este un serial excelent, merită văzută fiecare secundă din el și savurată fiecare replică – mie toate mi s-au părut valoroase. Bine jucat, bine scris, bine realizat, cu muzică excelentă, cu suspans cât cuprinde și umor de calitate – un serial inteligent. Mi-am propus să-l mai văd o dată 🙂
Laura, mulțumiri! Nu am auzit de acest serial până să citesc recenzia ta. Și eu m-am întors la lucruri mai vechi. PC de pe Netflix, MAX a început să mă exaspereze. ..
Nu întreb unde poate fi urmărit, sper să mă descurc…:-)
@Nicu,
În variantă netradusă se poate vedea pe Prime.
Nu prea înțeleg de ce nu e titrat un film pentru care primești bani ca să-l difuzezi – dacă încasezi lei și-s buni în cont, de ce nu pui și subtitrarea în limba română? – întrebare retorică pentru Prime 🙂
E pe Max, nu stiam de el. Il pun în lista, curiozitatea e mare după ce am citit, mai ales ca îmi place W. Macy.
@Mihaela,
Ai verificat dacă e subtitrat? (nu am Max, nu pot vedea).
Este pe Max, și este subtitrat.
@Ionuț,
Asta-i o veste bună pentru românii de pretutindeni, merită plătit abonamentul doar pentru acest serial 🙂
@Laura, MAX nu merge oriunde – spre exemplu la mine și cu VPN știe că sunt in altă țară… Îmi zice că ne pare rău dar MAX nu este disponibil în țara în care sunteți, deși cu IP-ul sunt tot acasă.
Spre exemplu în Germania a mers fără VPN bine pe vremea aia nu aveam VPN că nu aveam nevoie.
Am aflat despre Shameless pe un grup de prieteni. 😃 E pus pe listă, dar, întotdeauna există un „dar”, vara nu prea reușesc să văd seriale. Pentru mine e mai potrivit sezonul rece, când se întunecă devreme, atunci cu un ceai sau o ciocolată caldă alături, sunt în dispoziția necesară.
Mulțumesc pentru recenzie.
@Gabriela,
În ”ograda” mea, între orele 22 – 02 e destul de întuneric cât să fac binging 🙂
Dacă Nicu nu a întrebat pe unde se găsește, eu mărturisesc, onest, că sunt mai leneș. N-am veleități de Emilia Șercan 😜.
Sună bine din recenzia ta și chiar m-aș uita la ceva fără polițiști!
@Akon,
Acolo, la tine, îl vezi pe Prime (Amazon), 3 euro/lună – ca și aici. Doar că eu n-am găsit titrarea în română. Poate ai noroc 🙂
Pus pe listă! Pare într-adevăr interesant!
Cam cât are un episod că de obicei îmi downloadez filme cu o zi înainte de plecarea în tură.
Mai am vreo 6 zile de stat si vin acasă 😎 și pe urmă concediu. Abia aștept să plec!
@BaGheRa,
Cam 45-50 min./episod. Vizionare plăcută, o să-ți placă 🙂
Chiar este mișto filmul… De vreo 3 zile tot mă uit la el și am ajuns la sezonul doi 🙈
@BaGheRa,
Ăsta-i serial din ăla serios, din generația veche, cu 13 ep./sezon 🙂
Vizionare plăcută, n-o să te plictisești.
Și pe mine m-a captivat recenzia ta. Mai am câteva episoade de văzut din „The Good Doctor” și trec la Shameless. Mă rog, aștept și ultimul sezon din „Young Sheldon”. Tot între 22-02 e și timpul meu de văzut filme. Nu reușesc în fiecare seară/noapte. Zic bogdaproste și pentru 2-3 dăți pe săptămână. 😊
@Blanche,
Comparativ cu cele pe care le urmărești acum, Shameless e dintr-un alt registru. Unul mai picant 🙂
@Blanche, ultimul sezon din Young Sheldon a apărut, tot pe Max l-am văzut.
Ionuț, știam că a apărut. Vizitez IMDB-ul destul de des. Doar că îl așteptam pe Netflix. O să negociez cu soțul să ne abonăm și la Max. Deși dacă ne hotărâm să vedem împreună Shameless, o să ne apuce vârsta a treia până îl terminăm. El adoarme constant la filme. Am început n seriale împreună, le-am continuat singură. 😬
Peste Shameless am dat întâmplător, cu ajutorul unui alt serial interesant făcut recent, The Bear (văzut primele două sezoane – foarte bune; am înțeles că al treilea e cam…meh, dar nu l-am văzut încă).
Toată lumea vorbea despre The Bear, premii, nebunii, evident că am început să mă uit (este pe Disney, pentru cine are; cine n-are…Hoist the colours!! 😜😁) și am dat peste actorul principal Jeremy Allen White care mi-a plăcut foarte mult. Evident am căutat să văd pe unde și în ce a mai jucat și am ajuns la Shameless (J. A. White este personajul Phillip – Lip din serial).
Shameless mi-a plăcut de la primul episod și sunt deja la sezonul 4. Merge greu fiindcă este unul din acele seriale care ne-au prins pe amândoi, și pe mine, și pe soție, și atunci le urmărim înpreună, lucru destul de dificil fiindcă, de obicei, unul dintre noi adoarme buștean. Nu, să îl vedem separat nu este soluție. 😁😁
Jocul actorilor din Shameless este într-adevăr deosebit, cu o mențiune specială pentru William H. Macy și Joan Cusack, care fac niște roluri incredibile, Macy chiar destul de diferit de ce obișnuia/obișnuiește să joace prin filme. Partea mișto pentru mine (cel puțin până la sezonul 4) este că nu prea schimbă actorii, ci îi lasă să crească și să „îmbătrânească” natural sau îi scot elegant din serial. Am eu o problemă mai nou cu re-castingul (parcă așa îi zice) pe motiv de „a îmbătrânit 5 ani personajul, hai să-l schimbăm cu alt actor care nu seamănă absolut deloc cu el și să sperăm că publicul va fi idiot și nu va băga de seamă” sau „nu mai vrea X să joace în serial, îl băgăm pe Y pe același post și apoi ne ofticăm că publicul nu-l înghite pe Y și ne înjură din cauza asta”.
Despre subiect nu zic mare lucru. Deși multe situații par trase de păr, citind știri din State, așa, aleatoriu, îți dai seama că nu e nimic exagerat sau absurd în serial.
Recomand și eu Shameless.
Foarte bun serialul. Trebuie sa ai putin rabdare sa treci de primele episoade dar devine foarte bun.