Sexagenara și tânărul, Nora Iuga

sexagenara-si-tanarulCu acest mic roman-monolog am descoperit-o pe Nora Iuga despre care nu știam nimic. Mai întâi am aflat că Sexagenara și tânărul este un roman semi-autobiografic, ceea ce face lectura mult mai interesantă, ca să nu zic chiar picantă. Pentru că una e când cineva (autorul) îți spune o poveste imaginată cu talent și cu totul alta e când afli că autorul a trăit niște evenimente și le împărtășește.

Romanul Sexagenara și tânărul a aparut în șapte țări, cu mare succes. Și nu este o poveste despre sex, așa cum promite titlul. O sexagenară îndragostită de un tânar de 25 de ani? Este, mai degrabă, pariul unei bătrâne cu sine însăși iscat de întrebarea dacă inteligența poate concura cu trupul, daca inteligența poate declanșa în celălalt pulsiuni erotice. Eu înclin să cred că da, se poate, însă nu chiar între sexagenari și tineri.

Și pentru că pe cei doi protagoniști îi desparte aproape o jumătate de secol, nici dialogul lor nu e prea echilibrat. Toată acțiunea cărții este o lungă conversație încarcată de senzualitate, între o Seherezadă care se apropie de 70 de ani și o privire verde încărcată de masculinitate, care o atrage irezistibil. Ea vorbește, el privește. Ea se destăinuie, el tace. Ea speră, el pleacă. Gânduri, emoții, insinuări și erotism, fără niciun strop de vulgaritate – iar asta mi-a plăcut.

Chiar dacă romanul Sexagenara și tanarul a stârnit multe controverse la apariția lui în anul 2000, a fost considerat un best-seller, iar azi se află deja la cea de-a treia editare și a fost tradus în șapte țari.

Cât despre Nora Iuga, am aflat că este pseudonimul literar al Eleonorei Almosnino. Este o cunoscută poetă, romancieră, eseistă și traducatoare din limba germană.

Timp de opt ani, pe vremea lui Ceaușescu, a avut interdiecție de publicare pentru că ceea ce scria era „impregnat cu un erotism morbid”. Acum în vârstă de 90 de ani, la 79 de ani Nora Iuga a devenit cel mai vârstnic blogger literar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.