Reguli pentru pietonii sinucigaşi

aka ruleta rusească cu automobilul

zebraPornind de la câteva stări de fapt, am elaborat un set de reguli simple, uşor de urmat pentru pietonii care nu doresc să ajuga acasă sau doar au nevoie de o doză zilnică de adrenalină.

Stări de fapt:
1. trecerea de pietoni este un fel de scut magic, de cum ai călcat pe zebră eşti protejat de orice pericol indiferent de masa obiectului şi de viteza cu care se năpusteşte spre tine
2. orice autovehicul, întâlnindu-se cu magia trecerii de pietoni se va opri într-o fracţiune de secundă fiind astfel pus în imposibilitatea de a te accidenta
3. şoferii-s ca pisicile, ei văd noaptea la fel de bine ca şi ziua, iar ploaia şi ceaţa nu-i influenţează cu nimic
4. fenomenul numit derapaj nu se produce niciodată în preajma trecerilor de pietoni indiferent cât de lucioasă e gheaţa şi cât de îndesată e frâna
5. este absolut inutil să te asiguri când treci strada

Reguli de conduită:

1. mergi liniştit pe trotuar şi când ajungi în dreptul trecerii de pietoni sări pe carosabil ţinând ostentativ capul întors în fosta ta direcţie de mers ca să ştie bulangiul de şofer că nu-ţi pasă, nu l-ai văzut şi nici n-ai de gând să te fereşti. Nu-ţi face griji referitor la distanţa de frânare, nu-i treaba ta, doar eşti pe trecere.

2. stai pe trotuar, între două treceri de pietoni şi uită-te atent la trafic, evaluează toate maşinile şi aruncă-te în faţa primului prostănac de şofer care a făcut greşeala să te privească în ochi.

3. treci strada prin loc nepermis până la jumătate şi-apoi ia-o încetişor la pas pe linia continuă în direcţia în care ai treaba, aşteptând cuminte să-ţi fâlfăie hainele de la curentul produs de maşinile care trec pe lângă tine… abia după ce-ai fost „ventilat” corespunzător poţi să traversezi până la capăt… dacă poţi să mai sperii un şofer doi, nu-i lăsa să scape.

4. opreşte-te cuviincios la trecerea de pietoni şi asigura-te, fă doi-trei paşi pe trecere, aşa de probă, şi-apoi rupe-o la fugă cât te ţin călcâiele ca să le treacă mitocanilor aflaţi la 3 benzi distanţă cheful de a nu opri din timp (din timp = de când ai ieşit tu din casă că doar era evident că vei trece cândva strada).

5. când ţii un copil de mână, ia-o la fugă pe zebră, demonstrând astfel respect faţă de conducătorii auto pe care nu vrei să-i faci să aştepte. Pe la jumătatea carosabilului când a obosit copilul, opreşte-te şi fă-i observaţie, eventual trage-i şi-o scatoalcă după care ia-l în braţe şi continuă alergarea. Pentru cei care n-au copii, telefonul care sună din străfund de poşetă, servietă, buzunarul de la gleznă al blugilor e o scuză la fel de bună.

6. dacă ai copilul în cărucior, coboară căruciorul pe carosabil şi tu rămâi pe trotuar; pentru un efect maxim alege zilele cu vizibilitate redusă sau fă-o noaptea.

7. uită-te cu răbdare la coloana de maşini care tot curge din stânga, vezi unde-i capătul coloanei şi pune piciorul pe trecere exact în faţa ultimei maşini din coloană, asta îl va învaţă pe melcul de la volan să se mişte dracului odată.

8. poartă mereu căştile în urechi cu muzica dată la maxim astfel încât niciun claxon să nu-ţi penetreze serenitatea. Dacă fredonezi cu ochii închişi în timp ce mergi adaugi un plus de adrenalină deplasării.

9. dacă sunteţi mai mulţi la trecerea de pietoni este absolut inuman să va înghesuiţi toţi odată, fii înţelept: aşteaptă ca primul pieton să ajungă la jumătatea străzii şi apoi porneşte şi tu, cel de după tine va face la fel şi astfel o să formaţi un şir infinit… dacă ai ajuns pe partea cealaltă şi te-ai răzgândit, poţi să treci înapoi, oricum maşinile s-au oprit şi stau cuminţi.

10. e ok să uiţi şi, prin urmare, e ok să-ţi aminteşti: dacă eşti angajat în traversare şi pe la jumătate îţi aduci aminte că mai ai treaba pe trotuarul pe care tocmai l-ai părăsit… fă stânga-împrejur şi vezi-ţi de treaba ta. Dacă te claxonează careva, arată-i degetul mijlociu în semn de respect. Acelaşi gest înseamnă şi „mea culpă” şi „salut vecine” aşa că nu te sfii să-ţi arăţi buna-creştere.

11. dacă tocmai ai coborât dintr-un mijloc de transport în comun, e o idee bună să profiţi de faptul că o bandă de circulaţie e deja blocată şi să te iţeşti de după autobuz sprintând ca la Olimpiadă.

12. un alt motiv valid de aruncat în drum este apropierea autobuzului pe care trebuie neapărat să-l prinzi, toată lumea va înţelege că te grăbeşti şi traficul se va opri ca prin farmec.

Scenariile sunt inspirate din fapte reale. Mult succes!

Articol preluat de pe habarnicus.

Extras din Codul rutier – Circulatia pietonilor

Art. 205. – (1) Pietonii trebuie să circule numai pe trotuare sau pe pistele special amenajate.
Art. 207. – Se interzice pietonilor:
să traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise ori prin locurile permise, în fugă şi/sau fără să se asigure;
– să prelungească timpul de traversare al drumului public, să întârzie ori să se oprească fără motiv;
să se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.