Profesorul, de John Katzenbach


profesorul Un roman poliţist. Ba nu, unul psihologic. Ba chiar cu multă aventură. Toate astea le avem în romanul Profesorul la un nivel de înaltă clasă! Peste 600 de pagini în care cititorul este prins într-un vârtej ameţitor şi palpitant de intrigi, acţiuni detectiviste, psihopaţi şi psihologi – toate într-un amalgam de real, virtual şi imaginar. O combinaţie excelenţă creată de romancierul John Katzenbach.

Talentul lui John Katzenbach este completat de propria sa experienţă ca reporter pe lângă tribunalele penale, aşa încât pentru el, sursa de inspiraţie este inepuizabilă. Iar latura psihologică a personajelor – pozitive sau negative – este conturată cu măiestrie, meticulos.

Acţiunea romanului Profesorul se desfăşoară pe trei planuri distincte, dar cu strânse legături între ele. Ancheta poliţienească condusă de Terri Collins – cu plusurile şi minusurile unui sistem al statului, cu implicaţiile emoţionale ale detectivului, cu viaţa sa personală şi clasicele probleme profesionale şi, mai ales, cu logica necesară unei anchete.

Jennifer este victima întregii acţiuni – adolescentă rebelă care, după mai multe “evadări” de acasă, dispare în mod misterios. Trauma ei psihică şi fizică are strânse legături cu zona ocultă a sexualităţii online, iar aici Katzenbach explorează cu măiestrie latura cea mai întunecată a deviaţiilor comportamentale. Ne înfăţişează o lume bizară, secretă, greu accesibilă “normalităţii”.

Al treilea plan – poate cel mai bogat – este ocupat de profesorul în psihologie Adrian Thomas. Aflat pe un traseu abrupt şi ireversibil viaţă-boală incurabilă-moarte, fără voia lui devine martor discret al dispariţiei lui Jennifer. Îşi propune ca ultim scop de atins găsirea ei, intersectându-se cu ancheta oficială. Halucinaţiile (reale sau imaginare?!) motivate de afecţiunea sa craniană îl ajută în căutarea adolescenţei pe căi neconvenţionale. Conştient de faptul că nu mai are mult de trăit, îşi permite să rişte totul şi să facă din găsirea fetei un ultim scop în viaţă.

Personajele negative ale romanului sunt greu de descris. Ele nu sunt doar “rele”, sunt pur şi simplu “altfel”, iar Katzenbach le conturează cu talent, în cele mai mici amănunte, aproape cu afecţiune. Profesorul este un thriller captivant, un roman bine scris, complex ca acţiune şi desfăşurare, cu surprize şi răsturnări de situaţie, şi cu un final imprevizibil. Si excepţional! “Puţini autori de ficţiune poliţistă par să pătrundă în mintea unui criminal la fel de bine cum o face Katzenbach” – People

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.