Cel care mă aşteaptă, de Parinoush Saniee

cel care ma asteapta Am mai citit câteva cărţi cu aceeaşi tematică – condiţia femeii în cultura islamică. spre deosebire de Cel care mă aşteaptă, toate celelalte aveau caracter autobiografic.
Parinoush Saniee nu-şi povesteşte propria experienţă, ci, mai important, în virtutea profesiei de sociolog, se bazează pe statistici reale din Iran.
…nu doream să îmi prezint munca drept un şir statistic, …Aşa am ajuns să îmi pun cercetarea într-o formă ficţionalizată şi să aleg un simbol pentru fiecare factor de schimbare.” – afirmă ea într-un interviu [sursa:bookmag.eu]

Cel care mă aşteaptă este un roman pe care nu-l poţi lăsa din mână. Asta e! Am încercat, dar n-am reuşit până la ultimul rând citit. Sunt cărţi care mă adorm şi cărţi care mă ţin trează. Primele nu-s deloc mai proaste decât celelalte, ci pur şi simplu asta ţine de măiestria narativă a autorului.
Parinoush Saniee povesteşte superb, crează emoţii la fiecare paragraf şi incită cititorul la revoltă, duioşie, compasiune, curiozitate…

Masumeh este femeia iraniană care îndură cu stoicism toate opresiunile posibile: ale familiei – prin interzicerea de a-şi continua educaţia şi studiile; ale societăţii – prin impunerea unui comportament umil, ca atitudine şi vestimentaţie. Ulterior, ale soţului – prin invitaţia categorică de a-şi asuma toate responsabilităţile familiei; ale copiilor săi – prin pretenţia de a le fi total dedicată lor. La toate astea se adaugă apăsarea furtunilor sociale şi politice dintr-un Iran măcinat de revoluţie şi război, mişcări sociale extremiste niciodată potolite.
Ea trăieşte o poveste de dragoste adolescentină înăbuşită brutal de familie încă de la primele ocheade cu Saeid. După 35 de ani, reîntâlnirea cu Saeid ar putea împlini sufletul lui Masumeh, însă, de această dată, copiii ei îi decid soarta.
O viaţă încărcată de sacrificii, neajunsuri, certuri şi umiliri. O viaţă marcată de temeri şi de singurătate, chiar dacă lumea ei era plină de oameni. O viaţă în care a fost lipsită de iubirea pe care ar fi meritat-o, chiar dacă ea a făcut totul din iubire.
Şi, mai ales, o viaţă de femeie iraniană aşa cum sunt alte sute de mii.

Cel care mă aşteaptă s-a tipărit până acum în peste 24 de ediţii, devenind cea mai vândută carte a tuturor timpurilor în Iran, chiar dacă a fost interzisă de două ori. Cartea a fost tradusă în peste 25 de limbi.

4 Comments

 1. Bookish Style

  M-a făcut mai multa lume curioasă cu romanul acesta, cred că e a treia recenzie pe care o citesc pe blogurile pe care le urmăresc. Am vaga impresie că o să cheltui ceva bani luna asta pe cărţi 😀

  Reply
  1. LG (Post author)

   Merita! 🙂

   Reply
 2. Tomata

  spre deosebire de tine, mie nu mi-a placut deloc stilul. ma rog, nu mi-a placut traducerea, dar povestea m-a impresionat si, impotriva stilului, nici eu n-am putut-o lasa din mana.
  in schimb, imi venea sa dau cu ea de toti peretii cand am terminat-o. nu cred ca am citit vreo carte cu un final care sa ma enerveze si sa ma supere asa de tare :))

  Reply
  1. LG (Post author)

   :))
   Asa e, finalul e…neasteptat. Anti-hollywood-ian, as zice.

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.