Povestea Faridei. Fata care a învins ISIS, Farida Khalaf & Andrea C. Hoffmann

faridaPovestea Faridei e terifiantă, oricum ai afla despre ea. Auzim sau vedem astfel de povești (adevărate) în mass media, citim despre ele  și este imposibil ca un om normal psihic și emoțional să nu fie impresionat. Dar romanul în sine nu m-a impresionat și cred că a pierdut mult din dramatismul realității având în vedere că toată acțiunea a fost povestită de eroină jurnalistei germane Andrea C. Hoffman care a și redactat-o. Rămân cu impresia că drama s-a diluat mult trecând ”din mână-n mână”, mai ales că niciuna dintre ele nu este romancier.

Farida este o tânără înflăcărată, pasionată, devotată vieții de familie și religiei Yazidi. Satul ei, idilicul Kocho, considerat de toată lumea ca un refugiu sigur, este cotropit de soldații ISIS în 2014. Tinerele femei necăsătorite sunt luate pentru a fi vândute ca sclave soldaților ISIS; bărbații sunt împușcați, iar femeile mai în vârstă și copiii sunt duși în altă parte – nu se știe unde. Când tatăl Faridei a învățat-o să tragă cu arma de la o vârstă fragedă, ea era mândră că o credea suficient de puternică pentru a-și putea apăra familia, dar nu a gândit niciodată că acest lucru va deveni realitate.

Soldații ISIS au luat fete din tot Orientul Mijlociu, iar Farida și prietenele ei au fost doar câteva dintre ele. Prin tenacitate și un curaj enorm, Farida nu pierde nicio clipă speranța că va putea scăpa din captivitate și s-a gândit constant la planuri pentru evadare.

În esență, aceasta este povestea Faridei, însă trecând la partea a doua a titlului, ei bine, ea nu a învins deloc, – niciun ISIS, din păcate. Este numai un titlu de marketing pentru că, cititnd cartea, realizezi că Farida, familia ei, prietenii ei și tot satul au fost devastați fizic, psihic, emoțional, în mod iremediabil. Iar la această distrugere există doi complici: forțele ISIS ca acțiune urmate de reacțiunea mentalității culturale care pune un stigmat de neșters pe viața fetelor abuzate. Nu o zi, nu un an, ci pe viață!

Fetele au fost vândute ca sclave sexuale, dar nu există detalii despre asta. Pentru yazidi, este cea mai mare rușine care ți se poate întâmpla – să faci sex în afara căsătoriei. Este impresionant că de-a lungul cărții toate tinerele sunt dezgustate și rușinate de ele însele, speriate să se întoarcă la familiile lor pentru că au fost „mânjite”. Iar partea asta a cărții mi s-a părut revoltător de stupidă și nedreaptă. Adică, după ce că tinerele trec printr-o serie de abuzuri echivalente cu un coșmar din care reușesc să evadeze cu riscul vieții, urmează stigmatizarea de către propria familie și comunitate.

Și aceasta este doar o fată. Dar s-a întâmplat și continuă să se întâmple și azi cu mii de alte fete și femei. Așadar, în opinia mea, Farida nu a „învins” ISIS. A reușit să evadeze urmând a fi pentru totdeauna proscrisă în propria ei comunitate. O poveste care descrie un adevăr crud. Și atât.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.