Lanțul, Adrian McKinty


lanțulLanțul este un thriller excepțional. Premisele, sub formă de întrebări, de la care pleacă romanul: „Tu ce ai fi în stare să faci pentru a-ți salva copilul aflat în pericol?”, „Ce și cât postăm pe rețelele de socializare?”, „Cine și cât profită de toate detaliile vieții noastre expuse public?” sunt teribile, chiar înspăimântătoare. Până când cineva nu se află într-o astfel de situație nu va avea nici măcar idee cum ar putea răspunde.

Chiar dacă pe parcursul poveștii am surprins câteva flash-uri hollywood-iene, acestea pot fi trecute cu vederea grație suspansului acțiunii și dilemelor morale în fața cărora este pus cititorul. Lanțul este romanul care ne arată cât de fragilă este limita principiilor umane și cât de departe  o putem împinge când suntem pradă disperării.

Aparent, acțiunea pornește de la un clișeu, însă pe parcursul ei ”lanțul” evenimentelor m-a prins și n-am putut scăpa până n-am ajuns la ultima pagină. Un copil este răpit de niște persoane cărora le-a fost răpit propriul copil de către altcineva căruia i s-a răpit copilul și tot așa, un lanț odios, în umbra căruia acționează niște minți malefice. Totul pentru bani și, mai ales, pentru exploatarea celui mai profund sentiment: iubirea pentru propriul copil.

Îți sună telefonul. Un străin ți-a răpit copilul. Ca să-I eliberezi, trebuie să răpești copilul altcuiva. Copilul tău va fi eliberat cand părinții victimei tale răpesc un alt copil. Dacă oricare dintre aceste Iucruri nu se întâmplă, copiIul tău va fi ucis. Acum faci parte din lanț.

Dincolo de misterul care însoțește întreaga acțiune, surpriza cea mai mare vine odată cu dezvăluirea ”stăpânului” lanțului. Dacă prima parte a romanului este mai alertă și mai încărcată în evenimente, cea de-a doua parte are un ritm mai lent, impus de descrierea contextului în care a fost conceput acest lanț al ororilor, din care, odată prins, nici chiar tu, cititor, nu mai poți scăpa.

Romanul Lanțul merită citit de către oricine, nu doar de iubitorii genului, așa cum spune și Stephen King care îl  recomandă: ”Incredibil de puternic și de original. Vă va urmari mult timp.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.