Oscar 2015 – American sniper

american sniper3Un film biografic regizat de Clint Eastwood. Dacă e regizat de el, aşteptaţi-vă la multe împuşcături – la un aşa titlu, ce altceva ar putea fi?!
Are vreo şase nominalizări la Oscar 2015 şi asta mă uimeşte. N-aş sta la coadă la bilete ca să-l văd. De fapt, nici până la cinematograf nu m-aş deplasa pentru el.
Nu-i chiar rău, dar nici vreo capodoperă nu-i.

Un texan cam fără niciun căpătai se înscrie în SEAL şi pleacă într-o serie de misiuni în Irak, ca lunetist. Împuşcă acolo atât de mulţi oameni, încât devine o Legendă printre combatanţi – aprecieri maxime, mare erou, mare patriot, mare în toate mai puţin în viaţa familiei pe care o cam sacrifică – previzibil! Şi, evident în astfel de situaţii, cu psihicul făcut franjuri. La câtă hemoragie a produs cu luneta lui, nici n-avea cum să doarmă prea liniştit.
Şi toate astea pentru a-şi apăra ţara de duşmanii aflaţi la mii de kilometri distanţă.
De ce îi omoară pe irakieni? Pentru că şi aceştia au îndrăzneala să-şi apere ţara lor…

Ce mi-a plăcut: Jocul actorului Bradley Cooper (în rolul legendarului lunetist Chris Kyle) – nominalizat la categoria “cel mai bun actor în rol principal”. Şi mi-au plăcut într-o oarecare măsură scenele de război, bine ilustrate şi realizate. Plus că americanii au talentul de a înfăţişa drama războiului presărând-o cu momente haioase, replici cu umor, vocabular colorat şi atitudini cât se poate de umane – ca-n viaţa reală.

Ce nu mi-a plăcut: Atât de multe împuşcături de-ţi bubuie creierul. După filmul ăsta, şi robinetul de la chiuvetă îţi sună periculos… Nu mi-a plăcut că un golănaş fără căpătai a fost transformat într-o maşină de război. Un robot uman care atunci când e în luptă se gândeşte la familie, iar când e cu familia se gândeşte la împuşcături. Nici nu-i este prea clar pe ce lume trăieşte, după ce, între campanii războinice toarnă copii.

La American sniper m-au surprins două faze – şi poate că, în subtil, ele dau calitate filmului.
1. Inamicii au şi ei un super-lunetist, la fel de competent ca şi Chris Kyle. Însă el nu poate fi erou decât într-un film făcut de irakieni, nu-i aşa? Că doar şi el îşi apără ţara de duşmani, veniţi chiar la el acasă…Mustafa şi Chris Kyle sunt la fel de eroi sau la fel de criminali, depinde din ce parte a lumii priveşti acţiunea.
2. Finalul. Te lasă fără replică. Tragic, comic şi…stupid!

1 Comment

  1. Pingback: American Sniper – filme care merită vazute

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.