Oscar 2015 – The Grand Budapest Hotel

Sau hai să ne forţăm să radem…

The Grand Budapest HotelNouă (9) nominalizări la Oscar?!! E clar, nu-s destul de cultă pentru a aprecia arta cinematografică. Şi nici suficient de snoabă să consider acest film o minunăţie.

Povestea începe în 1985 şi te duce în altă poveste, care se duce în altă poveste până prin 1930. Până aici nimic rău, numai că toată atmosfera e ciudată. Decoruri suprarealiste pe alocuri, personaje mult prea pedante, iar dialogul e repetitiv, câteodată forţat.
Cred că e o încercare de parodie, însă rămâne la faza de încercare. Se dă drept comedie, dar abia am schiţat câteva zâmbete…Probabil că e un fel de farsă, o ironie cu mai multe adrese.

The Grand Budapest Hotel analizat cadru cu cadru nici nu pare a fi un film. Aduce mai degrabă cu teatru – pe alocuri, chiar cu un teatru de păpuşi – ca décor, şi chiar ca joc actoricesc. Unele personaje par mişcate de nişte fire invizibile. În unele momente de plictiseală mi-aş fi dorit să apară păpuşile Muppets să agite un pic atmosfera exagerat de apretată.

Nici povestea nu-i prea interesantă. Sau, cine ştie, dacă ar fi fost etalată în alţi parametri poate m-ar fi atras mai mult. Avem un administrator de hotel, un tablou moştenit, furat şi căutat, un destoinic şi loial lobby-boy (ulterior devenit mai mult de-atât), o grămadă de secrete, un soi de complot…

O singură replică mi-a plăcut, memorabilă:
„Există încă sclipiri slabe ale civilizaţiei rămase în acest abator barbar, care a fost odată cunoscut sub numele de umanitate”. În rest, un dialog plictisitor şi deseori absurd.

The Grand Budapest Hotel îmi pare un film excentric şi bizar, care a adunat actori importanţi fără a le da importanţa cuvenită. Tot filmul mi s-a părut a fi un fel de “Stan şi Bran” din care lipsesc Stan şi Bran.
Dacă acest film va câştiga premiul Oscar pentru “cel mai bun film”, e clar! Nu-s destul de cultă pentru a aprecia arta cinematografică.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.