O viața măruntă, Hanya Yanagihara


o viața maruntaRar mi-a fost dat să citesc o carte mai dureroasă decât aceasta. O viață măruntă este, realmente, un roman care doare. Citești și simți cum ți se sfâșie sufletul, iar gândurile ating o suferință greu de imaginat și de redat în cuvinte care ating, așa cum reușește cu măiestrie autoarea Hanya Yanagihara. O carte copleșitoare pur și simplu, n-o poți lăsa din mână de captivantă ce e și totuși ai vrea s-o arunci cât mai departe ca să nu mai simți atâta durere cât citești în ea.

Primele câteva zeci de pagini nu sunt foarte captivante și citindu-le, mă întrebam ce vrea cartea asta și unde vrea să ajungă. Am aflat răspunsul când amănuntele au început să curgă și conceptul romanului s-a conturat foarte clar.

O viața măruntă este povestea prieteniei.  Și povestea personală a lui Jude, Willem, JB și Malcom, de-a lungul a peste 35 de ani, urmărind atât evoluția fiecărui personaj, cât și relația lor începută în adolescență și terminată la cimitir. Viața lor într-un Manhattan la sfârșit de secol 20 și începutul secolului 21, parcursul lor profesional și toată complexitatea trăirilor personale ale fiecăruia, mai ales în raport cu ceilalți în acest careu de valeți.

Acum nu înțelegi ce vreau să spun, dar într-o zi vei înțelege: singurul secret al prieteniei, cred eu, este să gasești oameni mai buni decât tine – nu mai deștepți, nu mai interesanți, ci mai buni la suflet, mai generoși și mai iertători – și să-i apreciezi pentru ceea ce poți învăța de la ei, să încerci să-i asculți când îți spun ceva despre tine, oricât de bun – sau de rău – ar fi acel ceva, și să ai încredere în ei, iar asta e cel mai greu lucru. Dar și cel mai bun totodată.”

 

”Nu e oare prietenia un miracol în sine – să găsești o altă persoană grație căreia întreaga lume, atât de singuratică, să pară cumva mai puțin singuratică?

De departe însă, partea cea mai apăsătoare, cel mai greu de digerat și cea mai șocantă este viața lui Jude – copilăria încărcată de abuzuri, adolescența chinuită de anxietate și maturitatea trăită chinuit la umbra amintirilor ce țâșnesc din primele două etape. Povestea lui Jude te stoarce, te istovește și te înspăimântă – ceva greu de imaginat a fi omenește posibil și totuși atât de minuțios și excepțional descris de Hanya Yanagihara.

De multă vreme nu am mai citit ceva atât de complex. O viața măruntă este un roman extraordinar de bine scris, cu personaje care te cuceresc, cu trăiri contradictorii și emoții intense, un roman ce merită citit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.