Shtisel & Unorthodox – seriale


shtiselPandemia cu restricțiile ei m-a aruncat într-un maraton de binging de nu mai știu când e noapte sau zi. Și-mi place! Shtisel & Unorthodox sunt două seriale ce ilustrează aceeași comunitate, cea a evreilor ultra-ortodocși. Două seriale vorbite în ebraică. Să mai spun că acum mă ”lupt” cu Fauda care-i tot în ebraică? Încă puțin și aș putea face traduceri  🙂  Ambele pot fi vizionate pe Netflix, dar și pe alte site-uri cu filme.

Dar să revin la cele două seriale din titlu, pentru că, spre surprinderea mea, filmele mi-au plăcut. Prejudecățile mele cinematografice mă determină să urmăresc cu precădere filme/seriale americane, sau măcar cele vorbite în engleză. Celelalte, oricât de bune ar fi, sunt greu digerabile de urechea mea – cum spuneam, prejudecăți!

Însă multele și călduroasele recomandări, plus nota mare de pe IMDB, m-au convins să le urmăresc și nu regret. Comunitatea ultra-ortodoxă este extrem de închisă, cu reguli și legi proprii, cu restricții duse la extrem, nu mult diferite de cele ale comunităților islamice.

Unorthodox este o miniserie cu 4 episoade, inspirată de un caz real, în care Esty, o tânără și nefericită soție, măritată cu ”băiatul mamii”, încearcă să fugă din comunitatea ei. În inima New York-ului, comunitatea este bine delimitată și orice derapaj în afara ei este sancționat. Dacă Esty va reuși sau nu să evadeze aflați vizionând serialul. E interesant și emoționant. Rolul Esty este interpretat magistral de Shira Haas pe care o întâlnim și în Shtisel, la o vârstă mai fragedă, tot într-un rol important.

Spre deosebire de Unorthodox, Shtisel este un serial cu două sezoane până acum (oare va fi și al treilea?) și 24 de episoade, mai degrabă o saga decât un film de acțiune. Familia Shtisel trăiește în Ierusalim și, prin comparație, pare că au reguli un pic mai relaxate decât comunitatea din New York. Shtisel e o familie mare, cu bunici, unchi, copii/adulți, vreo 14 nepoți și o sumedenie de strănepoți, e greu să-i numeri.

Serialul redă viața familiei cu momente dramatice, dar și cu situații haioase, umor subtil, au fost momente când am râs de-a binelea. Actorii, scenariul, regia, castingul, toate mi s-au părut excepționale. Un spectacol de excepție care merită văzut, chiar dacă primul episod nu e prea atrăgător în lentoarea lui.

M-am îngrășat vreo 2 kg urmărind acest serial. Pentru că alde Shtisel mănâncă aproape tot timpul și mi se făcea foame privindu-i. La fiecare masă erau nelipsite: untul, roșiile, omleta și castraveții. Mănâncă oamenii ăștia la castraveți, ceva de speriat!

Vizionare plăcută!

2 Comments

  1. Nicolae Dascalescu

    Le-am văzut pe toate cele menționate. Foarte bune. Apropo de limba vorbită în seriale. Am văzut în ultimul timp islandeze, daneze, norvegiene, suedeze, israeliene, poloneze. Aș fi avut posibilitatea să selectez audio versiunea engleză. Nu am făcut-o niciodată. Și vă recomand să încercați să faceți la fel. Veți fi câștigați…

    Reply
    1. LG (Post author)

      Eu aș încerca. Sper să și reușesc 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.