Jocul cu mărgele de sticlă, de Hermann Hesse

jocul-cu-margele-de-sticlaJocul cu mărgele de sticlă ar trebui citită pe îndelete, cu atenţie şi dăruire. Nu e un roman flu-flu, iar el solicită gândire şi aprofundare. Departe de a avea o acţiune “standard”, romanul lui Hermann Hesse invită la meditaţie filozofică despre sine, despre lume, despre viaţă.

Ordinul Castalian este o societate elitistă cu orientare monahală ce are ca scop acumularea câtor mai multe cunoştinţe, iar scopul acestui ordin este de a pregăti profesori  cu un înalt nivel intelectual.

Joseph Knecht – personajul lui Hesse de aici, este înzestrat cu un intelect deosebit şi mai are şi norocul de a-şi întâlni maestrul care-l va iniţia şi conduce pe calea spiritualităţii filozofo-intelectuale. Scopul lui Joseph este de a accede la Ordinul Castalian şi apoi de a urca cât mai sus în rang, până la titlul suprem de Magister ludi – Magister al Jocului cu mărgele de sticlă.

Naratorul acestei poveşti ambiţioase este un membru necunoscut al Ordinului Castalian şi ni-l înfăţişează pe Knecht ca fiind un tânăr ambiţios cu un intelect excepţional care se maturizează minunat, atingând desăvârşirea educaţională fără a se lasă sustras de nicio piedică. Pentru că a ajunge la Jocul cu mărgele de sticlă este nevoie de inteligenţă, perseverenţă şi ambiţie pe tot parcursul procesului de învăţare.

Jocul cu mărgele de sticlă i-a adus lui Hermann Hesse premiul Nobel pentru literatură dar nu asta este esenţial. Ci faptul că scrierea lui este o invitaţie la cunoaştere după ce ai deprins auto-cunoaşterea:

„Nu trebuie nicidecum să năzuieşti către o învăţătură desăvârşită, prietene, ci către propria ta desăvârşire. Dumnezeirea se află în tine însuţi, nu în noţiuni şi în cărţi. Adevărul este trăit, nu predat de la catedră.” 

Jocul cu mărgele de sticlă vă este oferită de Libris unde găsiţi peste 100.000 de carţi online, acum cu un discount substantial. Iar transportul e gratis, indiferent de comandă!

4 Comments

 1. intrebare

  Pai, daca ai dat citatul ala la urma, de ce mai citesti carti?

  Reply
  1. LG (Post author)

   Un indemn, un sfat, poate fi foarte bun chiar daca nu-l urmam 🙂
   Pe de alta parte,
   „Dumnezeirea se află în tine însuţi, nu în noţiuni şi în cărţi.”
   Eu citesc din placere, nu ca sa gasesc vreo Dumnezeire.

   Reply
 2. Formatia Bucuresti

  Nu am fost atât de impresioantă de carte precum mă așteptam, dar poate n-am citit-o la vârsta potrivită (pe atunci eram în liceu).

  Reply
 3. Bookish

  Am cartea pe lista inca din liceu, dar inca nu mi-am facut curaj sa o citesc.

  Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.