Iarna lumii – vol. 2 din Trilogia secolului, Ken Follett


iarna lumiiNucleul celui de-al doilea volum din Trilogia secolului este Al Doilea Război Mondial. Dar să nu credeți că este un roman despre război, sau nu numai despre el. Iarna lumii este povestea în care lumea a înghețat. De frică, de foame, de moarte. Este, de fapt, povestea dezordinii sociale a secolului trecut.

Ken Follett urmărește viețile acelorași familii descrise în primul volum, aflate acum la a doua generație. În Rusia, devenită Uniunea Sovietică, Grigori Peshkov devine general – după ce a participat activ la Revoluția bolșevică, iar fiul său Vladimir activează ca ofițer de spionaj în Armata Roșie. Iar Lev Peshkov, fratele lui Grigore fugit în SUA în 1915, își consolidează averea din afaceri mai mult sau mai puțin dubioase. Are o fiică, Daisy, cu soția sa și un fiu nelegitim cu amanta sa.

În Anglia, familia Fitzherbert – contele și cei doi fii ai săi, unul legitim cu Bea și celălalt nelegitim cu Ethel, participă la război și numai doi dintre ei îi supraviețuiesc. Activiști uniți și determinaț, printre care și Ethel, luptă pașnic împotriva instaurării fascismului și chiar reușesc să apere țara de influența nefastă a nazismului. Maud, sora lui Fitz și prietena lui Ethel, căsătorită în secret cu germanul Walter von Ulrich, se stabilește la Berlin urmându-și soțul și vor suporta îngroziți și neputincioși instaurarea puterii hitleriste, apoi pârjolul războiului și toate sacrificiile aduse de el. Copiii lor, deveniți adulți, au opțiuni politice diametral opuse. Erik devine un înfocat ofițer în armata lui Hitler, iar Carla va lupta în secret împotriva regimului, riscându-și viața.

Familia lui Gus Dewar, cu fii săi Woody și Charles, trăiesc perioada interbelică și intrarea în conflagrația mondială, din perspectiva americană, participând la evenimentele cu cea mai dramatică încărcătură pentru Statele Unite: Pearl Harbor, Bătălia de la Midway și Debarcarea din Normandia, cu a sa Ziua-Z.

Aceasta este doar o schiță a celor aproape 900 de pagini din volumul Iarna lumii, o saga minunat scrisă, încărcată de aventuri, drame, iubiri, intrigi și izbânzi. O narațiune fluidă, o excelentă împletitură între evenimente reale și personaje fictive, cu amănunte realiste și emoționante din viața socială a acelei perioade. Nimic patetic, nici exagerat, o lectură captivantă ce redă imaginea de ansamblu a unei perioade îngrozitoare pentru omenire: Iarna lumii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.