Capătul veșniciei – vol. 3 din Trilogia secolului, Ken Follett

capătulCapătul veșniciei este și capătul acestui roman-fluviu, în 3 volume mari, grele și minunat scrise. Nici nu știu ce să apreciez mai mult: povestea unui secol agitat, realist expusă de un scriitor talentat sau stoicismul cu care am citit cele 3000 de pagini ale trilogiei. Pentru mine a fost o reală plăcere, dar și un tur de forță. Ce-i drept sunt cititorul căruia îi plac romanele mari, care ”nu se termină repede”. Important este să mă captiveze, să mă înec în poveste, să trăiesc un pic în ea.

În ultimul volum al trilogiei, Ken Follett își plimbă cititorii prin ultimii 40 de ani ai secolului trecut, cu accent pe anii `60 care au fost importanți în schimbarea mentalităților omenirii. O perioadă mai puțin beligerantă, însă marcată de evenimente importante: războiul din Vietnam, Războiul Rece, ridicarea Zidului Berlinului și-apoi distrugerea lui.

Am citit cu emoție despre viețile celei de-a treia generații a familiilor-personaje din primele două volume. Chiar dacă sunt personje fictive, este clar că trăirile lor au însemnat trăirile întregii societăți din acea perioadă, cu particularitățile firești fiecărei zone.

În Uniunea Sovietică, sub conducerea totalitară a lui Hrusciov, urmat de Brejnev, Andropov și Gorbaciov, familia Peshkov se extinde și află pe propria piele că sistemul comunist este un eșec istoric. Chiar dacă aproape toată familia face parte din nomenclatură și se bucură de privilegii.

În lumea occidentală (USA, Anglia, Germania de Vest), familiile Dewar, Fitzherbert și Williams luptă cu schimbarea mentalităților, înlăturarea discriminărilor și combaterea comunismului. Acel comunism care a împărțit harta Berlinului în două și a despărțit forțat zeci de mii de familii, printre care și familia von Ulrich și descendenții ei.

Drame personale și sociale, spionajul la cote maxime sunt descrise într-un ritm tensionat, iar suspansul acţiunii nu scade deloc, de la primele până la ultimele pagini din volumul Capătul veșniciei, volum care te prinde la fel de tare ca și precedentele.

Talentul scriitoricesc al lui Ken Follett, însoțit de obiectivitate și o extraordinar de bună documentare, fac din Trilogia secolului un tur de forță literar asezonat cu emoții, mister, suspans, aventuri și întâmplări reale greu de crezut azi, după 50 de ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.