Garanția pe ambalaje se întoarce


Autor: Solandi

Mai ţineţi minte cum duceam, când eram copii, sticlele şi borcanele la centrele de colectare? Când se adunau mai multe, eu şi sora mea le aşezam cu grijă în traistă şi mergeam cu mare voioşie să le predăm. De banii primiţi pe ele ne cumpăram napolitane îmbrăcate în cremă de ciocolată. Sau, vara, sublimul desert: îngheţata polar cu cacao, la preţul de 2 lei și 75 de bani.

Aceste amintiri şi-au făcut loc în timp ce îmi turnam a doua cafea a zilei şi am zărit un titlu despre o nouă regulă de reciclare a unor ambalaje de băuturi.
Aflu cu această ocazie că există  hotărârea nr. 1074 din 2021 care pregăteşte cadrul legal pentru intrarea în vigoare a sistemului de garanție-returnare (SGR) pentru ambalajele (0,1L – 3L) din sticlă, plastic sau metal care conţin apă şi alte băuturi.

Producătorii au avut termen (şi obligaţia) să se înregistreze în baza de date a SGR până la la 28 februarie 2023. Iar sistemul de returnare a garanţiei va deveni obligatoriu începând cu 30 noiembrie 2023.

Pe scurt, pentru fiecare ambalaj care intră în categoria SGR, vom plăti o taxă suplementară de 0,5 lei. Bani pe care îi vom primi înapoi când le returnăm, după consumarea conţinutului. Sticlele cu pricina vor avea un logo specific pe etichetă.

În prezent, SGR este utilizat în mai multe țări din Europa (Germania, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda).

Scopul şi aşteptările SGR:
– poate contribui la reducerea cantității de deșeuri generate de ambalajele produselor și la creșterea ratei de reciclare a acestora;
– poate încuraja producătorii să optimizeze designul ambalajelor, pentru a le face mai ușor de reciclat și pentru a reduce cantitatea de materiale folosite;
– poate fi benefic și din perspectiva economică: ar putea reduce costurile asociate cu gestionarea deșeurilor de ambalaje pentru comunități și guverne;
– poate crea o sursă suplimentară de venit pentru cei care colectează aceste ambalajele aruncate și le duc la punctele de returnare pentru a primi banii de garanție pe ele.

Acum, eu folosesc sacul galben. Se ridică separat de gunoiul menajer de către o maşină specială cu inscripţia ,,sacul galben”. Ce se întâmplă cu conţinutul lui mai departe, nu am verificat personal. Dar sper să ajungă în centrele de sortare şi apoi la reciclare (cele care se pretează la aşa ceva). Iar ambalajele din sticlă sunt colectate, la noi în bloc, în anumite zile din săptămână. Mai exact, momentan nu fac decât să le scot la uşă şi sunt preluate de către personalul de la curăţenie.

Ei bine, vă întreb acum, ce veţi face după apariţia garanţiei? Cum veți proceda cu aceste ambalaje cu valoare? Veţi merge cu ele să vă luaţi garanţia? Sau le veţi arunca/pune în același sistem de colectare ca până acum?

Foto: Unsplash

60 Comments

  1. Ionuț

    Aș avea o întrebare: unde anume se returnează aceste ambalaje? La orice magazinaș, orice shop & go, orice supermarket mai mititel? Sau doar la centre speciale? Sau doar la hypermarket-uri mari?
    Recunosc că n-am citit hotărârea, mă bazez că ai citit-o tu. 😁
    De ce întreb? Pentru că, pentru câțiva lei, eu nu prea mă văd consumând benzină (adică poluând) sau cartele metrou sau stb (adică cheltuind bani), cu papornița plină de sticle în cârcă. Și nu prea văd pe mulți s-o facă. Societatea încă n-a ajuns nici la nivelul acela de foame, nici de educație, încât să-și bată capul cu așa ceva. Și parcă văd că se vor face centre insuficiente astfel încât să te lipsești de reciclare.
    De ce întreb? Fiindcă am o cutie în care pun baterii uzate, iar ultima oară când am coborât să le duc la un magazin care avea ceva de colectat baterii, mi s-a spus că nu la ei, să încerc în altă parte. Și am mai primit încă trei răspunsuri similare. Nu știu dacă comercianții sunt obligați să colecteze baterii uzate sau nu (bănuiesc că nu), dar asemenea durere în cot poate să apară și în cazul ambalajelor și sticlelor, și să te plimbi cu ele prin oraș în speranța că vei găsi pe cineva care să le primească.
    Deci, ca să răspund la întrebare, le duc la garanție dacă îmi este comod s-o fac. Dacă nu, sacul galben ca și până acum.

    5
    1
    1
    Reply
    1. Solandi

      @Ionuț, returnarea se va face ,,în punctele de returnare organizate de comercianți”. Adică în orice magazin care organizează această activitate. Și se vorbește și despre automate de colectare. Acum, să vedem cât de multe magazine vor fi implicate și câte automate.

      Mai pe scurt despre subiect pe site-ul ReturRo SGR: https://returosgr.ro/

      3
  2. Anduța

    Eu le voi da copiilor, să-și câștige banii de napolitane cu ciocolată. Păi? 😛

    2
    2
    1
    Reply
    1. Solandi

      Păi da 🙂. La sortimentele misto de napolitane de acum, tot să duci cu spor sticlele înapoi.

      4
      1
  3. VictorR

    Da, clar le returnez. În plus, la Brașov există 4 automate de colectare a bidoanelor de plastic. PETrică se numesc 🙂 . La 10 bidoane date mașina îți dă un bilet de autobuz. Deci lucrurile merg pe un făgaș bun!

    10
    Reply
    1. Solandi

      Citisem despre automatele de reciclare în schimbul biletelor de autobuz, nu ştiam că s-au şi dat în funcţiune. Sunteţi deschizători de drumuri, la Braşov acolo, deci.

      3
    2. Ionuț

      @Victore, de câte ori pe lună mergi la automatele respective? Și cam cu ce cantitate/număr de Pet-uri? (așa, estimativ, nu cifre exacte).

    3. VictorR

      Ionuț, nu merg. Și nu fac pe nebunul fiindcă eu nu prea merg cu autobuzul. Sunt destui necăjiți pe lumea asta. Pe de o parte. Pe de altă parte cred că nu strâng 5 bidoane de plastic goale pe săptămână. Tuborg se vinde la recipiente de sticlă! 🙂

      3
  4. Marius M

    Mai e mult până departe. Deocamdată aici le pot duce la Kaufland unde mi da un bon de reducere la niste produse de care n am nevoie.

    5
    Reply
  5. Adrian Bolocan

    Bună treabă, sper să se țină de ea. Clar le voi duce, că oricum merg la magazinele mari ocazional, deci nu mi-ar strica 2-3 lei în plus pe care să-i pun la pușculiță. În plus, sper din tot sufletul că va fi bătaie pe peturi și alte lucruri care zac prin șanțuri și-n natură, la fel precum e pentru fierul vechi.

    Adunam sticlele de la bere, Suceava, în copilărie și le duceam la magazin. Păcat că ne mai luam țeapă ocazional și tare ciudă îmi mai era, că umblam degeaba pe toate dealurile să le caut.

    5
    2
    Reply
    1. Solandi

      Da, acest aspect mi-a atras şi mie atenţia: fiind deşeuri cu valoare, vot fi adunate de pe unde zac aruncate de cei fără bun simţ cu şi avem 3 iepuri dintr-un foc – reciclare, curăţenie şi nişte bani în buzunarul cui are nevoie de ei -.

      1
      1
  6. Elena P

    Până să ajung să le duc, am două intrebari: perie d-aia cu care le spălăm când eram copil mai există? Dar tanti aia care dădea cu degetul pe marginea sticlei/borcanului (Salut, Anduța!) în timp ce mă privea în ochi și i se umezeau de bucurie când găsea ciobitura si-mi zicea: p-asta îl iei înapoi. Dar, tovarășa… Nici o tovarășa! Îl iei înapoi am zis!, tanti asta mai există?

    Că dacă nu, eu le dau pe tomberon. Ei drăcia dracului!

    6
    3
    3
    1
    1
    Reply
    1. Solandi

      Nu știu ce să zic de ciobitură, dar cică trebuie să aibă eticheta intactă, probabil ca să se vadă logoul și să fie siguri că se încadrează în program. Aşa că, mare atenţie la spălat, să nu se dezlipească eticheta!

      1
    2. Ionuț

      Aaaa, deci tot prostia aia cu spălat ambalajul, adică consumat apă la greu, ambalaj pe care oricum îl mai spală ei o dată cu presiune la rampă, că nu te poti baza pe tanti Viorica că a spălat cum trebuie, adică iar consumat apă, apoi decis dacă e reciclabil sau nu? Doar că acum ai bonus să încerci să nu dezlipești eticheta? Muahahaha!!
      Evident că azi sunt Gică Contra, dar, cum am spus și mai sus, cu cât complici mai mult acest proces, cu atât succesul va fi mai mic.
      Cumperi sticla, consumi ce e în ea, o speli cu atenție să nu dezlipești eticheta, cauți centrul care o colectează (eu rămân la părerea că nu toți vor primi înapoi, în ciuda a ceea ce zice în hotărâre), te deplasezi până acolo….. Cam mulți pași. Dar vom vedea. Măcar e un început.

      1
    3. Laura G.

      @Solandi,
      Asta e o glumă? Și sticlele/peturile de ulei cum le speli? 🙂

      1
    4. Solandi

      @Ionuț, glumeam puţin cu atenţia la spălat. E vorba doar de ambalajele de băuturi doar, nu de sticlele de ulei şi nici de borcane. Deci de cele care doar se clătesc. Asta în teorie. În practică vom vedea cum va fi. Treaba cu spălatul de două ori şi mie mi-a dat mereu cu virgulă.

      2
    5. Solandi

      @Laura, nu e o glumă. Numai că e vorba doar de ambalajele din sticlă, plastic sau metal care conţin apă şi alte băuturi.

      2
    6. Anduța

      Salut/Bună, Elena! 😛 Acum că mă gândesc, parcă SGR sună cam fad. Pe când SGPTR-Sistem Garanție-Perie-Tovarășă- Returnare… 😀

      3
      2
    7. BaGheRa

      @Elena, dacă ți-ar da 2 lei pe PET le-ai mai arunca? Bine 2 lei pe care i-ai plătit în avans pe sticla de apă plată slash cutie de bere.
      Nush ce să zic eu în Germania mă duceam frumos cu tot ce cumpărasem inițial… și mai luam un carton de bere 🙈.

      1
  7. Marius M

    Huo, poluatoare de mediu ce ești!

    5
    1
    Reply
  8. Laura G.

    Cum zice @Ionuț, dacă nu-s centre de-astea de colectare la tot pasul, va fi dificil.
    Sigur că le-aș da pe bani, că doar ambalajul ăla îl plătim, nu-i moca.

    Problema e cu depozitatul, dacă n-ai spațiu generos: cămară, debara, pivniță. Că nu te duci cu 2 sticle și 3 pet-uri la 7 km de casă. Deci trebuie să le aduni.
    Sper ca toată procedura asta să fie ușoară, accesibilă oricui și cu rezultatele scontate.

    5
    Reply
    1. Solandi

      Din perspectiva asta, probleme cu depozitatul vor fi şi la magazinele care le colectează. Şi ele ar trebui să aibă un spaţiu generos pentru a le primi. Deci probabil doar cele mai mari vor organiza colectarea.
      Nu am citit dacă magazinele colectoare vor avea vreun beneficiu de pe urma acestei activităţi, sau doar recomandări pe care le pot fenta. Că dacă va fi aşa, nu se vor îngrămădi la această activitate. Am citit doar prin prisma celui care returnează.

      2
    2. Zoe

      Ai dreptate cu spatiul pentru depozitat! Eu nu am spatiu unde sa le tin, dar o data pe saptamana le duc la reciclat. Si nu primim nici un ban pentru reciclat! Este doar ca eu imi doresc sa las o planeta mai curata pentru viitor.

      1
    3. Zoe

      @Laura G. aceeasi problema o am si eu, pentru ca nu avem suficient spatiu de depozitare in apartament, cand avem musafiri tot ce este reciclabil merge in dormitor:))). Dupa ce pleaca musafirii totul revine la loc.

      2
  9. MAS

    In acest moment, la mine acasă nu îmi ridica gunoiul decât colectat selectiv. Reciclabile tre sa le pun în saci transparenți, și obligatoriu spălate. La 8nceput a fo mai greu, sa trec peste încăpățânarile specifice, dar acum sunt mandra. Cred ca e ok sa nu puta ghena de gunoi, cred ca e ok ca resturile alimentare sa se transforme în compost. Cred ca ar fi o planeta m curata.Si Cred ca contra cost, ar fi o categorie de oameni care ar colecta anticul din toate rapele. Da, as duce ambalajele contra cost

    7
    1
    Reply
  10. Mona

    Prin Hotărârea menționată de tine, art. 1 al.2 se face trimitere la alt document legislativ. „SGR reprezintă o modalitate prin care operatorii economici prevăzuți la art. 16 alin. (1) din Legea nr. 249/2015”. Articolul ăsta spune așa:
    (1) Operatorii economici sunt responsabili pentru preluarea și valorificarea de la consumatori/utilizatori finali a ambalajelor/deșeurilor de ambalaje după cum urmează:
    a) operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate, operatorii economici care importă/ achiziționează intracomunitar produse ambalate pentru utilizare/ consum propriu sunt responsabili pentru deșeurile generate de ambalajele primare, secundare și terțiare folosite pentru ambalarea produselor lor, cu excepția ambalajelor de desfacere care sunt folosite pentru ambalarea, la locul de vânzare, a produselor;

    Cu răbdare și tutun, trecând prin hățișul legislativ, afli că operatorul economic include și comerciantul de la scara blocului, iar ambalaj primar este ambalajul conceput și realizat pentru a îndeplini funcția de unitate de vânzare, pentru utilizatorul final sau consumator, în punctul de achiziție.
    Concluzia logică ar fi că nea titi de la scara blocului, care vinde apă plată la pet, pe care a cumpărat-o de la selgros cu baxul, trebuie să organizeze punct de colectare.
    Dar stai, că mai avem o trimitere legislativă în aceeași lege, la art. 20, al. 2 care spune că „operatorii economici care comercializează către consumatorii finali produse ambalate în structuri de vânzare cu suprafață medie și mare, prevăzute la art. 4 lit. m) și n) din Ordonanța Guvernului nr. 99/2000 (…)” au niște obligații printre care figurează „să organizeze în cadrul structurii de vânzare sau în imediata vecinătate a acesteia puncte de preluare și rambursare a garanției bănești pentru ambalajele primare;”. La noul articol invocat, afli că: „În înțelesul prezentei ordonanțe, următorii termeni se definesc astfel: …. m) structură de vânzare cu suprafață medie – structură de vânzare având o suprafață de vânzare cuprinsă între 400-1.000 mp inclusiv;
    n) structură de vânzare cu suprafață mare – structură de vânzare având o suprafață de vânzare mai mare de 1.000 mp”

    Dacă ai reușit să mă urmărești până aici, află că ai citit degeaba, habar nu am ce va fi, pentru că de-aia avem legi, ca să nu fie clar nimic!!!

    5
    3
    1
    Reply
    1. Solandi

      Ah, m-am liniştit la ultima frază. Începusem să îmi fac griji cu privire la capacitatea mea de a înţelege şi face corelaţii citind un text. 🤦‍♀️

      2
      2
    2. Solandi

      Articolul 6, (1)
      https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/259959#:~:text=(1)-,Comercian%C8%9Bii,-sunt%20obliga%C8%9Bi%3A
      (2) Comercianții care, în temeiul art. 17 alin. (7), optează pentru organizarea punctelor de returnare în parteneriat cu unitățile administrativ-teritoriale sau cu asociațiile de dezvoltare intercomunitară, potrivit prevederilor art. 8, vor afișa în cadrul structurilor de vânzare, vizibil și ușor lizibil pentru clienți, următorul text: «Acest magazin nu funcționează ca punct de returnare a ambalajelor», precum și informația privind localizarea punctelor de returnare puse la dispoziție.”

      Iar articolul 17 zice asa:
      Articolul 17
      Excepții
      ,,(1) Prin excepție de la prevederile art. 25 alin. (4), SGR nu se aplică produselor exportate, comercializate în magazine tip duty-free și celor care se comercializează în mijloacele de transport internațional.
      (2) Prin excepție de la prevederile art. 6 alin. (1) lit. g)-j), comercianții care fac disponibile pe piața națională produse ambalate în ambalaje SGR exclusiv prin intermediul unor platforme on-line nu au obligația de a organiza puncte de returnare.
      (3) Comercianții HoReCa au obligația să perceapă garanția de la consumatorii finali pentru produsele în ambalaje SGR consumate în afara structurii de vânzare și să nu perceapă garanția pentru produsele în ambalaje SGR consumate la locul structurii de vânzare.
      (4) Ambalajele SGR ale produselor consumate la locul structurii de vânzare a comercianților HoReCa vor fi preluate și gestionate de către administratorul SGR în cadrul sistemului de garanție-returnare în aceeași manieră cu cele colectate din cadrul punctelor de returnare.
      (5) Comercianții HoReCa nu au obligația de a organiza puncte de returnare și nu li se va plăti de către administratorul SGR tariful de gestionare.
      (6) Prin excepție de la prevederile art. 6 alin. (1) lit. g), comercianții care fac disponibile produse ambalate în ambalaje SGR către consumatorii finali exclusiv prin intermediul automatelor nu au obligația de a organiza puncte de returnare.
      (7) Comercianții având structuri de vânzare cu o suprafață mai mică de 200 mp care nu își organizează propriile puncte de returnare își vor îndeplini obligațiile de organizare a punctelor de returnare prin asociere cu alți comercianți care au structuri de vânzare cu o suprafață mai mică de 200 mp sau prin acord de parteneriat cu UAT/ADI potrivit prevederilor art. 8.
      (8) În situația prevăzută la alin. (7), distanța până la punctul de returnare realizat nu poate fi mai mare de 500 m față de fiecare structură de vânzare a comerciantului din acordul de parteneriat, pentru structurile de vânzare din localități rurale, respectiv 150 m pentru structurile de vânzare din localități urbane.”

      https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/259959#:~:text=Articolul%2017-,Excep%C8%9Bii,-(1)%20Prin

      2
    3. Solandi

      Pe scurt, în 30 de cuvinte:
      – majoritatea magazinelor vor organiza puncte de returnare a garanției în magazin;
      – cele care se încadrează la ,,excepții” (Art. 17) vor avea punctul de colectare în alt loc decât în magazin.

      5
    4. Mona

      @Solandi,
      chiar sunt 30 de cuvinte :)))

      2
      1
      2
  11. Marius M

    Dacă ai reușit să mă urmărești până aici

    Ei na!

    4
    Reply
    1. Mona

      Ce să fac cu ei na-ul ăsta? Merge reciclat?

      3
    2. Paco

      @Mona, dacă na, nu reușești să aplatizezi o sticlă goală de Sânge de Taur cu tocurile de la high heels că să o duci la reciclat, poți să îl fredonezi .La na mă refer.,, Hey na, na, na,,.

      6
      2
    3. Mona

      @Paco,
      Cică, la ora de engleză în Spania (folosesc limba română ptr că nu știu ioc spaniolă).
      – Tradu UNU în engleză.
      – ONE
      – Foarte bine. Acum folosește-l într-o propoziție scurtă
      – One tanamera, la one tanamera!
      🤣

      6
  12. BaGheRa

    Mă în Ploiești spre exemplu sunt câteva centre de colectare pe la marile magazine. Am văzut la Kaufland și la Carrefour. Cel puțin ăla de la Carrefour are câțiva ani. Și am văzut destul de mulți oameni care duc sticlele și cu tichetele primite le folosesc în magazinele mai sus menționate.
    Chestia asta de zici tu eu am văzut-o în Germania, îți iau 25 de cenți pentru fiecare sticlă sau cutie de bere cumpărată. Bani pe care ți iei înapoi la returnare sub forma unui voucher pe care îl poți încasa sau folosi în magazinul respectiv.
    Mulți vor considera mărunțiș cei 50 de bani, dar la fel de mulți se vor duce frumos să își ia banii înapoi. Eu zic că încet încet ne vom alinia și noi la normal!

    7
    Reply
    1. Solandi

      Da, în Germania cred că a și fost implementată prima oară.
      Eu știu de la o rudă care locuiește acolo. Nu aruncă sticla din care a băut apa, ci se duce cu ea la automat și o scanează ca să ia cei 25 de euro cenți înapoi.

      2
  13. Pirvu

    Am căutat și v-am găsit și eu ieri, după ce v-a făcut maestrul păpușar reclamă! Nu am comentat niciodată la el, dar l-am citit și nu a durat foarte mult până v-am găsit.
    Dar stau și mă întreb: ce ați făcut mă frate, mă așteptam să curgă sânge, cerneala să se termine, să fie battle în adevăratul sens al cuvântului după articolul de ieri. Să aveți și voi o replică, ceva acolo, să vă spuneți punctul de vedere.
    Ieri am pus primul meu comentariu pe blogul lui fix la articolul cu pricina, pe care am văzut că ulterior l-a șters, probabil o fi crezut că sunt unul din cei 23. Gogoșică te-ai înșelat nu sunt.
    Am pus și 2 întrebări, dpmdv logice și nu am primit un răspuns sincer, el ducând discuția în altă parte.

    De ce îți pasă că s-au strâns?
    Cu ce te afectează pe tine că s-au strâns?

    Faptul că voi v-ați strâns aici nu îl afectează cu nimic. Că scrieți bine sau nu, eu nu văd de ce îl interesează, el e pe locul 3 voi aveți 714 vizitatori pe lună – sunteți probabil la început și chiar nu contează ce scrieți. Și dacă scrieți prost, asta este, așa e la început și în plus nu v-ați născut toți cu talent, unii mai au și tentative 😁. Deci nu îi amenințați poziția în nici un fel. Am căutat prin articolele voastre să văd dacă ați zis ceva rău de el sau de comunitatea lui și nu am găsit nimic.
    Mi s-a părut aberație când a spus că scrieți cu nick-ul pe care l-ați folosit la el după ce v-ați câștigat notorietatea pe blogul lui. La asta am râs grav de tot. Ia să vă schimbați toți nick-urile instant 🤣🤣🤣🤣 că vă ia mama lui proces verbal.
    Am urmărit multe bloguri și utilizatorii se maturizează, nu se mai regăsesc cu materialele publicate, unii vin alții pleacă și cei care pleacă le fac loc altora noi. Viața merge înainte și despre „morți” numai de bine.
    Nu vă văd pe niciunul atât de încuiat și cu atât de mult timp liber ca să stați să le dați mânuțele roșii de jos până sus la 90 la sută dintre cei care nu își pot face o idee singuri și comentează pe la el. Doamne apară și ferește – trebuie să nu ai toate țiglele pe casă ca să crezi asta! Sau să fii bolnav de paranoia, pentru că și asta pare o explicație plauzibilă.
    Deși nu vă cunosc pe nici unul și nu am nici o treabă, nici cu voi nici cu păpușarul, dar eu zic că se vede de la o poștă că voi ați fost cumva speciali pentru el, nu toți, poate doar unii dintre voi, și că l-ați rănit rău de tot la sentiment când ați plecat, fiind mai mult decât evident că e afectat. Cred că soarbe fiecare cuvânt, fiecare punct și fiecare virgulă de pe aici din momentul în care a aflat că v-ați strâns. Poate cine știe nu mai are subiecte și caută sursă de inspirație 😂.

    19
    Reply
    1. Laura G.

      @Pirvu,
      Ai rezumat corect, mulțumesc. Atât!

      10
    2. Anduța

      Pîrvu, din punctul meu de vedere, subiectul la care faci referire e închis. De ce-urile, replicile, explicațiile n-au niciun rost. Altfel, despre SGR ce părere ai? Hai că poate iese așa ceva sânge…:-))

      6
      1
    3. Laura G.

      @Anduța,
      Iese, iese. Te tai cu o sticlă spartă și se rezolvă.

      3
      5
    4. Anduța

      Iată! „mă așteptam să curgă sânge, cerneala să se termine, să fie battle în adevăratul sens al cuvântului”. Cu sângele se poate rezolva rapid, mai trebe să găsim acum cerneală! 😛

      4
    5. Solandi

      Pentru cerneală apelăm la o caracatiță. Scriem chiar multicolor cu ea.

      6
      1
    6. Mona

      @Anduța & @Solandi,
      Cerneală? Vreți să mai scrieți ÎNCĂ o lege??? Nu mai reciclez nimic, reciclați voi, io m-am săturat!

      2
      1
    7. Pirvu

      Am înțeles, câinele latră, ursul merge!
      Vă doare undeva de articolul său, deși nu cred asta, văd că alegeți silenzio stampa. Este și ăsta un punct de vedere! Uneori indiferența doare mai tare decât dreptul la replică, care poate îi dă xxxxxx satisfacție că articolul lui și-a atins scopul. Aveți dreptul să puneți ce vreți voi în locul xxxxxx.
      Păcat era mișto să vezi și reacția celuilalt, pentru că eu consider mereu că adevărul este undeva la mijloc întotdeauna!

      8
    8. Paco

      @Pirvu, dramă în toată regula, ce să o mai dăm cotită…
      ( Dacă ai în plan să îmi răspunzi, vreau doar să îți aduc la cunoștință că sunt foarte prost. Nu prost din-ăla că îmi curge scuipat din gură, ci devastator de prost).

      9
      6
    9. HM

      Mă declar fan nețărmuit al sus menționatului devastator 🤗

      5
      1
  14. singlemom

    la noi sunt din astea, adiacente fiecarui supermarket. ambalajele au preturi diferite in functie de marime. Ex sticla de cola la 2L e 0.50euro, iar sistemul e automatizat. Banii din returnari se pot dona sau colecta. Si nu, nu se spala sticlele :)))

    2
    5
    1
    Reply
    1. Solandi

      Probabil ca acel ,,ambalajele să fie curate” se referă la exterior, să nu fie pline de noroi sau mai știu eu ce. Sper. 😁

      5
      1
  15. Zoe

    @Soldani, interesant articolul de astazi! @Mona, ai facut ceva cercetare pe legea respectiva:))).
    Acum sa va povestesc cum este cu reciclatul in US, unde am locuit si unde locuiesc acum.
    Initial am locuit pe coasta de est, in suburbiile Washington DC. Primaria pune la dispozitie 2 tomberoane, unul negru pentru gunoi menajer si unul verde pentru materiale reciclabile: carton,hartie, sticla, aluminiu si sticle din plastic. Pungile din plastic si tot ce inseamna ambalaje din plastic le strangem si mergem periodic la un supermarket din zona si le lasam in recipiente special amenajate. Unele dintre magazine mai aveau si recipiente speciale pentru baterii, dar nu toate. Tot in zona respectiva este si o groapa de gunoi, unde puteam duce pentru reciclat: materiale textile, vopseluri nefolosite, ulei de masina, ulei de la prajit, etc. Cu cateva luni inainte de a ne muta, primaria a hotarat ca tot ce inseamna recipiente din sticla sa fie duse la centre special amenajate, deorece se sparg si pot rani lucratorii de la salubritate.
    Acum locuiesc pe coasta de vest, intr-un stat considerat green si eco friendly. Noi ne mentinem aceleasi obiceiuri de a recicla, dar din pacate pimaria nu te ajuta foarte mult, daca vrei sa reeciclezi trebuie sa platesti $7 pe luna ca sa vina sa iti ridice materialle reciclabilele – sticla, hartie, aluminiu, carton. Daca nu, asta este. Sunt cateva centre de colectare, adica sunt niste containere imense unde le arunci. Pentru ca aici trebuie sa platesti pentru pungile de plastic/hartie la orice magazin din stat, noi folosim sacosele personale:))). In zona noastra mai este un singur magazin la care putem sa lasam pungi/ambalaje din plastic. Asa ca le string, si la 2 saptamani le duc la acel magazin.

    7
    1
    Reply
    1. Solandi

      @Zoe, interesantă faza cu colectarea pungilor de la magazin. Noi le aruncăm la plastic sau la grămadă în sacul galben (diferă metoda aleasă pentru reciclare de la oraş la oraş). Şi la noi se plătesc aceste pungi, toate. Iar în majoritatea magazinelor, cele de plastic au fost înlocuite cu cele din plastic biodegradabil. Pe astea habar nu am unde ar trebui să le arunc.

      Şi eu colectez de mult, dinainte de a se reorganiza serviciul de salubritate pentru a colecta separat (adică apăruse sacul galben la fiecare etaj în bloc, dar am aflat că se amestecă cu gunoiul menajer), aşa că am ales altă cale să îi predau, dacă tot mi-a intrat în reflex să sortez.Duceam sacul galben la şcoala copiilor, acolo aveau acţiuni de colectare pe tot parcursul anului.

      Apropo de ce spune @Marius M – ai inversat literele la nick-ul meu. Şi se amuză pentru că şi eu inversez litere când scriu foarte repede. 🙂

      2
  16. Marius M

    @Soldani, se pare că ți ai găsit tiza:))))

    1
    2
    Reply
    1. Zoe

      😂😂😂, serios?? Marius M, sa știi ca nu toată lumea este asa ca mine în zona asta😒. Ma bucur ca pot recicla❤️.

      1
      1
    2. Marius M

      N ai inteles, era vorba de scris. E Solandi, nu Soldani.

      1
  17. Zoe

    @Marius M, am inteles, am vazut, multumesc de atentionare.

    1
    Reply
  18. Zoe

    @Solandi, scuze pentru greseala, neintentionata:))).

    1
    Reply
    1. Solandi

      Nu-ți face griji. Cum spuneam, și eu inversez exact la fel literele. 😀

      1
  19. Blanche

    Aș vrea să merg cu copiii să luăm garanția. Cu condiția să nu fie prea departe. Dar din ce am înțeles (din ce ați scris voi mai sus), vor fi cam peste tot puncte de colectare. Să fie așa ca un fel de educație financiară pentru ei. 🙂 Fii-mea îmi reproșează destul de des că nu îi iau acadele sau caramele. Îi răspund că eu dau mai mulți bani pe dulcele lor zilnic decât dau părinții pe care ea mi-i arată. În general, le iau din gama Kinder. În ultimă fază, îi reamintesc cuvintele doctoriței stomatolog „interzis caramele, interzis acadele”.
    Și eu colectam sticle și borcane cu soră-mea cea mare. Cea mică s-a născut în anul Revoluției, a prins alte vremuri. A avut păpuși adevărate, nu făcute din cârpe. A primit în dar o bicicletă, noi celelalte am împrumutat de la copiii vecinilor (eu m-am lecuit repede, cădeam și de pe propriile picioare, darămite de pe chestii cu roți 😁).

    1
    Reply
  20. HM

    Copy Paste …
    Cică doi prieteni, după ce termină liceul sau facultatea, o iau pe căi diferite în viaţă şi periodic, se întâlnesc. Astfel, unul dintre ei devine, treptat, tot mai bogat şi tot mai sus dpdv social vorbind, în vreme ce celălalt trăieşte într-o perpetuă ratare alcoolică, fiind cu sticla de băutură nelipsită la el. Tot aşa, an după an, unul tot mai bogat şi mai domn, celălalt acelaşi beţiv mai mult sau mai puţin notoriu, până la un moment dat când, la ultima dintre întâlniri, colegul „ajuns” se trezeşte cu o coloană oficială ce se opreşte lângă el pe stradă şi, din maşina-supermaşină (Rolls, Bentley, Lincoln, ce vreţi) îi face semn, ia ghiciţi cine, beţivul. Acum elegant, parfumat, bărbierit, alea-alea. şi-l întreabă ăsta, păi bine băi, Vasile, (sau alt nume, care vreţi), până acum un an era vai de steaua ta, erai rupt în coate, erai pe lângă gard-pe lângă drum, erai alcoolistul cartierului şi acum? Cum ai reuşit? O moştenire, un loto ceva? La care i se răspunde: „Păi, bă, bea omul, mai bea, dar și când vinde sticlele…”

    5
    3
    Reply
    1. BaGheRa

      Uite bă și eu ca prostul câte sticle am aruncat…

      3
  21. Blanche

    Ar fi trebuit să prevăd finalul, dar băusem numai juma’ de cafea. Bun bancul! 😁

    2
    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.