Fericirea la pahar, cupă… sau cum?


Autor: Andrei

bauturi racoritoareCă tot ziceam deunăzi câte ceva despre fericire, mi s-a năzărit un gând năstrușnic: oare ce gust are fericirea!?

În acest moment, pentru mine are gust de aperitiv, de spritz, mai exact de Aperol Spritz.

Cum să nu știți ce e aia Aperol Spritz? Nu-i o rușine că nu știți! Vă informați, testați, gustați și asociați. Eu asociez băutura aceasta cu Sarmalele Reci – Șpriț de vară.

Baza acestei băuturi efervescente cu gustul dulce amărui are peste un secol de când a fost inventată în Italia și este celebrul Aperol, deseori confundat cu și mai celebrul Campari.

Aperol Spritz este preparat din trei părți Prosecco, două părți Aperol și puțină apă carbogazoasă. Se servește în pahar de vin cu multe cuburi de gheață și se poate decora cu o felie de portocală sau o măslină verde. Firește că pentru oamenii mereu pe fugă și preocupați nevoie mare se găsește și gata îmbuteliat la „ciob” cum ar zice meșterii din domeniu.

Un new entry în playlist-ul băuturilor mele de vară este Crodino rosso, tot un italiano vero cum s-ar zice. Biondo ca și blondele, nu-s pe gustul meu.

La categoria oldies but goldies trebuie să menționez tradiționala și autentic româneasca socată, internaționala limonadă făcută și cu lime și firește – prima mea dragoste cu origini germanice și focoase: radler.

Pe distinsele dumneavoastră domnii, ce îi răcorește vara!? Ce băuturi reci și apetisante ostoiesc setea în vremurile când termometrele arată multe grade-n sus, tot mai sus și mai sus?

Despre devoratorii de înghețată promit să scriu cu altă ocazie. Poate mai la iarnă… 😉

Foto: Solandi & DALL-E

36 Comments

 1. Jack

  Campari Orange mi se pare amăruiul perfect. Vara. Că la iarnă mai vorbim.

  3
  1
  1
  Reply
 2. Laura G.

  Limonadă. Dacă e cu mentă, și mai bine.

  Aseară, la o sindrofie, am comandat Apelmint (nu știu ce e, o chestie dulce cu o culoare turbată). N-am terminat niciun pahar, când se golea 3/4 îmi luau paharul, comandam altul și tot așa. N-a fost wow, dar a fost rece 🙂

  5
  Reply
 3. Paco

  Fosta-i lele cât ai fost
  Drojdier și șef de post…( post de lucru)
  O caiprinha executată corect sau un gin tonic făcut cu simț de răspundere.
  ( Recomand sortimentul de gin Gin Mare. Este foarte alunecător).

  1
  1
  1
  Reply
 4. Ionuț

  Pe vară, căldură, caniculă, nimic nu bate sucul de kiwi la TEC. 😁 Receeee, ghiață, băut din pet-ul de 2l cu etichetă de Adria Cola, cu care te-a trimis maică-ta la reumplut. Obligatoriu mai trebuie să ai doi tovarăși cu tine cu care să împarți sucul răcoritor (și toxic 🤣🤣). Până ajungi înapoi la bloc sticla e aproape goală, așa că te întorci să mai faci un refill. Și golești iar sticla pe drum. Ehee…. Ce vremuri! 😁

  2
  1
  1
  Reply
  1. HM

   Sweet memories🥰 Ce aromă, ce culoare preferai ?

  2. Ionuț

   Kiwi, clar! Avea o culoare așa mișto, verdele ăla de detergent… Vis! 🤣

   4
  3. Anduța

   La terasa aia de lângă rațe din Carol am văzut in meniu sirop cu sifon. Ți se aduce sirop roșu roșu intr-un pahar și o sticlă de 1 l de sifon, cu țumburuc cu tot. Este nevoie de foarte multă maturitate și stăpânire de sine să indrepți țumburucul cela doar către pahar…

   2
 5. Mona

  Io cu sticla de Prosecco pot să mă plimb liniștită pe stradă, așa mult îmi place :)))
  Băuturile de vară preferate sunt Aperol Spritz și Hugo (tot cu Prosecco, bule și un strop de sirop de soc). Recent am descoperit și Blood Orange Gin care este super interesant combinat cu apa tonică cu grapefruit, intră în top 3 cocktailuri de vară.
  La nonalcoolice limonada clar, socata mă frământă rău de tot la intestine. Mai nou am văzut că e în mare vogă apa de trandafiri, trandafirată sau cum îi zice. Acu’, ce să zic, trandafiri am dar tot un Prosecco prefer 🤣

  2
  1
  Reply
 6. Paco

  Vă las mai jos o povestioară cu gin tonic, că eu plec la muncă ca orice căpșunar respectabil și să nu vă plictisiți, zic.
  Ultima oară când am fost în România, m-a dus Junior la o pizzerie nou (re) deschisă. Pe vremuri acolo a fost un dintre cele mai locuri de băgat sub nas, patronul italiano vero.
  Mâncăm pizza, bună de altfel, schimb niște impresii cu tânărul patron.
  Angajați, mai martalogi, fără multă experiență în domeniul.
  Junior se autoinvită la un gin tonic.
  Cer la o doamnă de pe-acolo, vine și pune pe masă un pahar pentru coniac, pe jumătate cu gin și o felie de lămâie.
  Vedeți că am cerut gin tonic, nu o cinzeacă.
  Ia doamna paharul, după trei minute vine la masă tânărul investitor.
  ,,Ââăă, nu am făcut niciodată gin tonic.
  Și nu știe nimeni,,.
  Vrei să-ți arăt? zic eu.
  Da, zice băiatul.
  Intru in local, cer voie după bar, hodoronctronc, iote ginul tonic.
  Înăuntru zici că era club de pensionari.
  Mergem afară,, auzi da’ cine e echipajul?,,
  Mama, tata, două mătuși și doi unchi.
  Pizaiolo e singurul care nu din familie.
  Vrei un sfat, întreb.
  Trimite- i pe toți acasă și angajează măcar unul care știe să facă un gin tonic. Altfel nu îți dau multă vreme.
  ( Gură spurcată, mi-a spus Junior că s-a închis ).

  8
  Reply
  1. HM

   Cobe 🤭

   6
 7. VictorR

  Io-s mai țărănete. Nu prea le am cu mix-urile. Ca alcool o vodka „Absolut” (sau „Finlandia”) cu două cuburi de gheață. Dar doar o vodcă.
  Pe căldură cantitatea e joaca cu focul! Ca non alcool „Ice coffee „. Iarna e altceva. Fierbi o țuică, fierbi un vin…Chestii simple. Sau na, ca să și zâmbim merge un ceai cu rom. Cu cantitățile simțitor egale!

  3
  1
  Reply
  1. HM

   Domnu’ Victor, da’ nick-ul dvs nu vă reprezintă fără berea aia … cum îi zice !? Oare îi bună de radler in ză house ? Știi rețeta de radler!?

  2. Zoe

   Și berea Tuborg?? 🍻

 8. Solandi

  Anul ăsta beau Nestea. Anul trecut a fost cu limonade. Acum 2 ani a fost cu Cola şi Bere Radler fără alcool. Şi apă. Alcool nu mai beau deloc de vreo 20 de ani. Iar anul ăsta, nici îngheţată nu vreau să mai mănânc prea multă, cum făceam anii trecuţi. Deocamdată reuşesc.

  3
  1
  1
  Reply
  1. HM

   Păi dacă ți-ai beut cota … de alcool zic.

   1
  2. Solandi

   Clar. Când s-au împărţit cotele astea, am ajuns cam târziu şi n-am mai prins cine ştie ce. Dar lasă că am prins cotă babană la ciocolată.

   3
   1
  3. Laura G.

   @Solandi,
   Dar ce ai cu înghețata? Că nu îngrașă.

 9. MAS

  Bai sa-mi trag doo-tre palme. Voi sunteti constienti ca am cautat tat ce ati scris voi acilea?
  Apelmint am cautat si m-a gugalit cu nus ce Pouch cu nicotina – Snus 77 Apple&Mint 20 mg, deci m-a dus pe alta strada.
  Blood Orange Gin a reusit sa imi dea blood-ul pe nas, ca de asta nu am gasit la gugaleala.
  Aperol Spritz m-a bagat doar in ceata, ca vad produse diferite cu aceeasi denumire.
  Caiprinha. Ha? (1 lime, cut into wedges,2 teaspoons sugar,2 ounces cachaça,Garnish: lime wheel). WTF is cachaca?
  Sunt batrana. Nu nimeni nu ma vreaa, nu nimeni nu ma vrheaaa….

  4
  1
  1
  Reply
  1. HM

   Aha … deci te dai bătrână … înseamnă că faci zama bună … de prune 🤪
   Iiioooii ce ar merge o un compot de perje cu mămăligă rece 😏

   3
  2. Jack

   Cred că toți sunt bătrâni, dar se dau zglobii. 😀

   5
   4
  3. Paco

   @MAS
   Apelmint e ceai.
   Blood Orange Gin e gin cu savoare de portocală. Caută Beefeater Blood Orange.
   Aperolul e baza pentru bautura Aperol Spritz. Aperol, șampanie ( prosecco) , apă minerală, gheață.
   Cachaca e un distilat din suc proaspăt de trestie de zahăr. Fără ăsta nu poți să numești băutura caiprinha. E asemănătoare cu romul, dar nu e.
   Legenda spune că pe vremuri cachaca se făcea din găinaț de porumbel. Chiar am vrut să mă conving, dar a rămas teleportorul fără baterie și nu am reușit să ajung in Brazilia evului mediu.

   2
   1
 10. Anduța

  Vara asta imi merge bine cu Mimosa (prosecco și suc de portocale), cu gin de rubarbă și tonic și Cold Brew Tonic. Pentru ultima am început campanie de popularizare in Grecia, căci nu prea se găsește prin meniuri și mi se pare păcat. Azi, la o cafenea, studiez meniul, cer espresso, cer apă tonică, cer și un pahar înalt, imi prepar băutura. Prind un pic de vorbă cu patronul, care observase ce băutură mi-am pregătit, nu știa de Cold Brew Tonic. Omul mai in vârstă, l-am simțit că numele nu-i spune nimic, i-am dat
  alternativa de Espresso Tonic, pe care am văzut-o la o benzinărie. Mă aștept ca de mâine să găsesc Espresso Tonic in meniu 😂
  Dada, căci așa a apărut limonada in Grecia. Pe vremea când la noi se găsea deja in toate cârciumile, dacă cereai la greci limonadă îți aduceau ceva îmbuteliat, gen Fanta cu aromă de lămâie. Pfoai, dar nu se poate așa ceva, aveți lămâi pe toate drumurile și nu faceți limonadă? Ca mine mulți alți români, pun pariu. Acum se face, se găsește pe toate drumurile, i se zice “spitiki lemonada”, adică “limonadă de casă”. :))

  2
  Reply
  1. HM

   @Anduța – influencer pă gastronomie și bucătărie plus bețivănie … de la șorțuleț ți se trage !? 😉🤭

   3
 11. Zoe

  Pentru mine vara este asociata cu berea🍻, îmi place pale ale, red, golden, lager etc. Acum am descoperit Modelo Oro cu puține calorii și 4% alcool. Nu am găsit/văzut radler.
  Mai beau prosecco /Cava, cu ghidata, merge perfect vara, ca de altfel și vinurile albe sau Rose.
  Nu îmi plac cocktailurile, pentru ca sunt dulci😬. Cu vinul nu ma împac de nici o culoare, îmi da dureri de cap😒, indiferent de brand. Anul trecut am încercat Mojito, dar fără zahar, cu multa menta și lime 🍸!
  Când mergem în vacanta, la plaja, beau doar prosecco. Și cafea cu gheata și înghețată, o nebunie 😊.

  2
  Reply
  1. Mona

   Aute sora mea de suferință și tratament cu Prosecco 😄 io mai pun în cafea câte o lingură de înghețată! Bine, îmi permit, că sunt slabă de îmi numeri șunculițele 🤣

   3
   1
  2. HM

   Doamna Mona, dvs ați încercat să adăugați o bomboană de ciocolată în cafea ? Uneori mai fac asta și garantez că rezultatul e divin dacă bomboana e de calitate 🤪
   @Zoe … bingo… s-a strigat MojitoOOo☺️

   1
   2
 12. Zoe

  *Gin nu vin😊

  Reply
 13. Zoe

  @Mona,îmi permit nu îmi permit, vara fără înghețată… este ca… completează tu cu ce vrei😊. Azi ma duc sa îmi cumpăr 10 înghețate Häagen-Dazs, ca au reducere 😂.
  Iar tratamentul cu Prosecco este cel mai bun🥂😜!

  1
  1
  Reply
 14. Vera

  Huo la bețivani. În ultimele 12 luni am băut un gin tonic cu Tanqueray de afine și un pahar de sangria. În mod normal, vara aș bea Aperol spritz sau Hugo. Cel mai gustos cocktail l-am băut la mare, un gin tonic cu mentă, lime și cardamom, ceva de poveste, am lins paharul.
  Cu durere în suflețel declar că sunt iarăși la regim (adică fără dulce&foietaj), de 4 săptămâni și 2 zile. Sunt fată serioasă, am rezistat ispitelor de ziua picei și ziua mea, deci nu-s vreo ageamie. Totuși… pray for me!
  Aaa, vara trecută tot la regim eram și cel mai bun prieten al meu era pepenele galben, rece, de la frigider.

  1
  2
  1
  Reply
  1. Zoe

   @Vera, apropo de cardamon, am mâncat o ingheta de portocale cu cardamon o nebunie!! 😀. Nu mai vorbesc de cafeaua cu cardamon.
   Anul trecut când am fost în Ro, am băut Hugo, nu m-a dat pe spate😏, asa ca am rămas doar la prosecco.

   1
  2. HM

   Hai LMA 🤗 Așteptăm cinstea … ce să fie, ce să fie ? O bețivănie … ofc … așea ca de solstițiu 😋

   1
   1
 15. Zoe

  @HM, de Sânziene, ca solstițiul de vara a trecut😏!

  2
  Reply
 16. Zoe

  @Mona, sunt de acord ce spune @HM, o bucățică de ciocolata în cafea este divina😍.

  1
  Reply
 17. Blanche

  @Jack, și eu prefer Campari Orange! Dar beau o dată, maximum de două ori pe vară. Pentru că arareori ies seara la terase fără copii. Tot vara mai beau Bacardi Breezer, de obicei la mare, dar mi-am mai luat câte o sticlă și acasă. Are vreo 200 și ceva de ml. Dacă merg la vreun grătar, beau o bere la 0,33. Mă amuză că mai nou soțul nu mai poate să bea pentru că deh, e șofer. Nici înainte nu se omora cu băutul, dacă bea două beri deodată era ceva.
  Aperol cred că am băut doar o dată, la o nuntă anul trecut, dar nu m-a cucerit. Sau poate nu era executat corect! 😁
  Andrei, două articole unul după altul? Și atât de coerente?! Că de obicei citeam de câteva ori un comentariu ca să pricep ceva. 😁 Asta dacă ești HM, altfel nu mă băga în seamă.

  3
  4
  1
  Reply
  1. Laura G.

   @Blanche,
   El e. A avut un puseu de fericire și coerență 🙂

   3
  2. Solandi

   Două puseuri, chiar.

   4

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.