Famagusta – oraşul fantomă


famagusta jos Încă o ciudăţenie întâlnită în Cipru: Tot la graniţa dintre cele două state (Cipru grecesc si Cipru turcesc), s-a nimerit geografic cel mai mare oraş din Cipru, port comercial foarte prosper şi în acelaşi timp cea mai mare zona turistică a ţării: oraşul Famagusta cu o plajă de 17 km, clădiri somptuoase, multe cu peste zece etaje.

Evacuaţi oraşul nou, turişti din toate colţurile lumii şi localnici ciprioţi deopotrivă, în 3 săptămâni!” a fost mesajul armatei turceşti când a invadat Cipru şi a ajuns la Famagusta.
Ei bine, acest oraş acum este „oraşul fantomă”. Pentru că este gol! S-a nimerit în zona tampon pe care a impus-o ONU, aşa încât cele două naţii să stea la distanţă.
Zona neutră măsoară în jur de 10 km lăţime, iar în acest spaţiu s-a nimerit să fie Famagusta.

Oraşul este gol…gol de oameni. La momentul invaziei, după avertismentul armatei turceşti, 9000 de ciprioţi şi-au părăsit casa, oraşul şi tot ce trăiseră acolo până la acel moment.
Perimetrul este înconjurat de un gard din sârmă ghimpată. La marginea din nord sunt câteva gospodării turceşti, iar la marginea din sud alte câteva gospodării greceşti. Pe partea grecească există un fel de Observator („view point”) cu înălţimea echivalentă a 2 etaje, unde în schimbul unui euro ţi se oferă un binoclu cu care poţi vizualiza Oraşul Fantomă.

Şi l-am vizualizat. Este înfiorător! Nimic nu mişcă acolo. Undeva mai aproape de Observator am văzut o unitate ONU pe lângă care se mişcau nişte soldaţi plictisiţi.
Famagusta mai poate fi văzută şi din largul marii, de pe un vas de croazieră – pentru cine alege acest gen de plimbare. Căpitanul vasului povesteşte în 5 limbi de circulaţie internaţională despre Famagusta, păstrând o distanţă legală impusă. Nu se poate apropia prea mult de ţărm…

Nimeni nu are voie să pătrundă în zona-tampon, nimeni nu intră în Famagusta!
Ciprioţii sunt extrem de frustraţi din cauza acestei situaţii, şi pe bună dreptate.

famagusta bun

1 Comment

  1. HM

    Ioi

    1
    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.