Drujbe – da, da’ nu în păduri


Autor: Anduța

edelweiss list rock

Am un prieten, om de-o vârstă cu mine, ascultă rock și-mi place tare că nu e pe genul „rock-ul de pe vremuri e ăl mai bun, ăsta de acum e câh”. Alt lucru care-mi place e că, deși rock-ul e clar și declarat muzica lui preferată, respectă sau măcar apreciază și alte genuri muzicale. Caută mereu și noutăți și se bucură ca un copil când descoperă ceva nou și bun. Mă rog, bun pentru el. 

Faza drăguță e că a început să asculte rock din greșeală, prin liceu. Lui îi plăcea Michael Jackson, Michael purta haine cu metale, deci s-a făcut o legătură între Michael și metal. Așa că, atunci când a vrut să-și cumpere o casetă (vorbim de ‘anii 90, când muzica începuse să intre mai liber și pe la noi) și a văzut Metallica printre opțiuni, și-a cumpărat-o.

A ajuns acasă, a băgat caseta în casetofon, a început să asculte. Ascultă, ascultă, cu așteptarea să vină și ceva gen Michael, ritm, dans, din astea. Nope, n-a venit. S-a dus la un prieten de familie, care avea un mic magazin cu instrumente muzicale, în ideea de „care-i faza cu muzica asta?”. Omul i-a pus o chitară electrică în mână, plus ceva istorie și povești despre niște trupe, plus ceva abureală că fetele-s înnebunite după rockeri (deh, adolescent), i-a mai dat și alte casete din colecția personală și cam aia a fost. 

De unde nu prea înțelegea ce-i de plăcut la așa muzică, a ajuns să asculte “metale” extreme, ba chiar să-și lase și plete de Cosânzen. Atunci, că acum e chel. 

Din punctul meu de vedere, omul cu magazinul a fost un deschizător de ochi/minte/suflet  pentru prietenul meu. Cam așa îl văd și pe Edelweiss și lista sa de metale, în ceea ce privește rock-ul zilelor noastre. Ce, nu știți ce-i “Lista lui Edelweiss”? 

Apăi dacă vă pasionează sunetul melodios de drujbă (da’ nu din aia care taie copaci ilegal) vă recomand cu căldură  canalul lui de discord. Dacă nu vă pasionează rock-ul, dar vă place muzica, iarăși vă recomand canalul. Dacă nu vă place muzica, dar pur și simplu vă place să vă băgați în seamă în cercuri interesante, apăi iarăși vă recomand călduros să vă imixtionați coloșa.

Altfel, eu mă declar pasionată de muzică grecească. Sau, cum mi-a zis cineva, sunt pasionată de “șlagăre grecești”. Fie, primesc.  Bine, mai ascult cu plăcere și alte tipuri de muzică. De exemplu, îmi place tare rău Tina Turner. Folosesc prezentul, pentru că muzica ei nu va muri vreodată. Sau Celine Dion. Pe care tocmai ce-am văzut-o în filmul “Love again”. Simpatic film, excelent după o zi sau o săptămână grea.

Revenind la “Lista lui Edelweiss”, vă las aici o recomandare cu care cochetez să o prezint la un karaoke. De fapt, când citiți asta, voi fi în drum spre Varșovia. Unde, printre chestii serioase, am înțeles că se practică și datul în stambă la karaoke.  https://youtu.be/tmMOMK5c4EY Enjoy. 🙂

 În plus, vă provoc pe fiecare dintre cei care citiți sau comentați aici să-mi spuneți care este genul/stilul de muzică preferat. Sau artistul/artista/artiștii/artistele, mă rog, înțelegeți voi. Nu trebe un răspuns detaliat. La o adică, poate fi și doar atât: “manele” sau “operă” sau “simfonia pădurii sub bagheta măiastră a vântului”.

Foto: Pexels

22 Comments

 1. HM

  Mno hi cu kalimera 🤪
  Din r3$P3kT zic dăcât muzica populară românească!

  3
  Reply
 2. MAS

  Neața, nu sunt fixata pe un anumit gen muzical, dar îmi place sa ascult DubStep,hardcore, techno music . Fișierele mele de muzica au melodii din toate genurile. In ultima vreme îmi zornăi geamurile (și ) cu Scooter. Spre deosebire de mine, care sunt mai sălbatică ca om, soțul meu e pasionat de grădinărit. Asa ca produce răsaduri , din pasiune,pe care le da cunoscuților, colegilor. Ieri a întrat în terasa casei cu vreo 3 flăcăi, sa le arate plantele. Eu (îmbrăcată în pijama) făceam ca toți dracii, cu căștile în urechi, evident în raza vizuala a nefericitilor musafiri. Sper doar ca nu i.am speriat prea tare. La serviciu par fomeie serioasa. S-a dus și mitul ăsta.

  6
  Reply
 3. edelweiss

  Salut!
  Anduța, mulțumesc de menționare. Ascult muzica asta de 33-34 de ani, înainte de 89. Cu ea în suflet am trecut prin viață, cu ea sper să mor în urechi. Copiii mei, rock-ul și motorul sunt aerul meu. Primii sunt sânge din sângele meu. pe celelalte le am în sânge. Mă bucur că am deschis orizonturi și altor oameni, autoarea articolului este unul dintre ei, un motiv în plus să continui, și o voi face în contiunuare.
  Canalul de Discord este încercarea timidă de a aduna oameni prin muzică.
  Vă doresc toate cele bune, keep rockin!

  6
  5
  1
  1
  Reply
  1. HM

   Ptiuuu … și io știu să scuip … da’ ce faci nenea ? Empatizezi cu dușmanu’‽ Asta e ipocrizie dă înaltă clasă🤭‽
   Păi se poate ? Te dai asumat ?
   Cine draq mai ate timp și de încă o aplicație suplimentară de chat !? Pas!

   7
  2. Edelweiss

   Nu, nu empatizez cu nimeni. Este un gest de curtoazie pentru Anduța, un om pe care îl apreciez. Faptul că din comentariul meu dispar propoziții, este o o cu totul altă poveste. Una amară.

   4
  3. singlemom

   @HM,
   sper ca un hrrptiu din ala profund, daca tot e. Ca nu facem concurs dajaba :))

   pas si io, ca avem deja Spotify. Mai cinsitit, coerent si fara figuri.

   4
  4. BaGheRa

   Mesiu @Edelweiss, bine ai venit printre noi 🙋🏻‍♂️.

   2
   2
  5. MAS

   Salut @edelweiss!. Când citesc rubrica ta de ,,dincolo”😀, ma simt mică, mică, mică. Aia înseamnă adevărată pasiune și eu nu dețin asa ceva. Am stat, am cugetat, și nu, nu ma pot lauda cu nimic măreț. Dar e e ok sa văd ca alții duc pasiunile la rang de arta.
   Sper sa îți mai citim comentarii pe aici.🤗.

   3
   1
  6. Laura G.

   @Edelweiss,
   Propozițiile au disparut din comentariul tău pentru că nu făceau referire nici la muzică, nici la Discord, nici la autoarea articolului. Să nu sărim calul, zic!

   4
   2
   1
 4. catalin fdd

  Roxette forever 🙂 Plus Queen, de altfel cam tot rockul anilor 80 si inceputul 90, Helloween, Europe, Bon Jovi, Iris… din astia pentru oameni batrani… :)))

  Desi nu se pupa cu ce e mai sus, adaug muzica romaneasca din 96-2010 (N&D, Double D, Genius, Camioane in multime etc)

  Manele niciodata, nici la petreceri, nici la betie, nici la dujmani.

  4
  3
  2
  Reply
  1. Laura G.

   O, da!
   Mie mi-a rămas în minte melodia aia cântată de o trupă, ”Ciocolata mia” – așa pronunța tipa, ”mia” – m-a bântuit ceva vreme 🙂

   3
   1
  2. Vera

   @Laura Așa zicea și Cristina Rus – Inima mia bate. Și Emanuel de la Stigma în Jumătate tu, jumătate eu (meam, ce m-a izbit acum melodia, ia s-o ascult) zicea „și ultimul plic de cafia”…nush de ce am reținut astea :)))

   5
 5. Solandi

  Eu ascult cam orice, în afară de manele.
  Și nici populară, rar de tot.

  Am început cu muzica italiană şi am dat-o apoi pe rock. Azi ascult de toate. E atât de multă muzică în jur, încât nu am eu timp să ascult cât aş vrea.

  @Anduţa, fain Shinedown, aş vrea să fiu acolo când faci karaoke. 🙂 Poate ne faci o surpriză cu o înregistrare. 😎

  3
  3
  2
  Reply
 6. Vera

  Eu ascult orice oricând oricum.
  Acum, în timp ce scriu, ascult Morcheeba, mai devreme a fost Cea mai frumoasă zi a lui Andrieș.
  Acum 25 ani am ascultat și manele. În copilărie și adolescență ascultam mult pop și soft rock, eram fan boy bands. În decada 20-30 zic eu că mi-am rafinat gusturile și mi-am întins pâlniile în cam toate genurile. În 2016-2018 am ascultat foarte mult metal. În pandemie am descoperit K-pop, cu mâna pe inimă declar că e o bucurie pentru mine. Și o ușurare că mi-am învins niște prejudecăți.
  Găsesc influențe oriunde. Și asociez anumite genuri/trupe/melodii cu persoane. Și chiar dacă oamenii pleacă, muzica îmi rămâne. De exemplu, aveam un crush monstru pe un doctor care asculta rock și el mi-a recomandat rock mongolian (Hanggai, The HU). Când vreodată aș fi ascultat eu așa ceva?! Tot el m-a făcut să aprofundez discografia lui Phil Collins, în special albumele de început, mare câștig pentru mine.
  Ugh, sunt nostalgică acu’, ia să pun niște fierătanii. 🖤

  3
  1
  3
  Reply
  1. HM

   Pă mongoli știu io un specialist … rupe tăt tăt tăt 🤪 Doriți o trimitere?

  2. Vera

   @HM doresc, sunt încă în zona aia de zdrumicături sonore, să-mi priască cina, nu de alta 😅

   2
 7. BaGheRa

  Eu ascult de toate, mai ales când este interpretat de gagici bine pe trup, a se citi cu voce frumoasă 😁.

  4
  Reply
 8. HM

  Oare Anduța a abuzat șlibovița ? 🤭
  A aruncat pisica și a dispărut ca măgarul în ceață 😉 Pardon, la polaci îs bizoni în ceață 🤪 Spor la polka!

  5
  1
  Reply
  1. Paco

   @HM, pe ceață și vijelie sunt expert.
   Un fel de navigator expert în ape tulburi.
   Nu sunați la ușă, poate mai ies eu din când în când…
   Spor în toate ! Inclusiv la polka.

   1
   3
 9. Zoe

  Hello @Edelweiss, hai ca mi-am facut curaj sa comentez:)).
  Ti-am citit mereu rubrica de metale grele de „dincolo” si am devent fanul tau nr.1 dupa ce ai l-ai introdus in lista ta si pe Sting! Nu imi aduc aminte daca ai scris si despre Santana!
  Am incercat sa ascult cateva trupe pe care tu le-ai recomandat, dar nu sunt genul meu. In facultate am cochetat cu ideea de death- metal dar nu a prins. Am ramas la thrash metal, ascult cu placere oricand Metallica, Sepultura etc.
  Ascult orice muzica, mai putin manele! Depinde de dispozitia pe care o am.

  4
  Reply
 10. Ana G.

  Îmi place muzica grecească. Dar… să recunosc că sunt fan muzică populară românească… să nu recunosc…? Dileme.

  3
  Reply
 11. Akon

  Este un timp pentru fiecare gen de muzică (in sufletul meu) câteodată e Piaf sau Joe Dasin, poate fi Giani Morandi sau Nana Muscouri.,Vangelis ssu JMJare. M-am impotrivit, când eram tânăr, să-i pun mamei Maria Tănase pe pick-up la mine. Mi-a zis că nu are nevoie, că o are in cap și în suflet. De atunci ascult și melodiile ei.
  Devine cu vârsta, ca să parafrazez pe Moromete.

  1
  1
  Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.