Cuminţenia pământului şi fudulia românului

cumintenia pamantuluiŞtiu, cu rândurile astea o să mi-i pun în cap pe toţi culţii pământului – ai pământului românesc. Se face multă (îngrozitor de multă) publicitate apeland la sensibilitatea poporului român, la nivelul său cultural ce-ar trebui să fie undeva sus şi, mai ales, la orgoliul patriotic. Cum? Opera lui Brâncuşi să nu fie la noi?! Brâncuşi e al nostru şi ne-nfoiem pieptul pe chestia asta. Alo! Se aude? O fi Brâncuşi al nostru (îndoielnică apartenenţă), dar noi nu suntem ai lui Brâncuşi. Că ne-am lepădat de el când comuniştii i-au respins donaţia operelor sale către statul român.

Şi-apoi, de ce ar trebui ca (musai!) Cuminţenia pământului să fie aici? Cui ar folosi asta? Poporului? Păi, poporul habar n-are ce sărbătoreşte de Paşte şi de Crăciun… Statului? Ce va face cu opera de piatră? O va pune într-un muzeu şi va fi văzută de 3 rătăciţi/zi (în medie). Cui ar mai putea folosi? Elitei parlamentare? Dacă da, propun ca elita parlamentară să doneze 25% din salariu plus alte beneficii, câteva luni la rând, până se strâng banii în puşculiţă pentru minunata statuetă. De ce să doneze populaţia ţării nişte bani pentru o opera de artă la care vor avea acces numai 0,1% din contribuabili?!

Ce se întâmplă dacă n-o cumpără statul român? Păi, să vedem. O va cumpăra sau o va moşteni un alt stat şi-o va pune tot într-un muzeu. Cine crapă de nevoia de a o vedea, se va duce la muzeul ăla îndepărtat şi-o va vedea. Aşa cum unii dintre noi se duc la Luvru pentru Mona Lisa. Credeţi că toţi muritorii francezi au trecut pe la Luvru s-o vadă pe mândra aia? Nu!

Iar noi suntem vai steaua noastră. N-avem şcoli, spitale, dezinfectante, medicamente. N-avem bani pentru infrastructură, nici pentru pensii, nici pentru alocaţii decente. Avem cele mai mici salarii din Europa, cele mai mari preţuri la imobiliare (păstrând proporţiile), dar crăpăm de fudulia de a avea Cuminţenia pământului.

O campanie deşănţată şi obositoare. Şi jenant de nesimţită! Cum îţi permiţi tu, Stat român, să ceri bani populaţiei celei mai sărace din Europa să-ţi plătească o operă de artă? Dacă tu, Statule, vrei să te spargi în figuri cu achiziţii culturale epatante, de ce nu îţi iei banii de la cei care te-au furat de te-au zvântat? Ia piguleşte tu, Statule, averile penalilor judecaţi în ultimii 2-3 ani şi-ai să vezi că aduni bani cât să cumperi toate operele lui Brâncuşi împrăştiate pe mapamond.
Dar, tu, Statule, nu veni să te milogeşti la mine pentru câţiva bănuţi, când tot tu ai lăsat câţiva belferi să te fure şi pe tine şi pe mine, ani la rând, cu sume de bani atât de mari, că-s greu de scris şi de rostit.

Altfel spus, e ca şi cum eu trăiesc într-o cocioabă cu WC-ul în curte şi cer bani la tot satul să-mi cumpăr un Picasso.

Să vină, naibii, mai repede 1 noiembrie ca să nu mai aud porcăria asta de campanie pentru Cuminţenia pământului, că-mi sângerează urechile.

5 Comments

 1. Nelu Preda

  Corect!!!!

  Reply
 2. LG (Post author)

  Nelu,
  Minunata sau nu, este considerata o opera de arta foarte valoroasa. Azi, dupa postarea acestui articol, vazandu-l o prietena mi-a trimis pe email un alt articol foarte interesant.
  De citit: http://www.contrasens.com/2016/08/23/nu-nu-donez-pentru-cumintenia-pamantului.html

  Si comentariul ei: „Mona Lisa nu este ceruta de italieni, de ce am vrea noi Cumintenia Pamantului?”

  Reply
 3. Nelu Preda

  Mare dreptate ai, Laura! Eu unul am mari dubii și că statueta ar fi minunată! Parcă s-a jucat un copil și a rezultat ”opera”! O mai fi dat și Brâncuși kixuri, că doar om a fost și el!

  Reply
 4. Barbalata Mirela

  Nici eu nu sunt de acord cu donarea acestor bani. Statul are de unde lua nu, musai, de la noi. De acord cine vrea. dintre noi muritorii de rand, sa dea este binevenit. Dar sa pretinzi, sa santasezi emotional (cam asta imi suna mie ) mi se pare o absurditate. Eu propun sa se duca la Patriarh sa ceara bani ca are de unde da bani.

  Reply
  1. LG (Post author)

   Mirela,
   Buna idee! Cred ca pentru BOR 6 milioane de euro e chiar un mizilic 🙂

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.