Anotimpuri diferite, Stephen King

anotimpuriNimic din ce aș putea scrie despre Anotimpuri diferite nu va fi suficient pentru a exprima minunăția acestor 4 nuvele și fiecăreia îi acord 5 stele (cu plus, dacă se poate!). În postfața cărții, Stephen King explică cum publicarea acestei cărți răspunde la întrebarea care i se pune cel mai des: scrii doar cărți de groază? Până la momentul publicării acestei colecții, publicul îl asocia pe King cu genul care l-a consacrat: horror. Chiar și editorul său, care s-a îmbogățit considerabil datorită cărților lui King, a rămas uluit de propunerea scriitorului: o colecție de patru povestiri lungi fără elemente supranaturale și al căror singur punct comun este de a fi fost scrise imediat după un roman.

Proiectul părea dificil și cu un succes îndoielnic. Cu toate acestea, trei dintre cele patru excelente nuvele din Anotimpuri diferite au fost adaptări cinematografice. Iar prima nuvelă, Primăvara, a fost ecranizată cu titlul  „The Shawshank Redemption”  – un film apreciat la fel de mult de critici, cât și de spectatori. În mod ironic, mulți oameni nu știu că este unul dintre textele lui Stephen King, deoarece este departe de temele abordate de obicei de autor. Această poveste, care deschide colecția în forță și care sugerează speranța nemărginită, este emoționantă, captivantă și memorabilă. Este pur și simplu un text perfect.

A doua nuvelă, Un elev capabil (Vara), este cea mai lungă dintre cele patru povești și are un început foarte captivant, însă personajele sunt cam nesuferite. Todd e un copil isteț, cu o curiozitate morbidă care dezvoltă o veritabilă psihoză când află că un criminal de război se ascunde în orașul său. Aspirând la profesia de detectiv și pasionat fiind de tot ce înseamnă război, Todd dezvoltă o relație bizară, aproape bolnavă, cu nazistul Kurt Dussander pe care nu-l denunță, dar îl șantajează. Todd are doar treisprezece ani, nu uitați! O poveste înfiorătoare, cu niște personaje demente care sperie cititorul mai mult decât povestea însăși. Ecranizarea acestei nuvele este Apt pupil.

Toamna (sau pierderea inocenței) este reprezentată de nuvela Cadavrul și a fost transpusă cinematografic în filmul Stand by Me. Povestea tumultoasă a patru băieți, buni prieteni, are o puternică tentă autobiografică și prezintă personaje excelent conturate.    Filmul redă aproape fidel acțiunea nuvelei, care este încărcată de amintiri intime, emoții, situații haioase și-un dialog plin de umor.

Ultima nuvelă (Iarna), cu titlul Metoda respirației, este o mică bijuterie pentru iubitorii lui Edgar Allan Poe. Scris într-un stil mai clasic – nu în sensul general clasic, ci mai aproape de stilul clasic marca S. King. Se citește ușor, dar este șocantă: povestea unei tinere ostracizate de societate pentru că este însărcinată fără a fi căsătorită. În momentul nașterii are loc un accident și tânăra alege calea cea mai bună pentru a-și salva copilul – încă un moment emoționant dar terifiant, cu câteva accente de supranatural.

O colecție de nuvele impresionante, aproape fiecare dintre ele un roman în sine – ca structură, greutate narativă și excepțională scriere.

„Singurul motiv pentru care cineva scrie povești este că, în acest fel, poate să înțeleagă trecutul și să se pregătească pentru o viitoare nemurire.„

„Povestea e cea care contează, nu cel care o spune.„

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.