Anotimpul fructelor de mango, de Amulya Malladi


anotimpul fructelor de mangoDe ceva timp îmi făcea cu ochiu’ acest roman, bănuind în el o atmosferă exotică, dar nu una de concediu, ci una de familie. Familia indiană a secolului 21 cu mentalităţile, tabuurile şi ritualurile aflate la zeci de ani distanţă de epoca modernă.  Anotimpul fructelor de mango este perioada verii când familiile tradiţionale din India îşi adună gospodinele pentru a face murături din mango. Tone de murături! Pe o căldură toridă, când la 8 dimineaţa soarele pârjoleşte totul în jur – natură moartă sau vie, tot.

Şi mai e anotimpul când Prya Rao – o simpatică indiancă occidentalizată – revine acasă într-o scurtă vacanţă la părinţi. După 7 ani petrecuţi în America, timp în care şi-a făcut studiile şi a obţinut un job bine plătit în domeniul IT, Prya îşi vizitează familia cu un scop precis: să anunţe logodna ei cu Nick Collins, americanul cu care are o relaţie de 3 ani şi cu care urmează să se căsătorească în curând.

Pare simplu, pare banal. Şi ar trebui să fie un moment emoţionant şi fericit pentru Prya. Dar nu-i aşa. Pentru că, în cultura indiana, o căsătorie „cu un băiat bun indian” este singura posibilă, singura acceptabilă. În rest, orice altă alegere reprezintă un dezastru şi o dezonoare pentru familie.

Prya – crescută şi educată 20 de ani într-un mediu conservator – constată după 7 ani de absenţă cât de străină se simte în acest mediu. Fiecare zi, fiecare conversaţie şi fiecare membru al familiei o surprinde cu absurdul sau ridicolul unor concepţii înlemnite într-o epocă demult apusă. Este uimită şi revoltată de situaţia femeilor indiene – supunere totală şi acceptare necondiţionată a celor mai inacceptabile condiţii de viaţă – situaţie trăită de ele cu o reală blazare şi o falsă seninătate.

Căsătoriile aranjate de familie, ruşinea de a fi necăsătorită la 30 de ani, umilinţa de a fi supusă bărbaţilor din familie, stresul de a naşte băieţi că aşa vor bărbaţii, muncile casnice şi restricţiile sociale sunt doar câteva aspecte pe care Prya le respinge, uimită de docilitatea femeilor din jurul său.
Cum va avea Prya curajul să-şi anunţe logodna, căutând cu disperare un moment prielnic şi negăsindu-l? Care va fi reacţia familiei şi cum va gestiona ea această reacţie, aflaţi cititnd minunatul roman Anotimpul fructelor de mango.

Un roman oferit de Libris unde găsiţi peste 100.000 de carţi online, acum cu un discount substanţial. Iar transportul e gratis, indiferent de comandă!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.