Sapiens: scurtă istorie a omenirii, Yuval Noah Harari


sapiensO carte altfel! Cititorii de beletristică, obișnuiți să-și aleagă cărțile în funcție de genul preferat, vor fi plăcut surprinși de această lectură încântătoare potrivită pentru toate gusturile, genurile, preferințele lor. Asta dacă vor alege să citească Sapiens, iar eu zic că merită din plin. Pentru că pe parcursul celor 350 de pagini ale cărții, Harari ne explică, cu simplitate și umor, ce-i cu lumea asta în care ne credem ființe superioare, de unde a aparut și ce facem cu ea.

Știați că ”acum 100.000 de ani, pe pământ existau cel puțin șase specii de oameni? Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întâmplat cu celelalte? Și cum am ajuns să fim stăpânii planetei?” aflați din scurta istorie a omenirii atât de minunat analizată și explicată de Harari.

M-a fascinat talentul autorului de a picura date științifice aparent greoaie într-o povestire ironică, haioasă și bine documentată despre istoria noastră începută în peșteri. Cum și de ce au aparut limbajul, gândirea, organizarea și, stupoare! „Nu [noi] am domesticit grâul, ci el ne-a domesticit pe noi. […] Revoluția agrară a fost cea mai mare fraudă a istoriei noastre” – nu e o glumă, e o teorie pe care Harari o argumentează cu logică și bun-simț. „Agricultura modernă poate fi considerată una dintre cele mai mari crime ale istorieicrede Harari, iar ăsta-i unul din multele dușuri reci pe care le-am simțit citind Sapiens. Apariția banilor, a comerțului și a imperiilor, civilizația cu plusurile și minusurile ei, obiceiurile alimentare, sexualitatea, conflictele, aglomerația urbană, tehnologia și influența ei asupra Omului – niciun aspect al vieții trecute și prezente nu rămâne uitat în periplul istoric al lui Harari.

O istorie a civilizației captivantă, provocatoare… combinată cu o gândire nonconformistă și fapte uimitoare. Această carte fascinantă și distrugătoare de mituri nu poate fi rezumată… pur și simplu trebuie s-o citești.Financial Times

Sapiens este cartea pe care fiecare homo sapiens ar trebui s-o citească pentru a găsi răspunsul la multe întrebări despre lume și viață.

Până și Bill Gates a spus despre Sapiens că este una dintre cele mai bune cărți citite de el și să nu credeți că a citit puține. Ba chiar are un blog unde scrie recenziile lecturilor sale  🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.