Oscar 2015 – The theory of everything


Theory_of_Everything1Pare-se că anul acesta la Oscar au avut mare trecere geniile şi biografiile lor. Unde-s robocopii, mafioţii, dinozaurii, astronauţii, SF-urile sau poveştile fantastice din alţi ani?!
Din cele 8 filme nominalizate ca fiind cele mai bune, 5 ne prezintă biografia unor personalităţi excepţionale (aproape) contemporane cu noi. Alan Turing, Chris Kyle, Martin Luther King, Andrew din Whiplash, iar în The theory of everything aflăm despre viaţa lui Stephen Hawking – un geniu al fizicii. Cu toate că la 21 de ani – lovit de o boală incurabilă – i s-a spus că mai are de trăit doar 2 ani, el trăieşte şi azi, în vârstă de 72 de ani, la Oxford.

Filmul este ecranizarea unui roman scris de soţia lui, “Călătorind la infinit” – Jane Wild, şi dezvăluie viaţa lor împreună de-a lungul a peste 25 de ani. Grava infirmitate a lui Hawking nu l-a împiedicat să studieze, să devină un om de ştiinţă celebru, scriitor, soţ şi tată a 3 copii. Nu l-a împiedicat nici să divorţeze după 25 de ani de Jane şi apoi să se recăsătorească.

The theory of everything uimeşte prin poveste. Devotamentului soţiei, zi de zi, constituie pilonul principal al filmului, iar în jurul lui gravitează prietenii, familia şi opera lui Hawking. Nu e un film despre ştiinţă, ci unul despre dăruire, sacrificiu, loialitate şi iubire. Prima parte a peliculei mi s-a părut mai “plină” în acţiune, pe când a doua parte e cam lentă. În schimb, jocul celor doi actori principali este excelent, merită urmăriţi.

Ce mi-a plăcut: asemănarea incredibilă, fizică şi interpretativă, între actorul Eddie Redmayne şi Stephen Hawking real.

Ce nu mi-a plăcut: de-a lungul întregului film care evocă un sfert de secol din viaţa lor, soţia Jane (Felicity Jones) rămâne neschimbată. Să ai grijă de un soţ infirm, să faci şi să creşti singură 3 copii în timp ce-ţi continui cariera şi să-ţi păstrezi înfăţişarea feciorelnică, eu cred că e un pic cam dificil.

The theory of everything a avut 4 nominalizări la Oscar 2015: pentru cel mai bun film, cele mai bune roluri principale – feminin şi masculin şi pentru cel mai bun scenariu adaptat. Eddie Redmayne – 33 de ani a caştigat statueta aurie pentru “cel mai bun actor în rol principal” şi a meritat-o din plin!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.