Jocurile foamei (III), de Suzanne Collins

Volumul 3 – Revolta

revoltaDupă toate întâmplările şi acţiunile din primele două volume ale trilogiei Jocurile foamei, era de aşteptat să se ajungă şi la Revolta. Al treilea şi ultimul volum este mai uşor de parcurs şi mai greu de digerat pentru că mor o grămadă de personaje dintre cele mai simpatice – dar aşa sunt Jocurile foamei, cu mulţi morţi.

Surpriza o constituie faptul că Districtul 13 – cel ras de pe faţă pământului în urmă cu 75 de ani – există. Subteran. Sub un teren arid, la câteva zeci de nivele în adâncime, câteva sute de locuitori ai Districtului 13 au reuşit să supravieţuiască şi să-şi facă o viaţă ascunsă, dar suportabilă şi relativ îndestulată comparativ cu celelalte. Un district independent care, sub conducerea preşedintei Coin, aşteaptă de ani buni trezirea la revoltă a celorlalte.

O altă surpriză o avem aflând că de ceva timp există în Panem un grup de dizidenţi ce plănuiesc în mare secret dărâmarea sistemului autoritar – „rebelii”. Îi găsim de la cei mai simpli locuitori ai Panemului până în vârful ierarhiei – Plutarch e unul dintre ei, iar comunicarea între rebeli atinge culmile subtilităţii, având în vedere că toată populaţia este urmărită şi ascultată peste tot.

După explozia Arenei la cel de-al 75-lea Jubileu, tributurile rămase în viaţă sunt salvate din Capitoliu de o aeronava a Districtului 13 şi duse în subteranele acestuia. Da, Treisprezece este deţinător de aeronave de luptă şi alte arme sofisticate pentru că demult era districtul unde se fabricau arme nucleare.

Într-un mediu relativ sigur şi aproape confortabil, Katniss şi grupul de dizidenţi pun la cale un atac al Capitoliului cu scopul de a-l înlătura şi executa pe Snow. Având la bază o organizare minuţioasă, aproape despotică, rebelii din Treisprezece concep planuri de atac pe mai multe fronturi, începând cu cel mediatic. Se pare că şi peste 75 de ani mass-media va avea un rol covărşitor în manipularea maselor, ca şi azi…

revŞi în Revolta, Katniss are rolul principal, chiar dacă nu întotdeauna foarte activ. Sătulă de atâtea lupte, apăsată de atâtea morţi de care se simte responsabilă, Katniss înţelege că este doar un pion, însă unul important, cu rol mobilizator asupra întregii populaţii. Suzanne Collins o conturează ca pe un personaj principal dar imperfect. Mi-a plăcut faptul că ursuza pustoica e departe de a fi minunat înfăţişată. Deseori stângace, indecisă, nesuferită sau chiar agresivă, Katniss e o tânăra cu trăiri profunde, cu un suflet chinuit, aparent arogantă, dar de fapt modestă. Dorinţa şi scopul ei este să-l omoare personal pe Snow – cauza tuturor relelor din viaţa ei. Va reuşi? Iar dacă va reuşi, ce va urma? Cine va prelua conducerea ţării şi ce se va întâmpla cu Katniss, cu familia şi prietenii ei, cu rebelii? Toate astea sunt de aflat citind Revolta – al treilea volum al trilogiei. Şi veţi avea surprize până la ultima pagină.

Jocurile foamei – un roman excelent care depăşeşte imaginaţia – oare nu asta e prima calitate a unui SF? Un roman distopic care, pe alocuri, îl întrece pe celebrul „1984” al lui G.Orwell.

Un roman oferit de Libris unde găsiţi peste 100.000 de carţi online, acum cu un discount substanţial. Iar transportul e gratis, indiferent de comandă!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.