Jocul îngerului, de Carlos Ruiz Zafon

jocul ingeruluiJocul îngerului – 471 de pagini de lectură savuroasă! Acum l-am descoperit pe Carlos Ruiz Zafon şi am o părere de rău că mi-am pierdut timpul cu alte cărţi nesemnificative. Am devorat cartea plimbându-mă prin Barcelona anilor ’30, pe străduţe ascunse şi parcuri umbroase, urmărind personajele şi ele urmărindu-mă pe mine când închideam coperţile.L-am admirat şi l-am compătimit pe David Martin – personajul vedetă al romanului.

L-am admirat pentru talentul lui scriitoricesc, pentru onestitatea şi demnitatea lui. Şi pentru că – orfan de mic – a reuşit să-şi ducă paşii pe un drum curat. Îndrumat şi ajutat de domnul Sempere şi de Pedro Vidal, iubit şi ocrotit de Isabella şi Cristina.
L-am compătimit pentru că s-a lăsat atras în “jocul îngerului” care numai înger nu era! Şi pentru singurătatea lui, pentru încurcăturile în care se prindea cu nonşalanţă şi din care a scăpat prin fugă.

Carlos Ruiz Zafon scrie superb acest roman. La o primă vedere, talentul scriitorului explodează prin firul narativ, prin descrierile captivante, prin tensiunea acţiunii şi emoţiile iscate cititorului. La o a doua vedere – mai adâncă şi subtilă – Carlos Ruiz Zafon îl plasează în poveste pe St. Germain – entitate enigmatică pe care am întâlnit-o şi în alte scrieri. Şi nu doar că îl plasează sporadic, ci îi conferă un rol principal în umbră. Pentru că el este “îngerul” care jonglează diabolic cu sufletele oamenilor, speculandu-le slăbiciunile. Autorul oferă mai multe detalii ale acţiunii care conduc la ideea că “îngerul” este St. Germain. Unele detalii sunt subtile, altele aluzive sau descriptive. Dar cel mai convingător detaliu stă scris pe cartea de vizită a personajului negativ Andreas Corelli – “Editeur, Boulevard St. Germain, 69. Paris”

St. Germain – personaj istoric controversat, întâlnit de contemporanii epocii pe parcursul a peste 200 de ani, neschimbat fizic şi în locuri diferite, mereu foarte bogat, mereu spiritual şi agreat în toate mediile. Un personaj misterios şi mistic – oare a fost real?

Jocul îngerului este un roman excelent, iar toată doza de mister este dată de Andreas Corelli alias St. Germain. Identificarea lor este în opinie personală. Însă oricine a aflat despre St. Germain şi citeşte acest roman va face asocierea cu “îngerul” lui Zafon.

Jocul îngerului este un roman strălucitor: thriller detectivist, poveste de groază supranaturală şi poveste de dragoste sfâşietoare în acelaşi timp” – titrează Daily Mail

2 Comments

 1. Bookish

  Abia aştept să citesc şi eu „Umbra vântului”, am mari speranţe că o să îmi placă.

  Reply
  1. LG (Post author)

   „Umbra vantului” va fi urmatoarea postare aici 🙂

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.