Îți amintești de mine?, Sophie Kinsella


Îți amintești de mineN-aș fi ales niciodată această carte după cum arată coperta – impresia de carte ușurică, cu un soi de umor cam stupid. N-aș fi ales-o nici după titlu – cam sentimental și cerșetor de atenție. Am ales-o dintr-o serie de recomandări ale altor cititori pasionați. Parțial am avut dreptate, atât în privința copertei, cât și a titlului. Doar parțial.

În prima parte a lecturii am avut impresia unui roman scris pentru domnișoare fițoase al căror univers se reduce la shopping, cuceriri facile, lăudăroșenie și snobism. Dădeam paginile și mă tot întrebam de ce naiba citesc așa ceva. Apoi a devenit ceva mai interesantă, când personajele și acțiunea au atins o pojghiță de profunzime.

Lexi Smart este o tânără care suferă de un fel de amnezie bine delimitată în timp: ultimii 3 ani, între 25 și 28 ai vieții ei, de fapt între  două accidente. Dacă la vârsta de 25 de ani, după o banală căzătură, Lexi decide să-și schimbe viața și devine brusc o tipă ambițioasă, dură, intransigentă, la 28 de ani are un alt accident, de mașină, în urma căruia uită total ce a făcut în ultimii trei ani.

Lexi Smart află cu reală uimire că într-un interval atât de scurt a devenit o carieristă de succes, extrem de bogată, cu un soț carismatic și un amant secret. Totodată află cu durere că și-a trădat cele trei vechi prietene, că a devenit o arogantă nesuferită și că se învârte într-o lume ipocrită.

Paradoxal, deși Lexi trăiește într-o lume ce pare perfectă, nu este fericită, și asta pentru că și-a negat propria personalitate și constată uimită că nu mai are libertatea propriilor alegeri. Acum, cu memoria răvășită și relațiile încurcate, va trebui să aleagă lumea și stilul de viață care o definesc. Ce va alege? Bogăția și ipocrizia sau modestia și autenticitatea?

Îți amintești de mine? Nu-i o capodoperă, nu-i nici măcar un roman valoros sau memorabil. Este doar o poveste cam întortochiată despre prietenie, dragoste, adevărate valori și aspecte importante pe care ar trebui să le prețuim în viața noastră. Și mai presus de toate, o lecție în care este clar că banii nu aduc fericirea. Un roman bun de citit la plajă sau, pe furiș, la ședințele plictisitoare. Atât!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.