Înăuntrul regatului, de Carmen Bin Laden

Înăuntrul  regatului sau „Viaţa mea în Arabia Saudită”

inauntrul regatuluiCarmen Bin Laden s-a născut la Lausanne Elvetia, fiică a unei iraniene şi a unui elveţian. În 1973 l-a cunoscut pe Yeslam, un tânăr frumos, inteligent, bogat şi cosmopolit – unul dintre 54 de copii ai puternicei familii Bin Laden din Arabia Saudită şi fratele mai mic al lui Osama. Un an mai tarziu, Carmen si Yeslam se căsătoresc şi pleaca în SUA la studii, li se naşte şi primul lor copil, o fată – spre profunda dezamagire a lui Yeslam. Dupa inca 2 ani, se stabilesc în Arabia Saudita unde se naste cel de-al doilea copil, tot o fată.

Cartea prezintă aspecte şocante despre viaţa în Arabia Saudită – o ţară religioasă şi conservatoare, o societate închisă care refuză femeilor orice drept. În acelaşi timp, ni se oferă şi un tablou al vieţii din interiorul familiei Bin Laden, în care tinerii atraşi de fundamentalismul islamic – precum fostul lider Al-Qaida, Osama Bin Laden – se află în conflict cu fraţii „rătăcitori”, fascinaţi de valorile liberale ale Occidentului.
Carmen a devenit martorul privilegiat al ascensiunii clanului Bin Laden, „organizaţie” tentaculară strâns legată de familia regală.
Asistă la transformarea acestui regat într-un regat al fanatismului religios şi al violenţei, unde femeile n-au dreptul la educatie, n-au drept de a-şi decide soarta lor.

Înăuntrul regatului este o carte greu de povestit, ea trebuie citită. Pentru a intelege adevaratele dimensiuni ale calvarului suferit de peste jumatate din naţiunea saudită – femei şi copii.

În ciuda căldurii sufocante, [femeile] îşi puneau pe sub abaya – veşmântul negru ce le-acoperea din cap pana-n picioare – ciorapi groşi de culoare neagră, ca să şi ascundă gleznele şi cei câţiva centimetri de picioare care ar fi putut fi văzuţi în timp ce mergeau. Multe dintre ele – la fel ca Najwah, soţia lui Osama, şi cumnatele mele Rafah şi Sheikha – au inceput sa poarte si manusi. Membrii poliţiei religioase — mutawa — au început să poarte beţe lungi, la fel ca în Iran, ca să întărească decenţa femeilor, bătându-le uneori chiar în stradă.

Într o după amiază, eram într un supermarket şi am văzut o femeie însărcinată care a leşinat; soţul ei s a aplecat s-o ajute, dar membrii poliţiei religioase erau de faţă şi l-au împiedicat, ţipând că nu avea voie să şi ia soţia în braţe în văzul lumii.”

De asemenea, mutawa a interzis comercializarea păpuşilor pentru fetiţe — păpuşile deveniseră marfă de contrabandă, pentru că erau reprezentări umane. Dintr odată, singurele păpuşi pe care le puteam cumpăra din magazine erau un fel de momâi diforme, fără chip, asemănătoare celei pe care o avusese Aïsha, soţia copilă a profetului Mahomed, în secolul al şaptelea.”

2 Comments

 1. Biriș Carmen

  Bună seara!Mă interesează cartea lui Carmen Bin Laden

  Reply
  1. LG (Post author)

   Buna seara!
   Nici eu n-o mai am, probabil am împrumutat-o.
   N-am gasit-o nici în librăriile online. Din păcate, nu am cum să vă ajut.
   Mai căutați-o, e foarte buna.

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.