Eu sunt Malala, Malala Yousafzai

malalaTu, când aveai 15 ani, ce făceai? Probabil mergeai la școală, făceai teme, făceai sport sau ieșeai cu prietenii. Malala avea o viață foarte diferită când avea cincisprezece ani. Malala Yousafzai a crescut în Swat Valley din Pakistan, unde era ilegal ca fetele să meargă la școală.

Malala și-a dorit mai mult ca orice să obțină educație, la fel și familia ei, în special tatăl. Spre deosebire de majoritatea bărbaților din comunitate, Ziauddin Yousafzai a fost unul dintre cei mai mari susținători ai educației femeilor în Swat Valley, fiind fondatorul și directorul școlii.

Malala și tatăl ei au devenit activiști pentru educația femeilor încercând pașnic să se opună grupării teroriste Tehrik-i-Taliban care a impus legea ***Sharia în zonă. Practic, peste noapte a devenit interzis ca fetele să meargă la școală și femeile să iasă din casă neînsoțite și neacoperite. Deși talibanii au încercat să îi intimideze, Malala și tatăl ei n-au renunțat la opoziția deschisă, iar consecințele au fost dramatice: Malala Yousafzai a fost împușcată în cap de talibani, glonțul i-a lovit ochiul stâng și i-a trecut prin umăr, dar ea a supraviețuit.

Deși a fost rănită, Malala a trăit ca să spună povestea ei, iar după recuperarea miraculoasă, ea și-a continuat activismul, devenind un avocat al educației femeilor. A fost cea mai tânără persoană nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace, la vârsta de șaisprezece ani.

Eu sunt Malala este o pledoarie pentru educație și libertate, despre lupta împotriva talibanilor. Povestea Malalei este povestea a mii de fete și femei care au de ales între a trăi în opresiune sau a muri – altă cale nu există pentru ele. Această carte este potrivită pentru oricine a simțit vreodată că nu are capacitatea de a crea schimbarea. Călătoria Malalei a avut ecou mondial și a condus la un activism susținut în direcția îmbunătățirii educației femeilor în țările în curs de dezvoltare.

*** Ce spune Sharia despre drepturile femeilor (sursa):

  • Femeile nu ar trebui să fie văzute pe stradă nesupravegheate, fără o rudă de sânge sau fără a purta burka, îmbrăcămintea care le acoperă întregul corp
  • Niciun bărbat nu ar trebui să audă pașii unei femei, astfel că pantofii cu toc înalt nu ar trebui să fie purtați
  • Femeile nu trebuie să vorbească tare în public
  • Femeile nu au voie să privească pe stradă din casă
  • Toate ferestrele de la parter și etaje ar trebui să fie vopsite sau acoperite
  • Femeilor li se interzice fotografierea, filmarea sau ca imaginea lor să apară în reviste, ziare, la radio sau televiziune
  • Femeile nu au voie să apară la balcoane și nici să poarte bijuterii
  • Acestea nu au voie să-și vopsească unghiile și își vor pierde un deget dacă o vor face
  • Fetele nu au voie să meargă la școală, iar școlile pentru fete vor fi închise

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.