Conjuraţia imbecililor, de J. K. Toole

conjuratia imbecililorConjuraţia imbecililor – o carte premiata?!

Nu-mi dau seama ce anume face din aceast roman unul de mare succes. Poate faptul că autorul, după ce l-a scris,  s-a sinucis pentru că nimeni n-a vrut să-i publice cartea? – eu chiar îi înţeleg pe editorii aia!

Polirom îşi laudă produsul apreciind că este “o carte formidabilă, tragicomică, o capodoperă a literaturii secolului XX”. Ba mai mult decât atât, romanul primeşte premiul Pulitzer în 1981. Iar toate recenziile răsfoite pe net sunt magnific-apreciative.

Dificil de povestit acţiunea romanului în termeni lăudabili. Un individ de 30 de ani, pe nume Ignatius – vă imaginaţi un englez cu numele ăsta?! – cam gogoman, cam stupid, cam nespălat, are o singură relaţie în toată amărâta lui de viaţă. Şi anume, relaţia cu maică-sa. Iar maică-sa este copia lui fidelă, dar la o scară mai mare – grasă, îngălată, mahalagioaică şi aspră. Ignatius, atunci când scapă singur în lume, se bagă în tot felul de situaţii tembele, din care îl scoate, evident, maică-să. Nici restul personajelor nu-s tocmai normale: un poliţist plin de zel care face arestări la cererea celor din jur sau o dansatoare ce-şi educă papagalul s-o dezbrace. Şi toată atmosfera asta ar trebui să fie atât de hazlie încât să ne tăvălim pe jos de râs.

Poate că este un roman fenomenal de bun, dar mie nu mi-a plăcut. În afară de faptul că mi s-a părut vulgar, de un comic stupid, personajele sunt dubios de tembele. Vă plac filmele cu Benny Hill (aşa mi l-am imaginat pe Ignatius)? Dacă da, o să vă placă şi Conjuraţia Imbecililor. Mie, nu!

10 Comments

 1. intrebare

  Singurul lucru nelalocul lui in comentariu (despre carte sunt perfect de acord, poate chiar mai acid) este comparatia dintre B. Hill si o carte. Mai normala e comparatia cu alt comic, iar cartea sa fie comparata cu alta carte.

  Reply
  1. LG (Post author)

   Multumesc pentru comentariu si sunt de acord cu tine! 🙂
   Ba chiar, am facut cum spui, daca citesti un pic mai atent.
   „Vă plac filmele cu Benny Hill (aşa mi l-am imaginat pe Ignatius)?” – l-am comparat pe Ignatius cu B. Hill.
   Cel putin asta a fost intentia.

   Reply
 2. Coffee

  Interesanta opinie. Ma cucerisera unele recenzii si o aveam pe lista de shopping. 🙂

  Reply
  1. LG (Post author)

   Da, si eu am citit recenzii elogioase despre aceasta carte. Nu vreau sa-ti influentez alegerile si cred ca cel mai sanatos ar fi sa citesti un pic din ea – intr-o librarie sau poate chiar biblioteca. Iti vei da seama daca stilul e pe gustul tau sau nu. Eu am cumparat-o online, cititnd acele recenzii 🙂

   Reply
 3. LG (Post author)

  🙂 🙂
  Am citit lista ta. Dar stiu ca te-ai cam chinuit, e lunga.
  Din enumerarea ta, in afara de Conjuratia imbecililor, eu m-am impiedicat de 2 carti: una buna, una proasta (pentru mine).
  – Luni de fiere – cand am citit-o cu ani in urma mi-a parut foarte buna. Era ceva nou, socant…
  – Adela – asta e o carte degeaba. Nu se intampla nimic in ea. Stupida…

  Reply
 4. Narcisa - Maria

  Dar ai reușit să-l termini? Eu m-am lăsat după câteva zeci de pagini. Nici pe mine nu m-a convins. Cineva îmi spunea că ar trebui să mi-l închipui cu accentul de New Orleans și cu toate imaginile în minte, dar eu n-am fost pe acolo, așa că a rămas la stadiul acela, de carte începută și neterminată. Poate dacă aș fi văzut filmul aș fi reacționat altfel. Nu știu.

  Știai că Toole a mai scris o carte la 16 ani? Nici eu. Am găsit informația aici: http://blog.carturesti.ro/conjuratia-imbecililor-sau-cum-sa-recunosti-un-geniu-adevarat/

  Reply
  1. LG (Post author)

   De ce-mi rasucesti cutitu’-n rana? 🙂 Am inceput-o de 2 ori. A doua oara am inceput sa mai sar pagini, poate-poate… Apoi m-am dus spre final si ulterior i-am imprimat cartii o traiectorie boltata spre cel mai indepartat perete din casa.

   N-am stiut de alta carte, mersi de informatie. Ok, accept: J.K.Tool e un geniu, eu sunt o incapabila sa-l recunosc, dar pana una-alta, eu i-am bagat bani in buzunar cumparand cartea, iar el nu mi-a oferit nimic in schimb 🙂

   Reply
   1. Narcisa - Maria

    Pai, tehnic, nu i-ai bagat nimic in buzunar lui, ca era deja dus cand a iesit cartea. Eventual mume-sii lui sau altor neamuri care au mostenit dreptul de autor. 🙂
    N-am vrut sa te supar, dar si mie mi s-a parut imposibil de citit cartea asta si chiar rezonez cu tine.
    Si mai am pe lista de „necitibile” niste carti , unele chiar premiate .

    Reply
    1. LG (Post author)

     Da, clar ca mostenitorii lui mi-au luat banii. Ma intreb daca ei pot citi „produsul” care-i face bogati (pe nedrept) 🙂

     Poti dezvalui lista aia?

     Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.