Minciuni pe canapea, de Irvin Yalom


minciuni pe canapeaTitlul acestei cărţi te duce cu gândul acolo unde trebuie: la canapeaua unui psihoterapeut. Şi partea bună a lucrurilor constă în faptul că însuşi autorul este doctor în psihiatrie, aşa încât, afli direct de la sursă ce se întâmplă în acel secretos spaţiu privat – locul unde oamenii îşi dezvăluie gândurile şi sufletul fără a aştepta mirul religios.

Minciuni pe canapea mi-a plăcut! Începe interesant, acţiunea creşte captivant şi finalul este apoteotic – surprinzător şi hazliu totodată. Romanul abordează – pe un ton uşor persiflant – problematica psihanalizei, limitele ei şi, mai ales, gama diversă de oameni psihanalizaţi. Contrar informaţiilor vag-simandicoase din acest domeniu, aflăm că toţi psihanaliştii sunt la rândul lor psih-analizaţi de alţi colegi, mai cu experienţă. Aflăm că psihanaliştii serioşi au zbateri, au conştiinţa, au dubii. Şi toţi îşi doresc să-şi vindece pacienţii, chiar dacă metodele de abordare diferă.

Ce mai aflăm din Minciuni pe canapea? Că orice pacient poate spune adevărul frust sau poate minţi la nesfârşit, iar psihoterapeutul nu-şi dă seama de diferenţe. Pentru că el nu e un detector de minciuni şi pentru că el lucrează cu „materialul clientului”. Şi mai aflăm că, oricât de bun ar fi un psihoterapeut, el – ca orice om – are vulnerabilităţi, sensibilităţi, emoţii şi poate fi uşor păcălit de un escroc genial.

Şi partea cea mai frumoasă a romanului: transferul psiholog-pacient – o zonă extrem de sensibilă care poate duce la schimbarea rolurilor: analistul devine analizat, iar pacientul îşi manipulează psihologul.

Dr. Marshal este psihoterapeutul care îl supervizează pe mai-tânărul său coleg Ernes Lash. Dr. Lash o analizează pe Carolyn – cea care minte într-una vrând să-i întindă o cursă lui Lash. Până să-şi atingă scopul însă, Carolyn (Carol) îşi descoperă aspecte urâte ale comportamentului şi încearcă să le schimbe. Carol – ca avocat – îl consiliază pe Dr. Marshal şi sub masca consilierii îl tratează psihic. Iar Peter Macondo este escrocul – cireaşa de pe tort – care face un joc excelent! Cum şi de ce interacţionează ei, aflaţi cititnd romanul lui Irvin Yalom.
Minciuni pe canapea – o lectură spumoasă, savuroasă, cu personaje bine conturate, într-o acţiune interesantă.

Roman oferit de Libris unde găsiţi peste 100.000 de carţi online, acum cu un discount substanţial. Iar transportul e gratis, indiferent de comandă!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.