Atentat, Amelie Nothomb


atentatTema “frumoasa şi bestia” nu e deloc nouă, ea fiind prezentă din când în când în literatură şi cinematografie, ca o rupere a monotoniei. Oricâte încercări s-ar face, Quasimodo şi Esmeralda rămân vedetele acestei teme, în memoria colectivă.

În Atentat, autoarea ne prezintă cuplul cu pricina dintr-o altă perspectivă şi cu originalitatea care o caracterizează în alegerea subiectelor de scris.

Exploatând sintagma “nu contează frumuseţea fizică, ci contează frumuseţea interioară” –  ajunsă clişeu deja, uneori contrazisă de realitate, Amelie Nothomb reuşeşte o scriere burlescă şi rafinată. Presărată cu binecunoscuta-i ironie şi, mai ales, cu o francheţe aproape dureroasă, cartea ridică mingea la fileu cititorului.

Atentat nu este un roman despre agresiune fizică, ci unul despre agresiune estetică şi emoţională.  Epiphane Otos este noul Quasimodo, iar Ethel este Esmeralda în variantă modernă. Epiphane – atât de urât încât îi era şi lui însuşi groază să se uite în oglindă. Strâmb, diform, nici o parte a corpului său nu putea fi privită fără a trezi repulsie. Ethel – frumoasa diafană, actriţă ce declasează orice fotomodel din generaţia ei, dar decentă şi lipsită de ifose, ba chiar înzestrată cu un caracter onest.

Epiphane e conștient și chiar mândru de urâțenia lui:

”Am devenit pentru urâțenie ceea ce luptătorul sumo este pentru obezitate: un campion, un erou mitologic”

Relaţia dintre cei doi e clasică, iar Atentat este un roman reuşit nu numai prin povestea clasică – expusă ca suport – ci mai ales prin dilemele pe care le ridică. Dacă El e urât fizic, dar are un suflet nobil şi pretinde a fi iubit pentru asta, de ce nu se îndrăgosteşte de o Ea urâtă? Precis există suflete superbe ascunse în corpuri inestetice – acestea de ce nu trezesc pasiuni instante?  Dacă El o iubeşte pentru că Ea e frumoasă, de ce tot el pretinde reciprocitate în condiţiile în care şi oglinda vomită când îl reflectă? Nu cumva acesta este un atentat la simţul estetic al fetei?  Ce vină are Ea dacă îi apreciază sincer spiritul dar nu e îndrăgostită de un El cât de cât estetic?

Citiţi romanul Atentat şi veţi fi încântaţi de abordarea frustă şi totodată amuzantă a Ameliei Nothomb. Ea este surprinzătoare şi amuzantă în majoritatea romanelor sale, oricare ar fi tema.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.