Adevărata poveste a fumatului

Adevărata poveste a fumatului Adevărata poveste a fumatului

Cafenelele, cârciumile și restul s-au inventat pentru consumul de droguri acceptate legal: nicotina, cofeina și alcoolul.

Adică locuri speciale unde oamenii să își vâre în sistem substanțe. În China, pe vremea când opiul era legal, existau cârciumi unde fumătorii de opiu aveau la dispoziție și paturi în care să-și petreacă timpul.

Deci așa a fost din negura timpurilor, de când au ajuns tutunul și cafeaua în Europa! În cluburile din Londra băieții se adunau la fumoar, fumau și discutau chestii. În cafenelele din Viena băieții se adunau la o cafea și un tutun și discutau chestii. Țigarete, pipe, țigări de foi, trabuce – toate fumegau într-o veselie, fumătorii consumau alcool și cofeină în diverse forme care mai de care mai gustoase și se simțeau bine.

Și în aceste locuri interesante, fără să-i silească nimeni, fără să fie chemați de cineva, au venit nefumătorii. Rețineți: nu i-a chemat nimeni pe nefumători în aceste locuri destinate special consumului de nicotină! Singuri au venit. Și de cum au venit au început să dea din mâini ca apucații: că le intră fumul în ochi, că le intră fumul în nas și-n urechi. Fraților, e fumoar, e loc de fumat unde stăm și discutăm chestii în timp ce fumăm și consumăm alte substanțe! – Nuuu, au zis nefumătorii, vrem și noi să stăm aici, dar vă rugăm: nu mai fumați! – Breee, n-auzi?!? Locul ăsta este special pentru fumat, aici ne facem noi damblaua, du-te în altă parte!

Nimic. Nefumătorii au ajuns ei la concluzia că vor să stea alături de fumători și să le interzică să mai fumeze. Și au început cu aiureli: cei care fumează se îmbolnăvesc de plămâni, inimă, ficat, stomac și fac ciupercă la unghii. Da, știm! – au răspuns fumătorii – știm că ne îmbolnăvim, dar ne place. Aaa! Dar ne îmbolnăviți și pe noi! – au continuat ilogic nefumătorii. Păi plecați fraților, că nu v-a chemat nimeni aici!

Apoi nefumătorii au luat-o pe partea economică: cică ei plătesc pentru tratamentul fumătorilor când aceștia se îmbolnăvesc. Ia, spune zău cu limba scoasă! Păi costul real al țigărilor este 10% din preț, restul sunt taxe și accize, fumătorii își plătesc singuri tratamentul.

Și uite-așa, din pas ilogic în pas ilogic, ajungem să avem o lege care interzice fumatul peste tot.

Articol scris de George Damian, pe kishiniov.eu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.