Povestea slujitoarei – serial


The Handmaid's Tale1Cu titlul original The handmaid’s tale, serialul Povestea slujitoarei a rulat recent  pe HBO GO cu cele 10 episoade ale primului sezon. De nota 10+, un serial excelent care la primul episod nu spune prea multe, dar care pe parcurs devine din ce în ce mai bun. Ecranizare a romanului cu același nume scris de Margaret Adwood, povestea arată un viitor apropiat al unei lumi în criză, decimată de dezastrul ecologic. America sub dictatură militară, condusă de un cult religios care a rescris Biblia după bunul plac și a aruncat Constituția în foc.

Asta este doar atmosfera în care se desfășoară povestea. O poveste terifiantă a unei lumi patriarhale cu natalitatea galopând spre zero. O lume în care femeile sunt ținute captive în ritualuri, reguli și un sistem bine organizat cu un singur scop: perpetuarea speciei. Fără drepturi – sociale sau personale, fără libertate de mișcare sau de decizie. Femeile din Gilead (fost U.S.A.) sunt clar delimitate pe categorii și îmbrăcate în uniforme distincte: soțiile Comandanților în verde, mătușile în maro – astea-s cele prea în vârstă pentru a mai procrea, menajerele în bej – sunt cele sterpe, iar puținele femei care mai pot naște – slujitoarele (handmaid), în vișiniu. Aproape toate sunt ținute cu forța într-un regim totalitar și religios greu de suportat. Obligate să renunțe la propria identitate, cele fertile sunt și cele mai umilite. Chiar dacă aparent ele sunt prețioase pentru noua societate, acestea sunt lăsate în viață doar pentru a face copii, printr-un ritual oribil și stupid, frate cu violul.

Offred (fostă June) este slujitoarea ajunsă în casa unui Comandant după ce a fost prinsă la graniță când încerca să fugă în Canada cu soțul și fiica lor. Ea trăiește după ce Luke a fost împușcat, iar fetița i-a fost smulsă din brațe și dusă nu-se-știe-unde. Regăsirea copilului devine singurul ei scop în viață. Ce trăiește și cum trăiește o slujitoare în noua ordine socială e greu de povestit, trebuie văzut.

Povestea slujitoarei sperie! Este o distopie care, chiar dacă e departe de adevăr, este aproape de totalitarismul cunoscut pe alocuri în zilele noastre. Și mai sperie pentru că ne arată cât de ușor se poate pierde controlul unei societăți democrate (deseori hulită) în favoarea unui regim totalitar despotic. Încadrat la categoria ”dramă”, serialul îngrozește cu mesajul său puternic, crud și imaginile alternante: fie foarte intens colorate, fie umbroase. Povestea slujitoarei – un serial care devine tot mai interesant cu fiecare episod, ajungând la apogeu în cel de-al 10-lea și ultimul din prima serie. Dar vom avea continuarea în sezonul al 2-lea ce va rula în 2018.

8 Comments

  1. NICOLAE DASCALESCU

    Apropiate ca titlu, dar merita:
    The Handmaiden
    http://www.imdb.com/title/tt4016934/?ref_=nv_sr_1
    care este o varianta pentru:
    Fingersmith
    http://www.imdb.com/title/tt0423651/?ref_=tt_trv_cnn

    Reply
    1. LG (Post author)

      Interesant! Și toate au note mari pe IMDB, de văzut.
      Mulțumesc 🙂

  2. oana pauna

    E terifiant!!! Nu cred ca as putea sa il urmaresc!

    Reply
    1. LG (Post author)

      Încearcă! Nu este un serial horror. Este emoțional mai ales prin ceea ce sugerează, dar scenele/imaginile sunt ușor de urmărit/asimilat. Și merită 🙂

  3. Nicolae Dascalescu

    Mulţumesc pentru recomandare şi sugestie, l-am urmărit începând din seara următoare. Cu sufletul la gură, cum se zice. Deşi deprimant, mi s-a părut foarte bine făcut. Şi categoric : „…mai sperie pentru că ne arată cât de ușor se poate pierde controlul unei societăți democrate (deseori hulită) în favoarea unui regim totalitar despotic.”…

    Reply
    1. LG (Post author)

      Mă bucur că ți-a plăcut. Da, e ca un duș rece, poate necesar din când în când, ca să prețuim ceea ce avem 🙂

  4. Bookish

    Am citit cartea acum ceva ani așa că, tare curioasă sunt să văd cum e ecranizarea. Am așteptat să apară toate episoadele, acum doar trebuie să îmi fac timp să mă și uit 😀

    Reply
    1. LG (Post author)

      Bookish, așa, într-un singur cuvânt: impresionant! Eu (fără să fi citit cartea) zic că merită văzut 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.