Mort de surd, David Lodge

surdDavid Lodge este considerat unul dintre cei mai buni scriitori englezi de umor ai timpului nostru. Este imposibil și inevitabil să nu râzi citind cărțile lui. Subiectele preferate sunt inspirate din viața de campus universitar și necazurile în care se implică profesorii, atât cu studenții, cât și cu propriile familii.

Desmond Bates, protagonistul acestui roman, este un fost profesor de lingvistică, pensionar, care s-ar putea bucura de o libertate mult-așteptată, dar care se confruntă de fapt cu o serie de probleme: de la dificultăți în căsnicie, o relație echivocă și realmente nedorită cu o studentă, un tată incapabil să se îngrijească singur, până la surditatea care îi provoacă probleme serioase punându-l în situații jenante și o serie de dificultățile personale, profesionale și sociale care derivă din acestea.

Un roman autobiografic, sau mai degrabă un jurnal, pe care personajul Desmond Bates, alter ego-ul lui Lodge, îl scrie, pentru a spune povestea unui om care nu se resemnează cu fragilitatea sa, cu bătrânețea și cu timpul inexorabil care trece, amestecând tonurile comediei și tragediei care fac parte din viața fiecăruia dintre noi.

Titlul romanului (Deaf Sentence) pare a fi un joc de cuvinte ce marchează surzenia personajului – deaf sună aproape la fel cu death – ș mărturisesc că pe alocuri am râs cu lacrimi citind comicul unor situații, dar mai ales umorul cu care sunt redate în roman.

„Surditatea este comică, la fel cum orbirea este tragică”.

”Să-l luăm bunăoară, pe Oedip: să presupunem că în loc să-și scoată ochii, și-ar fi găurit timpanele. Ar fi avut chiar mai mult sens, căci, în definitiv, prin intermediul auzului aflase oribilul adevăr despre trecutul său, doar că n-ar fi avut același efect cathartic. Milă poate tot ar fi stârnit, dar oroare în niciun caz.”

Printre altele, mi-a plăcut analiza atentă și critică asupra mediului social. De la consumerismul deșănțat în preajma sărbătorilor de iarnă, când Crăciunul și Anul Nou declanșează o avalanșă de cumpărături, pregătiri de mese copioase, reuniuni de familie și decorațiuni de sezon ale căminelor, la situația asistenței sociale și a căminelor pentru bătrâni, dar și la asistența medicală și spitalele Angliei.

”Urăsc Crăciunul. Doamne, ce-l mai urăsc (…) Moși Crăciuni din plastic, reni din plastic, cadouri cu un design oribil și utilitate îndoielnică, cele mai multe dintre ele fiind fabricate în China cea necreștină. (…) În suburbii, fanii iluminatului crăciunesc se întrec în a-și împodobi casele și grădinile cu cele mai complicate instalații de luminițe colorate și clipitoare… ”

Mort de surd mi-a plăcut mult, iar proza lui David Lodge este cultă, rafinată și te pune pe gânduri.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.