Clar de femeie, Romain Gary


clar de femeieClar de femeie este un roman pasiv. Nu abundă în acţiune clocotitoare, nici în întâmplări surprinzătoare.  Pare un roman de dragoste, dar nici asta nu este. Este un roman cu dragoste. Cu gânduri, meditaţii, imagini, nefericiri din dragoste.

Incă avem naivitatea să credem în întâmplare. Incă n-am învăţat că nimic nu este întâmplător.  Nici întâlnirea a două nefericiri.  Sau mai ales asta!

În toată pasivitatea sa, cartea abundă de fraze grele. Grele de substanţă, grele de înţeles, grele de adevăr.  Mesajele din dialogul celor doi nefericiţi, Michel şi Lydia. Amândoi uimiţi de întâlnirea lor  “întâmplătoare”, amândoi cu un umăr udat de lacrimile celuilalt, amândoi la limita degradării spirituale şi a neîmplinirii în dragoste.

Dincolo de acţiunea-neacţiune a personajelor, dincolo de calmul uşor dureros, de abandon, al atmosferei, remarcabile rămân câteva fraze de duh, ce “lovesc” fix în suflet.

Tot ce făcea din mine un bărbat era la o femeie.

Se pare că nu e suficient ca doi oameni să fie nefericiţi separat pentru a fi fericiţi împreună – dar încercarea merită făcută.

Dacă într-o zi voi înceta să mai iubesc, înseamnă că nu voi mai avea plămâni.

Clar de femeie – o carte a posibilităţilor, a unei iubiri ce-ar fi putut avea viitor, dacă prezentul n-ar fi fost  bântuit de trecut.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.